افراد در هر جایگاهی نیازمند استاد اخلاق هستند
حجت الاسلام حسن وطنخواه، استاد اخلاق حوزههای علمیه در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، درباره ضرورت درس اخلاق در جامعه با اشاره به آیاتی از قرآن گفت: فواید و برکاتی که در جامعه می بینیم به برکت اخلاقی است که از ناحیه مؤسس و بنیانگذار انقلاب اسلامی در جامعه مطرح شده است.
وی در ادامه افزود: درباره اهمیت اخلاق در حوزه همین بس که وقتی حضرت آیت الله فاضل لنکرانی برای ارائه گزارش برنامه های حوزه خدمت حضرت امام(ره) رسیده بود، حضرت امام(ره) سه بار از ایشان پرسیده بود وضعیت اخلاق در حوزه چگونه است، یعنی اخلاق در حوزه از نظر امام در مرتبه بالاتری از کارهای پژوهشی و آموزشی قرار داشت.
حجت الاسلام وطنخواه، با اشاره به اینکه اخلاق در جامعه حرف اول و آخر را می زند، اظهار داشت: بخشی از آسیب هایی که در اجتماع متوجه افراد می شود به خاطر بد اخلاقی، ریاست طلبی، جاه طلبی، هوا و هوس است، حضرت امام(ره) که بالاترین مقام اجتماعی و سیاسی را داشت و سیاستش عین دیانتش بود، خود یک استاد اخلاق بود.
وی خاطر نشان کرد: مرحوم سید بحرالعلوم در کتاب سیر و سلوک خود می گوید انسان از استاد اخلاق برای سیر و سلوک و اخلاق بی نیاز نیست و باید هر فردی در هر موقعیتی که قرار گرفته برای درمان نواقص و رذائل اخلاقی خود خدمت استاد خصوصی برود و راهکارهای درمان آن رذائل را جویا شود.
این استاد اخلاق حوزه یادآور شد: جریان استفاده اخلاقی شیخ انصاری از شاگرد علمی خود مرحوم تستری و استفاده اخلاقی امام از مرحوم خندق آبادی و شاه آبادی زبان گویایی برای نشان دادن نیاز ماها که با شیخ و مرحوم امام قابل مقایسه نیستیم به استاد اخلاق است.
وی با اشاره به اینکه در مباحث اخلاقی باید استادی مورد اطمینان پیدا کرد، تأکید کرد: فقاهت، شناخت دین، تعبد به دین، پابند بودن به مباحث اخلاقی از معیار های تعیین استاد اخلاق است و اگر این موارد در شخصی نبود حتی اگر آن شخص «طی الهوا» هم داشت نباید دنباله رو او شد.
حجت الاسلام وطنخواه تصریح کرد: قبل از انقلاب تعداد درس های اخلاق عمومی حوزه کم بود و بحث تعیین استاد اخلاق خصوصی خیلی مطرح نبود، اما پس از آنکه مرحوم امام در تفسیر سوره حمد بدبینی ها را نسبت به فلسفه و عرفان برطرف کردند، سمت و سوی حوزویان به مباحث اخلاقی و تعیین استاد خصوصی اخلاق بیشتر شد.
این استاد اخلاق حوزه مرحوم امام، رهبر انقلاب،مرحوم ملا حسین قلی همدانی، آیت اله بهجت، مرحوم قاضی، آیت الله طباطبایی، حجج اسلام تحریری، رخشاد و مجاهدی را به عنوان اسوه های اخلاقی نام برد و بیان داشت: کلمات نورانی حضرت آیت الله بهجت الگویی گویا برای تربیت و تذکر برای ما است.
وی در پایان با اشاره به این آیه قرآن «فالذکر ان ذکرا تنفع المومنین» افزود: توصیه بنده به طلاب جوان این است که مطالعه و شرکت در دروس اخلاق عمومی را دست کم نگیرید و توجه داشته باشند که قرآن و روایات نورند و مطالعه و شنیدن آنها قلب را نورانی می کند. /929/ت302/ن