در مساجد به جوانان میدان بدهید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام والمسلمین محسن قرائتی، مفسر قرآن کریم، عصر چهارشنبه در بیستمین سالروز تأسیس کانونهای فرهنگی هنری مساجد قم که در مدرسه امام خمینی(ره) برگزار شد، گفت: مسأله مسجد یکی از مهمترین مسائل مورد توجه در اسلام است، به گونه ای که اولین اقدام خداوند برای انسان ساختن مسجد بود.
وی در ادامه افزود: نخستین جایی را که خداوند کریم در کره زمین بنا نهاد مسجد بود و نیز نخستین اقدامی که پیامبر اکرم(ص) در مدینه انجام داد ساخت مسجد بود و همچنین به فرموده قرآن اولین حرکت مؤمن پس از در اختیار گرفتن قدرت، اقامه نماز خواهد بود.
هیئت امنا و سرپرستان مساجد باید از افراد با تقوایی باشند
حجت الاسلام قرائتی با اشاره به اقدامات حضرت ابراهیم و اسماعیل به عنوان فعالان مسجد جهت پاک کردن مسجد از هر گونه آلودگی معنوی و مادی بیان داشت: به گفته قرآن هیأت امنا و سرپرستان مساجد باید از افراد با تقوایی باشند تا هر پولی را برای امورات مسجد هزینه نکنند و همچنین به جهت بالا بودن جایگاه مسجد از دیدگاه اسلام حتی یک شخص مشرک حق مشارکت در ساخت مسجد را ندارد که این قداست بالای مسجد را میرساند.
رییس ستاد اقامه نماز کشور با بیان پر اهمیت بودن بحث برنامهها در مساجد اظهار داشت: برنامه های موجود در مسجد باید به گونه ای تنظیم شود تا دارای بیشترین کارایی باشد، به طور مثال باید در منبرها مطالبی مطرح شود که مفید برای همه جامعه باشد.
مسجد مظهر عدالت
وی ادامه داد: مساجد باید مظهر عدالت باشند اما این در حالی است که ما در مسجد ابتداییترین بحث عدالت یعنی رعایت حقوق نمازگزاران را رعایت نمیکنیم، به طور مثال در مسجد مکانهایی که برای اقامه نماز برای زنان در نظر گرفته میشود فضا و موقعیت به مراتب پایینتر از مردان است، این در حالی است که اسلام این گونه برخورد را بی عدالتی میداند.
مفسر قرآن کریم خاطرنشان کرد: باید تزیینات و کاشی کاریهایی که در مساجد به کار میرود و به نام هنر به ما قالب میشود توجه بیشتری داشت؛ این چه هنری است که فرد با دیدن آنها هیچ چیزی عاید او نشده و اصلاً نمیداند چه چیزی بر روی آن حک شده است چه رسد به اینکه فرد از طریق آن به یکی از آموزه های الهی دست پیدا کند.
در مسجد باید به جوانان میدان داد
وی با بیان پر اهمیت بودن احترام به بزرگان و نیز کوچکترها در مساجد اظهار داشت: برنامهها باید در مساجد به صورت گردشی صورت گیرد و به جوانان میدان بیشتری داده شود تا آنان با این کار هم تشویق به کار جمعی شوند و هم از تواناییهایی که در وجود یک نیروی جوان هست در رونق بیشتر مسجد استفاده کرد.
حجت الاسلام قرائتی با اشاره به ناپسند بودن پخش مناجات و سحر خوانی پیش از اذان از طریق بلند گوهای مسجد تصریح کرد: اصل کار در برنامه های مسجد هدایت است و نباید با انجام برخی از کارهای ناپسند که از نظر اسلام نیز مورد مذمت قرار گرفته باعث نارضایتی برخی را فراهم کرد.
برنامه های مسجد باید مختصر و مفید باشد
وی در تبیین برنامه های مسجد بیان داشت: برنامه های مسجد باید مختصر باشد و نباید در بین دو نماز و برای ایراد حکمی از احکام دین وقت نماز گزار را گرفت؛ خداوند در نماز به انسان آزادی کامل داده است که حتی او میتواند در بین نماز جماعت قصد فرادا کند و مابقی نماز را به صورت فرادا اقامه کند.
این کارشناس مذهبی با اشاره به بحث ارائه تفسیر در کنار نماز جماعت، اظهار داشت: باید پس از اقامه نماز جماعت حتماً یک زمان خیلی کوتاه را صرف تفسیر قرآن کرد زیرا با این کار هم وقت نمازگزار گرفته نمیشود و هم دارای اثرات زیادی از جمله اینکه پس از مدتی شخص مطالب مفیدی را با مراجعه به مسجد و فقط با صرف وقتی اندک کسب خواهد کرد.
محور قرار دادن کار بر اساس قرآن و نهجالبلاغه
وی با تاکید بر محور قرار دادن کارها بر اساس قرآن و نهجالبلاغه بیان داشت: یکی از کار های خوب فرهنگی که کانونهای فرهنگی هنری مساجد میتوانند انجام دهند برگزاری کلاسهای آموزش قرآن و نماز برای نوجوانان در مساجد است زیرا تلفظ صحیح آیات قرآن و به خصوص قرائت درست نماز از موارد مهم و مورد تأکید در اسلام است.
مفسر قرآن کریم خاطرنشان کرد: اکنون به جهت وجود امکانات خوب فرهنگی تبلیغی در کشور میتوان گامهای گسترده ای در راستای ترویج آموزه های دینی در بین نوجوانان و جوانان کشور برداشت، اما شواهد حاصل از صرف هزینه و وقت در مراکز دولتی و فرهنگی کشور خلاف این را نشان میدهد، از این رو توجه ویژه به این بخش حائز اهمیت خواهد بود.
وی با مخاطب قرار دادن متولیان فرهنگی بیان داشت: باید در پرداختن به کار های فرهنگی هنری دقت فراوانی را صرف کرد و نباید با دلبستگی به برخی از کارهای به ظاهر هنری از کار های اصلی دینی و مذهبی دور شد.
حجت الاسلام قرائتی با اشاره به وظیفه خطیر روحانیت به ویژه ائمه جماعات در گسترش مفاهیم دینی تاکید داشت: با توجه به روایات موجود در مورد حضور در مسجد به منظور کسب نکات جدید از دین، نشان دهنده این است که ائمه جماعات دائماً باید اهل مطالعه باشند و کارها را در مساجد با کارشناسی دقیقی انجام دهند تا جوابگوی نیاز های فکری نماز گزاران در تمام رده سنی باشند./9192/پ201/ن