در پنجمین جشنواره علامه حلی ارائه شد؛
بررسی فقهی و حقوقی وقف سهام شرکتهای تجاری
خبرگزاری رسا ـ بررسی فقهی و حقوقی وقف سهام شرکتهای تجاری عنوان پژوهشی از حجتالاسلام زروندی است که در پنجمین جشنواره علامه حلی ارائه شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام حسین زروندی رحمانی از پژوهشگران حوزوی در پنجمین جشنواره علامه حلی که پیش از ظهر امروز در سالن همایشهای حضرت آیتالله فاضل لنکرانی مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزار شد، به تبیین مقاله خود با عنوان «بررسی فقهی و حقوقی وقف سهام شرکتهای تجاری» پرداخت.
وی در تشریح سنت حسنه وقف توضیح داد: سنت حسنه وقف در تفکر اسلامی، پیشینهای به درازای اصل اسلام دارد، این پدیده نه تنها در فرهنگ و تمدن مسلمانان بلکه در میان بیشتر اقوام و ملل و گرایشهای انسانی مطرح بوده است.
این پژوهشگر حوزوی با بیان اینکه امروزه با توسعه اقتصادی و اجتماعی، انواعی از اموال و داراییها پدید آمده که در مقایسه با مفاهیم سنتی به جای مانده از گذشته امری جدید است، مثال زد: از باب نمونه در کشور ما از دهها سال پیش سهام شرکتهای تجاری پیش از تصویب قانون تجارت، در فهرست اموال کسی قرار نمیگرفت.
وی به ارائه تعریفی از سهام پرداخت و گفت: براساس دیدگاه برگزیده، سهام، مال منقول غیرمادی است که ماهیت آن در واقع چیزی نیست مگر همان حق مطالبه سود در زمان حیات شرکت و تملک باقی اموال شرکت در صورت انحلال آن که سهامدار به ازای آورده خویش به شرکت، از آن حق برخوردار میشود.
حجتالاسلام زروندی، حق سهادمدار را نه حق عینی و نه حق دینی، بلکه حقی دارای ماهیت خاص دانست و گفت: با توجه به گسترش بازارهای مالی و واگذاری سهام عدالت به اقشار آسیبپذیر از یک سو و با توجه به سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی مبنی بر واگذاری سهام شرکتهای دولتی به بخش خصوصی از سوی دیگر، در آینده نزدیک عامه مردم سهامدار میشوند.
وی ادامه داد: در این میان موضوع «وقف سهام شرکتهای تجاری» میتواند در سالمسازی ساختار اقتصادی کشور موثر باشد، چراکه بسیاری به دلیل نداشتن ملک یا املاک مازاد بر نیاز از وقف اموال خود محروم هستند و امکان سنجی وقف سهام شرکتهای تجاری، زمینه را برای مشارکت این افراد در امر خیر وقف مهیا میسازد.
این محقق حوزوی یادآور شد: اگر مردم بدانند که میتوان داراییهای نقدی خود را از طریق سهامهای تجاری از طریق وقف نگه داشت تا درآمد آن در امور خیریه مصرف شود، رقبت بسیاری به این امیر خیر پیدا خواهند کرد.
وی گفت: چنانچه «عین خارجی بودن» را یکی از شرایط موقوفه بدانیم، در اینصورت سهام شرکتهای تجاری به دلیل غیرمادی بودن نمیتواند موضوع عقد وقف قرار گیرد، ولی با توجه به مباحث فقهی، حقوقی و تاریخی صورت گرفته، میتوان ادعا کرد که دلیلی بر لزوم عین خارجی بودن موقوفه نداریم.
حجتالاسلام والمسلمین زروندی اظهار داشت: سهام شرکتهای تجاری با انتفاع از بین نمیرود، چراکه سهم در واقع حق مطالبه سود در زمان حیات شرکت و عملکرد باقی اموال شرکت در صورت انحلال آن میباشد و این حق مادامی که شرکت برپا است، برای سهامدار وجود دارد. /920/پ202/ی
ارسال نظرات