ولایتی: تقویت بنیان خانواده مقدمه مصونسازی فرهنگی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، علی اکبر ولایتی در دومین مناظره انتخاباتی هشت نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به مدت چهار دقیقه به بیان رئوس رویکردها و برنامههای فرهنگی اجتماعی خود را پرداخت و فرهنگ را به تجلی باورها و رفتار یک جامعه تعریف کرد.
وی با بیان اینکه انقلاب ما یک انقلاب فرهنگی است، افزود: دولتی که تشکیل خواهد شد باید دولت هدایت باشد، هم رییس جمهور و هم وزرا و مسؤولان باید اسوه تعالی فرهنگی باشند و رفتار آنان این دولت بیش از همه به باورهای مردم عمل میکند؛ در تاریخ فرهنگ اسلام و ایران همواره مهمترین نگهبان ایران و هویت ایرانی و اسلامی بوده است.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: آثار رشوهخواری، تبعیض و کارهای ناروا و مشکلات اخلاقی و مسائلی مربوط به اعتیاد و مشکلات دیگر در جامعه و بیش از هرچیز تبعیض و استفاده از پارتی و پول در پیشبرد کار و عقب ماندن کار ضعفا از مشکلات فرهنگی است.
وی ادامه داد: هفتاد درصد تربیت افراد در خانواده و در دبستان شکل میگیرد، اگر خانواده ما در سلامت باشد اگر برای اینکه جلوی این مشکلات فرهنگی را بگیریم در خانواده ایجاد مصونیت کنیم چراکه دشمنان خانواده را براساس نظرات هانتیگتون مورد هدف قرار دادهاند.
ولایتی با بیان اینکه فرهنگ مقاومتی در معرض خطر قرار گرفته است، بر ایجاد مصونیت و تلاش در جهت قوام خانواده مانند تسهیل ازدواج و ایجاد شغل و تلاش در جهت پایدار کردن خانوادهها و همچنین توجه کامل به آموزش و پرورش تأکید کرد.
وی گفت: کشورهای پیش رفته به آموزش و پرورش پرداختهاند، اهمیت دادن به خانواده و آموزش و پرورش از مقدمات مصونسازی فرهنگی است.
پس از طرح دیدگاههای فرهنگی علی اکبر ولایتی، نامزدهای دیگر به مدت دو دقیقه به نقد نامزد پرداختند، اگر نقدی نداشتند میتوانستند زمان خود را ذخیره کرده و در بخشهای دیگر استفاده کنند و اگر به زمان بیشتری نیاز داشتند میتوانستند نقطه نظرات خود را ایراد کرده و از وقت آنان در بخشهای دیگر برنامه کاسته میشد.
غلامعلی حداد عادل، گفت: نظر خاصی نسبت به صحبت دکتر ولایتی ندارم.
حجتالاسلام حسن روحانی با بیان اینکه مسأله هویت ایرانی و اسلامی برای ما بسیار مهم است و اهمیت دارد، گفت: برای پاسداری از این هویت باید چه کار کنیم، باید تسهیلاتی فراهم کنیم که کالای فرهنگی فاخر و مورد توجه در اختیار مردم قرار گیرد.
وی افزود: هویت ایرانی هویت چند نفر و سلایق چند نفر نیست، ایران دارای تنوعهای بسیار زیبا و قشنگ قومی، مذهبی و دینی است به همه آن تنوعها باید توجه کنیم البته همه آنها تنوعهای زیبا زیر یک چتر واحد یعنی ایرانیت و اسلامیت جمع خواهند شد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: چرا کالاهای فرهنگی ما امروز مصرف ندارد، یا گران است و یا اگر ارزان است بر مبنای ذائقه مردم برنامهریزی نشده و به گونهای عمل شده که جذبی برای آن وجود ندارد.
وی تصریح کرد: در بحث ایرانیت این همه مفاخری که و مشاعری که داریم نه تنها برای کل فارسی زبانها باید به خوبی اینها را معرفی کنیم تا دنیا اینها را بشناسند و بتوانیم از این مفاخر به عنوان سفیران فرهنگی و یک نوع دیپلماسی عمومی بهرهبرداری کنیم.
حجتالاسلام روحانی گفت: بحث فرهنگ جهانی هم مطرح است ما نمیتوانیم به فرهنگ جهانی بیاعتنا باشیم، در دنیایی زندگی میکنیم که تعاملها و ارتباطات در سطح وسیع وجود دارد باید با توجه به جهان برنامهریزی کرده و هویتمان را در دنیای رقابت فرهنگی امروز حفظ کنیم.
محمدباقر قالیباف، گفت: نکته خاصی ندارم.
محسن رضایی، اظهار کرد: به خانواده و آموزش و پرورش اشاره شد، درست این بود که میگفتید در خانوادههای ما امروز آرامش هست یا نیست و اگر نیست مشکل چیست؛ اثر فرهنگ در مسأله اقتصاد چقدر است؟
وی پرسید: آیا معلمی که پس از 25 سال تنها 600 تا 700 هزار تومان حقوق میگیرد و دو سومش به سبب گرانیها آب رفته است، ذهنش درگیر مشکلات نیست.
سیدمحمد غرضی، پرسید: آیا تهاجم فرهنگی توانسته در فرهنگ ایران نفوذ کند و تأثیر بگذارد؟
محمدرضا عارف پرسید: بحثی که دکتر ولایتی مطرح کردند در نهایت به ضرورت ارتقای فرهنگ و ارائه الگوهای فرهنگی برای پاسداری از هویت اسلامی در خانواده رسید به نظر میرسد هیچ راهی برای ارتقای فرهنگ خانواده جز تولید آثار فرهنگی هنری فاخر وجود ندارد تا بالاجبار جوانان به سمت تولیدات خارج از کشور نروند.
وی افزود: برای مقابله با تهاجم فرهنگی تنها صورت مسأله پاک شده است، مانند جمع شدن آنتن ماهواره که قانون است اما متأسفانه به مردم تمرد از قانون را یاد دادهایم، با این راهکار نمیتوان به نتیجه رسید هیچ راهی جز اعتماد به اهل هنر نداریم.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: باید اجازه دهیم که اهل هنر و هنردوستان خلق آثار کنند و به آثار ارزنده برسند، ربنای شجریان چه تأثیر فرهنگی در جامعه ما داشته است، تقریبا همه خانواده آرزو میکنند که روزه خود را با صدای ربنای شجریان افطار کنند این اثر سازنده و مفید یک خلق هنری است.
وی گفت: بیاییم پیشخوان فرهنگی را تقویت کنیم و کالاهای فرهنگی فراوان با کیفیت بالا را در داخل کشور خلق کنیم برای اینکه تهاجم فرهنگی که مهندس غرضی اشاره کردند باید تولید صنایع فرهنگی با کیفیت بالا مقابله کنیم و هیچ راهی جز اعتماد به فرهنگیان و اهل هنر نیست.
عارف گفت: باید نظام صنفی را بر تولیدات فرهنگی حاکم کنیم و در ارتقای فرهنگ و هنر گامهای اساسی و بلندی را برداریم.
سعید جلیلی، با اشاره به ظرفیتهای عظیم فرهنگ اسلامی ایرانی، ابراز کرد: دوستانی که نگران برخی چیزها هستند نیایند این بحث ظرفیت فرهنگی ما را اینگونه با برخی مثالها کوچک کنند که برخی مثالها ظلم به فرهنگ است.
وی تصریح کرد: ظرفیتهای فرهنگی ما بسیار زیاد است نباید آن در موضوعهای بسیار کوچک خلاصه کنیم، ظرفیتهایی که در عرصه فرهنگ داریم در دفاع مقدس، انقلاب و تاریخ کشور موجب افتخار است و باید از آنها استفاده کنیم.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه انحصار و کوچک کردن و خلاصه کردن فرهنگ در یک سلیقه خاص مشکل است، گفت: باید به همه سلایق بها بدهیم، این همه شعرای خوب بعد از انقلاب باید ظرفیتهایشان آزاد شود و باید از همه این ظرفیتها استفاده کرد.
علی اکبر ولایتی در پاسخ به نقدهای مطرح شده، گفت: فرهنگ ما باید اخلاق محور باشد و در عمل مردم را به اسلام و فرهنگ اسلامی و ایرانی دعوت کنیم، تنها از اسلام و اخلاق و روش اهل بیت(ع) و فرهنگ ایرانی حرف نزنیم بلکه رفتار ما به عنوان مسؤولان نماد عمل کردن به فرهنگ اسلامی و ایرانی و متخلق بودن به اخلاق اسلامی و ایرانی باشد که بیشترین اثر را بر روی مردم خواهد داشت.
وی افزود: باید فرهنگ مردمی شود مانند اقتصاد مقاومتی باید مردم متصدی شوند و دولت حمایت کند، اگر دولت برای فرهنگ اولویت قائل شود و در برنامه پیشنهادی به مجلس برای پیشبرد برنامه پنج ساله و چشم اندازه بیست ساله کار فرهنگ به اهلش واگذار شود.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: فرهنگ را سیاسی نکنیم، ورزش را ورزشیها اداره کنند و هنر را هنرمندان؛ تهاجم فرهنگی وجود دارد اما درمانش فیلتر کردن تنها نیست باید مصونسازی ایجاد شود و مصونسازی از طریق تقویت بنیانهای خانواده و احیای ارزشهای اسلامی و ایرانی است./920/پ202/ج