بیتوجهی به فرهنگ رقابت سبب ضعف در کار جمعی میشود
حجتالاسلام والمسلمین سید محمد غروی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، در پاسخ به پرسشهای« چرا فرهنگ کار جمعی در جامعه ما ضعیف است؟ علت کار گریزی چیست؟ وجدان کاری در جامعه چقدر وجود دارد؟ بعضیها با داشتن توان کار، از کار میگریزند؛ علت کار گریزی چیست؟» به دلایل این معضل اشاره کرد و گفت: شاید یکی از دلایل این باشد که ما متوجه فرهنگ رقابت نیستیم و خیال میکنیم فرهنگ رقابت به این معناست که یکدیگر را از دور خارج کنیم.
کار جمعی و بروز ظرفیتها
وی افزود: تنها این طرز فکر ما نیست، بلکه کشورهای زیادی را در بر میگیرد، در حالی که باید صحنهای باشد که ظرفیتهای انسان بیشتر بروز پیدا کند و در عین حال راه را برای دیگران که این ظرفیت را دارند، باز کند تا بتوانند ظرفیتهای خودشان را آشکار کنند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ابراز کرد: فردیتی که داریم بدون اینکه بخواهیم یا نخواهیم در جامعه موج میزند، در نتیجه نمیتوانیم در برابر کار گروهی و جمعی تسلیم بشویم، افراد و اشخاصی که روحیه کار گروهی دارند، در گروه و رقابت جمعی انگیزه قویتری پیدا میکنند، بدون اینکه بخواهند دیگری را از صحنه خارج کنند.
قواعد کار جمعی
وی با تأکید به اهمیت کار جمعی گفت: همان طور که کار گروهی قواعد خاصی دارد، مثلاً اگر در یک کار گروهی از میان جمع کسی حرف او را قبول و پسند نکرد نباید به طرف مقابل بر بخورد و ناراحت شود، هر چند ممکن است 100درصد، حق با او باشد، بلکه باید به این موضوع فکر کند که کارگروهی چه اثری بر کارشان دارد.
این استاد حوزه به منافع کار گروهی اشاره و بیان کرد: کار گروهی میتواند ظرفیتهایی را آشکار کند، که از نتیجه آن استفاده کنند و به وسیله آن اشتباهات یکدیگر گرفته شود و این مطلب بیشتر به خصوصیات اخلاقی افراد بر میگردد که بعضیها ظرفیت کار گروهی را ندارند و تفکر، تفرد و تربیت خاصی در اذهانشان حاکم است.
علل تحقق نیافتن کار جمعی
وی اظهار داشت: ساعتهای مفید کاری برای مدیران، غلط است، مثلاً در کشور ژاپن هم ساعات کاریشان ،کار و هم استراحتشان ،استراحت است و از حداکثر ظرفیت کاری افرادشان استفاده میکنند و هنگامی که به سن بازنشستگی میرسند از تمام توان آنها استفاده شده است.
حجتالاسلام والمسلمین غروی، به ضعف مدیریتی در این زمینه اشاره کرد و گفت: اگر مدیریت صحیح حاکم باشد، این گونه نیست که کار ریز را به تشکیلاتی بدهند که در طول روز، 20 دقیقه کار مفید ندارد، البته وجود نفت و بودجه هنگفت آن، آفتی برای ما است زیرا افراد را به بیکاری عادت داده است.
گستردگی ادارات
وی علت این معضل را ضعف در مدیریت دانست و گفت: این معضل مربوط به ضعف مدیرتی و عادتهای غلط است، که باید اصلاح شود، چون اگر مدیریت تشکیلات قوی نباشد، کارگر به راحتی از زیر انجام کار شانه خالی میکند، الآن در دنیا این گونه نیست که برای کار ،افراد به راحتی استخدام شوند که تا آخر، وبال دستگاه متبوع باشد، و کار آنها حساب و کتاب خاصی دارد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در پایان خاطر نشان کرد: در ایران، بیشتر مدیران، ایده آل نیستند و بی جهت، کاری را که دو نفر میتوانند انجام دهند، بین ده نفر تقسیم میکنند و در آخر کار به خوبی انجام نمیشود و فقط تعدد عناوین به وجود آمده است ولی وقتی دقت کنید، میبینید که همه عناوین، مختص یک تخصص است.
شایان ذکر است، مقام معظم رهبری در دیدار جوانان خراسان شمالی به ارائه فهرستی از آسیبهای سبک زندگی پرداختند و بیست پرسش مطرح کردند، پرسشهای زیر بخش از پرسشهای مطرح شده از سوی مقام معظم رهبری است:
چرا فرهنگ کار جمعی در جامعه ما ضعیف است؟
علت کار گریزی چیست؟
چرا در روابط همسایگیمان رعایتهای لازم را نمیکنیم؟
چرا در زمینه فرهنگ رانندگی، مردمان منضبطی به طور کامل نیستیم؟
حد زادوولد در جامعه ما چیست؟
الگوی تفریح سالم چیست؟
نوع معماری در جامعه ما چگونه است؟ چقدر متناسب با نیازهای ماست؟
در بین ما دروغ چقدر رواج دارد؟
چرا در برخی از بخشهای کشورمان طلاق زیاد است؟
علت پرخاشگری و بیصبری در میان بعضی از ماها چیست؟
چقدر به قانون احترام میکنیم؟ علت قانون گریزی در برخی از مردم چیست؟
انضباط اجتماعی در جامعه چقدر وجود دارد؟
وجدان کاری در جامعه چقدر وجود دارد؟
چرا برخی از حرفهای خوب، ایدههای خوب، در حد رؤیا و حرف باقی میماند؟
چه کنیم که ریشهٔ ربا در جامعه قطع شود؟
آپارتماننشینی چقدر برای ما ضروری است؟
تجملگرایی چیست؟ بد است؟ خوب است؟ چقدرش بد است؟ چقدرش خوب است؟
چرا در بین بسیاری از مردم ما مصرفگرایی رواج دارد؟
چرا پشت سر یکدیگر حرف میزنیم؟
چرا در برخی از بخشهای کشورمان روی آوردن جوانها به مواد مخدر زیاد است؟
چرا صلهٔ رحم در بین ما ضعیف است؟
آپارتماننشینی چقدر برای ما ضروری است؟ چقدر درست است؟
طراحی لباسمان چقدر متناسب با نیازهای ما و عقلانی و منطقی است؟
آرایش در بین مردان و زنان چقدر درست است؟
آیا ما در معاشرتهای روزانه، به همدیگر به طور کامل راست میگوییم؟
بعضیها با داشتن توان کار، از کار میگریزند؛ علت کار گریزی چیست؟
علت پرخاشگری و بیصبری و نا بردباری در میان بعضی از ماها چیست؟
حقوق افراد را چقدر در رسانهها ، در اینترنت و... مراعات میکنیم؟
تولید کیفی در بخشهای مختلف، چقدر مورد توجه و اهتمام است؟
چرا به ما میگویند که ساعات مفید کار در دستگاههای اداری ما کم است؟
چرا در بعضی از شهرهای بزرگ، خانههای مجردی وجود دارد؟ این بیماری غربی چگونه در جامعه ما نفوذ کرده است؟
چه کنیم که طلاق و فروپاشی خانواده، آنچنان که در غرب رایج است، در بین ما رواج پیدا نکند؟
چه کنیم که زن در جامعه ما، هم کرامت و عزتش حفظ شود، هم وظائف اجتماعیاش را انجام دهد و هم حقوق اجتماعی و خانوادگیاش محفوظ بماند؟/979/ت302/ن