فردی که منکر تشکیل حکومت در عصر غیبت است منکر ولایت است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله محسن اراکی، رییس مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی شب گذشته در سلسله همایشهای گفتمان طلبه عصر انقلاب که با حضور طلاب در مدرسه معصومیه قم برگزار شد به تبیین فقه حکومتی پرداخت و گفت: برخیها خیال میکنند فقه حکومتی با حکم حکومتی یکی است.
وی ادامه داد: فقه حکومتی و حکم حکومتی کاملا با یکدیگر متفاوت هستند، حکم حکومتی حکمی است که فقیه با حیث حاکم بودن صادر میکند، فقیه یک موقعیت فتوا دادن و یک موقعیت حاکم بودن دارد و فتوا در حقیقت نقل حکم شرع از سوی فقیه است که به دو صورت نقل روایت و استنباط صورت میگیرد.
رییس مجمع جهانی تقریب مذاهب با بیان اینکه فقیه ناقل و بیان کننده حکم شارع است، بیان داشت: به نقل حکم شارع فتوا دادن گفته میشود و فقیه به سبب نقل فتوا مجتهد نامیده میشود.
وی افزود: جایگاه دیگر فقیه افزونبر فتوا دادن انشاء و صدور حکم است و این مقام بزرگی است که دین به حاکم شرع داده تا حکم صادر کند.
آیتالله اراکی با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) به حوزه حکم فقیه اشاره کرد و بیان داشت: حکم در تعیین موضوعات احکام شرعی مانند فرارسیدن ماه مبارک رمضان، تشخیص مصالح و مفاسد جامعه با رجوع به کارشناسان که در دوران کنونی ما بخشی از آن به مجلس شورای اسلامی و بخشی به مجمع تشخیص مصلحت نظام سپرده شده است و تعیین اهم درباره احکام الزامی از حوزههای حکم فقیه است.
وی بیان داشت: موضوع فقه حکومتی نیز در درون جامعه این است که میان مردم پیوند ایجاد کند، جامعه که در آن حکومت نباشد جامعه پراکندهای است و به عقیده ما شیعیان پیوند دهند میان مردم یک جامعه ولایت است و ولایت همانند نخهای قالی است که پیوند میان مردم را در جامعه به وجود میآورد.
رییس مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی ولایت را به دو صورت ولایت طولی و عرضی دانست و گفت: در ولایت طولی امام معصوم(ع) ولی جامعه اسلامی است که اطاعت از او برای افراد جامعه واجب است و افراد افزونبر اطاعت از ولی باید یاری دهنده او نیز باشد.
وی تصریح کرد: امر به معروف و نهی از منکر نیز به صورت ولایت عرضی بوده و نقش اساسی در جامعه اسلامی دارد، افراد در یک جامعه باید یکدیگر را یاری و کمک کنند که امر به معروف و نهی از منکر این نقش را در پیوند میان افراد جامعه و کمک به یکدیگر ایفا میکند و در یک جامعه باید پیوند طولی و عرضی شکل بگیرد.
آیتالله اراکی با بیان اینکه افرادی که منکر تشکیل حکومت در عصر غیبت کبری هستند در حقیقت به نوعی منکر ولایت هستند، اظهار داشت: آیا معصوم(ع) ولایت دارد یا نه؟ آیا این ولایت در زمان غیبت کبری از بین میرود؟ اگر ولایت دارد باید این ولایت اعمال شود.
وی ادامه داد: نمیشود گفت جامعه ولایی است ولی حاکم شرع حق حکم نداشته باشد در این صورت این جامعه ولایتی نیست، اگر جامعه ولایتی است باید یک حاکم باشد که دستور دهد و افراد اطاعت کرده و میان حاکم شرع و افراد پیوند برقرار شود.
رییس مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی تکالیف انسانها را به دو صورت فردی و جمعی تقسیم کرد و بیان داشت: نخستین تکلیف انسان کلان برقرار یک جامعهای است که در آن حکومت الهی بوده و حکم حکم خدا باشد.
وی افزود: فقه یک جامعه کلان را حاکم تعیین میکند و اگر چنین کاری صورت نگیرد اصلا چنین موضوعی وجود خارجی نخواهد داشت و اقامه عدل نخستین کار حکومتی در جامعه اسلامی است.
آیتالله اراکی تأکید کرد: یک جامعه نظام اقتصادی، فرهنگی ، سیاسی و غیره میخواهد و فقه حکومتی در یک جامعه یعنی فقهای که میخواهد نظام اجتماعی را بر مبنای احکام الهی بیان کند و این احکام از دین استنباط شده باشند و وظیفه طلاب در این عرصه بسیار سنگین است.
وی گفت: عصر جدید عصر انسان نو و کلان اسلامی است، جنگ اصلی این که انسان کلان جدید متولد شده و انسان کلان قدیم به سبب انسان کلان جدید خود را در خطر میبیند و اگر انسان جدید رشد کند انسان کلان قدیم کنار میرود.
رییس مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در پایان گفت: امام راحل کار عظیمی کرد و ایشان مولد انسان جدید به شمار میآیند و بنیانگذار حکومت نو اسلامی هستند./993/