آداب اداری از زبان آیت الله نوری همدانی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در بوشهر، حضرت آیت الله نوری همدانی، از مراجع تقلید صبح امروز در آخرین روز از سفر به استان بوشهر، در دیدار با مسؤولان و مدیران اجرایی استان با بیان این که معنای انقلاب این نبوده است که چهرهها عوض شود، اظهار داشت: انقلاب برای تغییر زیر ساختها و بنیانها شکل گرفت.
این مرجع تقلید تحوّل در بنیانهای فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را حقیقت اصلی انقلاب دانست و افزود: فعالان عرصههای فرهنگی و سیاسی و اقتصادی باید افرادی باشند که با فرهنگ اسلامی، منطبق، هماهنگ، دلسوز و مهربان، با صداقت و با ایمان، پرتلاش و مقاوم در برابر هجمههای دشمنان باشند.
وی با استناد به برخی از آیات قرآن، بیان داشت: انسان باید بداند که در طول زندگی، مسؤولیتهای مختلفی دارد. هر انسانی به واسطه امکانات و ویژگیهای خلقتی که در اختیار او است نوعی مسؤولیت دارد و باید به مسؤولیت خویش توجه کند.
این مرجع تقلید با بیان اینکه هر انسانی سه نوع مسؤولیت دارد، خاطرنشان کرد: مسؤولیت شخصی و خودسازی نخستین مسؤولیت هر فرد است که میتوان با رعایت چهار اصل علمآموزی، ایمان، عقل و تقوا آن را به خوبی ادا کرد.
وی همچنین عقل را ابزار تشخیص و بصیرت خواند و ابراز داشت: نخستین کسی که موضوع بصیرت را در جامعه مطرح کرد، رهبر معظم انقلاب بود.
حضرت آیت الله نوری همدانی با بیان این که اسلام توجه ویژهای به علم و عقل دارد، خاطر نشان کرد: انسان در هر پست و مقامی اگر بدون تقوا باشد، سودی برای جامعه ندارد.
این مرجع تقلید در ادامه سخنان خود دومین نوع مسؤولیت را مسؤولیت اجتماعی دانست و ابراز داشت: اسلام ما انسانها را با هم ربط و پیوند داده است؛ از این رو باید با سایر انسانها در ارتباط باشیم و در راه خیر و صلاح یکدیگر گام برداریم.
وی همچنین سومین مسؤولیت انسان را مسؤولیت شغلی خواند و افزود: به سبب این که هر یک از ما در جامعه مسؤولیت کاری را پذیرفتهایم باید آن را به بهترین شکل ممکن انجام دهیم.
حضرت آیت الله نوری همدانی در ادامه با تشریح یکی از نامههای امیرمؤمنان(ع) در باب رفتار اداری با مردم، بیان داشت: در این نامه تواضع به عنوان نخستین اصل رفتار اداری مطرح شده است.
این مرجع خطاب به کارگزاران نظام اظهار داشت: دربهای ادارات به روی همه باز است و مردم به امید رفع مشکلات خود به مسؤولان مراجعه میکنند؛ بنابراین تا میتوانید با ارباب رجوع با تواضع و فروتنی و مهربانی رفتار کنید.
وی در ادامه سخنان خود با بیان این که نظامهای استکباری و استبدادیِ گذشته به مردم اهمیتی نمیدادند، تصریح کرد: مردم جان، خون و جوان خود را دادهاند تا یک نظام اسلامی به وجود بیاید؛ از این رو باید با کمال احترام و تواضع با مردم رفتار کرد.
حضرت آیت الله نوری همدانی، صحبت کردن و رفتار توأم با ادب، احترام، ملایمت، تواضع و برخوردِ همراه با گشادهرویی و ملاطفت با مردم را از وظایف مسؤولان برشمرد و گفت: اسلام دستور میدهد با دشمنانی که با دین، فرهنگ، سیاست و اقتصاد شما کاری ندارند و دشمنی نمیکنند خوشرفتاری کنید چه رسد به مؤمنانی که برای حل مشکلات خود به شما مراجعه می کنند.
این مرجع تقلید در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که اسلام ما را به مقابله با دشمنانی که به فکر سلطهگری و زیادهخواهی هستند فرا میخواند، افزود: جمله امام خمینی(ره) مبنی بر این که «هر کس در برابر دین ما بایستد ما در برابر دنیای آنها خواهیم ایستاد» به این سبب بود.
وی همچنین با بیان این که اسلام هیچگاه خضوع و خشوع مسلمانان در برابر دشمنان را بر نمیتابد، اظهار داشت: مسلمانان باید همواره عظمت و قدرت خود را حفظ کنند.
حضرت آیت الله نوری همدانی با بیان این که مسؤولان باید در اوقات اداری پذیرای مراجعه کنندگان خود باشند، عنوان داشت: باید طوری برنامهریزی شود تا جلسات مسؤولان خارج از وقت اداری برگزار شده و مردم در ساعات اداری به سهولت با مسؤولان ارتباط داشته باشند.
این مرجع تقلید مردم استان بوشهر را غیور و شجاع دانست و ابراز داشت: استان بوشهر در قیام در برابر بیگانگان و مبارزات انقلابی از استانهای با سابقه و تاریخی کشور است.
وی ولایتمداری و ایستادگی در جنگ تحمیلی مردم بوشهر را یادآور شد و گفت: آیت الله صفایی بوشهری، امام جمعه بوشهر از نظر علمیّت، تدبیر، اخلاق، تعهد و انقلابی بودن، فردی ممتاز است.
حضرت آیت الله نوری همدانی نماز جمعه را سنگر و مظهر انقلاب خواند و گفت: ما وظیفه داریم که سنگر نماز جمعه را همیشه پررنگ و باشکوه نگه داریم.
وی در ادامه با تقدیر از تلاش و تواضع مسؤولان ارشد استان بوشهر ابراز داشت: خدمت کردن در این نظام افتخار است؛ از این رو باید پُستهای خود را امانت بدانیم و با تواضع به کار مردم رسیدگی کنیم.
این مرجع تقلید همچنین با اشاره به توصیه حضرت امام خمینی(ره) به این که «قدر این مردم را بدانید»، ابراز داشت: همه دارایی های در اختیار ما عاریت و امانت است پس باید تا میتوانیم به مردم خدمت کرده و از کار آنها گرهگشایی کنیم.
وی نظام جمهوری اسلامی را نظامی بسیار قدرتمند در دنیا دانست و بیان داشت: برگزاری شانزدهمین اجلاس غیر متعهدها و سخنان مقام معظم رهبری در این اجلاس نوعی مباهله بود.
حضرت آیت الله نوری همدانی در پایان سخنان خود، تقویت و حفظ نظام با عظمت جمهوری اسلامی تا ظهور حضرت حجت (عج) را از وظایف مردم و مسؤولان خواند./9454/پ201/ع