حسادت به پیشرفت دیگران سبب غیبت میشود

حجتالاسلام محمدرضا حاتمی، مدیر دفتر تربیتی جامعة المصطفی العالمیة(ص) در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، در پاسخ به پرسش «چرا پشت سر یکدیگر حرف میزنیم؟» به بررسی پیامدهای این رذیله اخلاقی اشاره کرد و گفت: غیبت از مهمترین مسائلی است که سبب از بین رفتن اعتماد مردم نسبت به یکدیگر میشود.
وی ادامه داد: در برخی از موارد اعتماد افراد به سبب غیبت نسبت به گروه یا فردی تغییر کرده و سبب بدبینی افراد نسبت به فرد غیبتشونده میشود.
این محقق حوزوی با بیان اینکه غیبت به سخنی گفته میشود که پشت سر فرد غایب بیان شده و سبب ناراحتی او شود، اظهار داشت: وقتی ما پشت سر فردی بدگویی و غیبت میکنیم در واقع حیات زندگی اجتماعی را از او میگیریم.
وی اضافه کرد: غیبت زمانی صورت میگیرد که فرد در مجلس غایب باشد به همین سبب توان دفاع از خود را نخواهد داشت از اینرو دید مردم اگر چه نسبت به او مثبت باشد منفی شده و اعتماد افراد به فرد غیبت شونده کمرنگ میشود.
مدیر دفتر تربیتی جامعة المصطفی العالمیة(ص) با اشاره به اینکه کم اعتمادی میان مردم سبب متلاشی شدن امنیت روانی جامعه میشود، ابراز داشت: در روایت آمده «گناه غیبت شدیدتر از گناه رابطه نامشروع است و گناه فردی که غیبت میکند بیشتر از فردی است که در کنار خانه خدا نعوذبالله مرتکب گناه فحشا و رابطه نامشروع میشود».
وی افزود: بدگویی افزونبر اینکه دارای پیامدهای منفی زیاد است سبب حق الناس میشود و نقل شده فردی که از آقای فلسفی غیبت کرده بود جهت طلب حلالیت نزد او رفت، وقتی به آقا فلسفی گفت که در مورد شما غیبت کرده و شاید مردم نسبت به شما بدبین شدهاند، آقای فلسفی به فرد غیبت کننده گفت من به اندازه خودم شما را بخشیدم ولی اگر افراد به سبب گفته تو نسبت به من بدبین شده و در اثر همین بدبینی نسبت به دین بدبین شدند من نمیتوانم بدبینی مردم نسبت به دین را ببخشم.
حجتالاسلام حاتمی حسادت، تکبر، تمسخر کردن دیگران جهت مطرح کردن خود و خنداندن برخی از افراد را از دلایل مهم گرفتار شدن در گناه بدگویی و غیبت دانست و خاطرنشان کرد: برخی افراد تاب تحمل پیشرفت و ترقی دیگران را ندارند از اینرو متوسل به غیبت و بدگویی میشوند.
وی ادامه داد: هر گناهی دارای پیامدی است و اگر ما پیامدهای گناه را در نظر داشته باشیم مرتکب آنها نمیشویم، همچنین باید نسبت به اعمال و رفتار خود محاسبه داشته و اگر مرتکب گناهی شدیم خود را مؤاخذه کنیم.
مدیر دفتر تربیتی جامعة المصطفی العالمیة(ص) در پایان گفت: غفلت از مسائل اخلاقی نیز در گرفتار شدن افراد به گناه مؤثر است به همین سبب من توصیه میکنم افراد کتابهای «اخلاق کاربردی» نوشته آیتالله مهدوی کنی و کتاب«غیبت» نوشته آیتالله مجتهدی را مطالعه کنند تا با آثار گناهان آشنا شوند.
شایان ذکر است، مقام معظم رهبری در دیدار جوانان خراسان شمالی به ارائه فهرستی از آسیبهای سبک زندگی پرداختند و بیست پرسش مطرح کردند، یکی از پرسشها این است که «چرا پشت سر یکدیگر حرف میزنیم؟».
گفتنی است، پرسشهای زیر بخش دیگری از پرسشهای مطرح شده از سوی مقام معظم رهبری است:
چرا فرهنگ کار جمعى در جامعهى ما ضعیف است؟
علت کارگریزى چیست؟
چرا در روابط همسایگىمان رعایتهاى لازم را نمیکنیم؟
چرا در زمینهى فرهنگ رانندگی، مردمان منضبطى به طور کامل نیستیم؟
الگوى تفریح سالم چیست؟
در بین ما دروغ چقدر رواج دارد؟
چرا در برخى از بخشهاى کشورمان طلاق زیاد است؟
علت پرخاشگرى و بىصبرى در میان بعضى از ماها چیست؟
چقدر به قانون احترام میکنیم؟ علت قانونگریزى در برخى از مردم چیست؟
انضباط اجتماعى در جامعه چقدر وجود دارد؟
وجدان کارى در جامعه چقدر وجود دارد؟
چرا برخى از حرفهاى خوب، ایدههاى خوب، در حد رؤیا و حرف باقى میماند؟
چه کنیم که ریشهى ربا در جامعه قطع شود؟
آپارتماننشینى چقدر براى ما ضرورى است؟
تجملگرائى چیست؟ بد است؟ خوب است؟ چقدرش بد است؟ چقدرش خوب است؟
چرا در بین بسیارى از مردم ما مصرفگرائى رواج دارد؟
چرا در برخى از بخشهاى کشورمان روى آوردن جوانها به مواد مخدر زیاد است؟
چرا صلهى رحم در بین ما ضعیف است؟
آپارتماننشینى چقدر براى ما ضرورى است؟ چقدر درست است؟
طراحى لباسمان چقدر متناسب با نیازهاى ما و عقلانى و منطقى است؟
آرایش در بین مردان و زنان چقدر درست است؟
آیا ما در معاشرتهاى روزانه، به همدیگر به طور کامل راست میگوئیم؟
بعضىها با داشتن توان کار، از کار میگریزند؛ علت کارگریزى چیست؟
علت پرخاشگرى و بىصبرى و نابردبارى در میان بعضى از ماها چیست؟
حقوق افراد را چقدر در رسانهها ، در اینترنت و... مراعات میکنیم؟
تولید کیفى در بخشهاى مختلف، چقدر مورد توجه و اهتمام است؟
چرا به ما میگویند که ساعات مفید کار در دستگاههاى ادارى ما کم است؟
چرا در بعضى از شهرهاى بزرگ، خانههاى مجردى وجود دارد؟ این بیمارى غربى چگونه در جامعهى ما نفوذ کرده است؟
چه کنیم که طلاق و فروپاشى خانواده، آنچنان که در غرب رائج است، در بین ما رواج پیدا نکند؟
چه کنیم که زن در جامعهى ما، هم کرامت و عزتش حفظ شود, هم وظائف اجتماعی اش را انجام دهد و هم حقوق اجتماعی و خانوادگی اش محفوظ بماند؟
چه کنیم حق همسر، حق فرزندان رعایت شود؟/993/ت302/ن