۱۵ شهريور ۱۳۹۱ - ۱۷:۳۴
کد خبر: ۱۳۷۶۴۶

بازگشت خورشید پس ازغروب

خبرگزاری رسا- استاد حوزه و دانشگاه گفت: برگشت آفتاب«رد الشمس» برای امیرالمومنین علی عیله السلام، یک بار در زمان پیامبر اکرم(ص) و یک بار در زمان خلافت حضرت علی(ع) بوده است.
رد الشمس

حجت‌الاسلام یوسفی غروی، عضو هیأت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) درگفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری رسا گفت: واقعه«رد‌الشمس» یک بار در زمان پیامبر و درسال هفتم هجری اتفاق افتاد که از اسماء بنت عمیس همسر جعفر ابن ابیطالب نقل شده است.

وی در ادامه افزود: این جریان را اسما ء نقل می‌کند، راویان دیگری هم دارد اما راوی شناخته شده و نام آور آن اسماء بنت عمیس است که با همسرش جعفر از مکه به حبشه هجرت کرد و تا سال هفتم به مدینه بازنگشت، و همزمان با فتح خیبر به دست امیرالمومنین علی علیه السلام به مدینه برگشتندکه پیامبرفرمود«من نمی‌دانم به فتح خیبر خشنود باشم یا برگشتن جعفر»،چون جعفر در پایان جنگ خیبر آمد و به غنایم نرسید پیامبر‌اکرم(ص) نماز جعفر طیار را به او تعلیم فرمود.

حجت‌الاسلام یوسفی غروی اظهار داشت: جنگ خیبر در سال هفتم هجری اتفاق افتاد که پیامبر استراحت کرد درحالی که بر دامن امیرالمومنین خوابیده بود و حضرت علی گویا نماز ظهر را خوانده بود اما نماز عصر را نخوانده بود، پیامبراکرم تاوقتی که آفتاب ناپدید شد خواب بودند و حضرت علی نماز عصرشان را نخوانده بودند.

وی خاطر نشان کرد: ولی این‌که آیا آفتاب غروب طبیعی خودش را کرده بود‌ یا نه و در آن زمان هم ساعت  نبوده  و در متن خبر هم آمده که«پیامبر سر از دامن علی علیه السلام برداشته بود درحالی که آفتاب ناپدید شده بود و پیامبر سوال کردند یا علی نماز عصرت را خوانده بودی و حضرت پاسخ دادند نه چون سر شما بر دامن من بود من نخواستم شما را بیدار کنم لذا پیامبر اکرم دعا کردند و ساتری که آفتاب را پنهان کرده بود و آن ساتر برطرف شد و آفتاب پدیدار شد و نزدیکی غروب آفتاب بود و حضرت علی نماز عصرشان را خواند و بعد مجددا آفتاب غروب کرد».

استاد موسسه امام خمینی(ره) یادآور شد: این خبر مربوط به زمان پیامبراکرم(ص) است که منحصر به طرق شیعه نیست از طرق غیر شیعه هم مکررا نقل شده است درحدی که بعضی ازنویسندگان اهل سنت کتاب‌های مستقلی برای این خبر آورده اند.

وی بیان کرد: مرحوم شیخ«محمد باقر محمودی» صاحب«نهج السعاده، مستدرک نهج البلاغه» کتابی به عنوان«کشف الرمس عن حدیث رد الشمس» که درمقدمه  این کتاب، کتاب‌های اهل سنت ازجمله آن‌ها کتاب عبدالرحمان سیوطی متوفی« 911»هجری آورده است که اگر کسی بخواهد منابعی درمورد «رد الشمس» ببیند به مقدمه همین کتاب کشف الرمس ... رجوع کنید.

عضو هیأت علمی موسسه امام خمینی(ره) درباره روایت دوم ابراز داشت: در زمان خلافت حضرت علی اختلاف است که در بازگشت از جنگ صفین بوده یا جنگ نهروان، نرسیده به کوفه و درشهر حله که در نزدیکی های شهربابل قدیم که نامش درقرآن هم آمده است در شهرحله مسجدی است به‌نام مسجد «ردالشمس»درهمین حدود سرزمینی بوده که شوره زار بوده، حضرت علی(ع) با همراهان خودنماز ظهر را به تاخیر انداختند، البته این مساله فقهی است که نمازخواندن در زمین شوره زار مکروه است و به همین علت نماز را به تأخیر انداختند و آفتاب ناپدید شد.

 این استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: این سنت پیامبر بوده که در«مغازی واقدی» هم آمده که «یجمع بین الطلاتین الظهروالعصرجمع تقدیم او تاخیرا تبریدا، پیامبرنمازظهر و عصر راباهم جمع می‌خوانند»

وی ابراز داشت: حضرت علی علیه السلام دعا کردند و ساتر کنار رفت و آفتاب برای او برگردانده شد و بعد از نماز خورشید دوباره غروب کرد این خبر اعم از شیعه و سنی به دست مارسیده است و حتی در اشعار شعراء هم آمده است و ابن ابی الحدید شافعی معتزلی کوفی قصیده‌ای به همین مضمون دارد.

حجت‌الاسلام یوسفی غروی در پایان گفت: پیش از حضرت علی(ع) که وصی رسول خداست، یوشع بن نون که وصی حضرت موسی بود،  چنین مسأله‌ای برایش پیش آمده بود./905/ت302/ن

 

ارسال نظرات