۲۲ آبان ۱۳۹۰ - ۱۲:۳۹
کد خبر: ۱۱۶۷۱۳
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی:

نباید برای همیشه پشت سر شهید مطهری بمانیم

خبرگزاری رسا ـ رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: شهید مطهری دهه‌ها پیش از زمان خود را می‌دید، اما نباید برای همیشه پشت سر شهید مطهری بمانیم.
حجت الاسلام و المسلمين علي اکبر رشاد رئيس پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روابط عمومی مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران، حجت‌الاسلام والمسلمین علی‌اکبر رشاد شنبه 21 آبان‌ماه در آیین افتتاح شورای علمی پژوهشی حوزه‌های علمیه خواهران استان تهران در سخنانی ایجاد تحقیق جدید را نیازمند تحول در مبانی و منطق یا روش‌شناسی علم دانست و اظهار داشت: در حوزه با وجود غنا در مبناها، دچار رکود در این عرصه هستیم.

وی با بیان اینکه بعضی دانش‌ها مانند فلسفه دانش مبناساز هستند، اظهار داشت: حدود چهار قرن است که ما از قله فلسفه صدرالمتالهین عبور نکرده‌ایم و عظمت قله حکمت صدرایی تاریخ 400 ساله ما را مرعوب کرده است.

رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی هر آنچه پس از صدرالمتالهین در فلسفه رخ داده است را حاشیه و تعلیقی بر آثار ملاصدرا دانست و یادآور شد: شاید در همه عالم، دانش بر همین گونه است چرا که 2هزار سال بشر زیر یوق پارادایم کیهان‌اخترشناسی ثابت یونان بود.

وی با بیان اینکه در حوزه‌های علمیه نیز چنین وضعیتی وجود دارد، افزود: تا 150 سال پس از شیخ طوسی، همه فقها آراء شیخ طوسی را بیان می‌کردند.

حجت‌الاسلام والمسلمین رشاد فلسفه صدرایی را نعمتی در تاریخ دانست و خاطرنشان کرد: ما نباید متصلب حکمت صدرایی باشیم و باید جرات کنیم از او عبور کنیم.

وی میراث شهید مطهری را ثروت زمان دانست و افزود: ما شیفته آثار علامه شهید مطهری هستیم، اما باید جرات کنیم از او عبور کنیم.

رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به لزوم تولید فلسفه‌های مضاف در کشور، خاطرنشان کرد: ما فلسفه را می‌خوانیم و کنار می‌گذاریم اما باید به سمت کاربردی کردن فلسفه برویم و تا زمانی که فلسفه مضاف را تولید نکنیم روی نوآوری را در فلسفه نمی‌بینیم.

وی با بیان اینکه 40 فلسفه مضاف در دست مطالعه قرار دارد، اضافه کرد: این همان فلسفه علوم اسلامی انسانی است و تا زمانی که ما مسائلی از جمله فلسفه مدیریت را مطالعه نکنیم،‌ نمی‌توانیم مدیریت اسلامی را تولید کینم.

حجت‌الاسلام والمسلمین رشاد با بیان اینکه با کلی‌گویی در مورد اینکه انسان خلیفه‌الله است، علوم اجتماعی اسلامی تولید نمی‌شود، افزود: ما باید یک سری مبانی مماس با مسئله‌ها را پیدا کنیم.

وی ضمن تقدیر از کتاب «فرهنگ پیشرو، فرهنگ پیرو» نوشته علامه جعفری این کتاب را مطالعه‌ای در فلسفه فرهنگ دانست و اظهار داشت: تا زمانی که فلسفه فرهنگ را مطالعه نکنیم، نمی‌توانیم فرهنگ اسلامی را به درستی بنا نهیم.

رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تحول در روش‌شناسی علم را از لوازم دیگر تحقیق برشمرد و اضافه کرد: گاه دانشگاهیان حوزویان را متهم می‌کنند که به روش‌شناسی علم اهتمام ندارند، فارغ از اینکه در دانشگاه‌ها کمتر از 10 واحد درسی در مقاطع مختلف تحصیلی، به روش تحقیق پرداخته می‌شود و تمام هم و غم نظام دانشگاهی به روش‌شناسی علم به همین مقدار محدود می‌شود.

وی افزود: البته روش‌شناسی علم در دانشگاه‌ها برای کارهای کوچک کاربردی است، اما برای کارهای بزرگ‌تر مانع به حساب می‌آید.

حجت‌الاسلام والمسلمین رشاد یادآور شد: این در حالی است که در حوزه تا وقتی کسی تحصیل می‌کند تا به مرحله اجتهاد برسد و مرجع شود، با «اصول» سروکار دارد و اصول نیز یک روش تحقیق است. /901/د102/ص
برچسب ها: . . .
ارسال نظرات