۲۰ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۵:۲۵
کد خبر: ۱۸۰۱۵۰

بررسی وجوه معنایی "کبیر" در رادیو قرآن

خبرگزاری رسا ـ برنامه "نسیم واژه‌ها" در بررسی وجوه قرآنی واژگان دوشنبه 21 مردادماه وجوه معنایی واژه "کبیر " در قرآن را بررسی می کند.
 راديو قرآن

به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روابط عمومی رادیو قرآن، برنامه "نسیم واژه‌ها" با توجه به این موضوع به همت گروه فرهنگ و اندیشه قرآنی رادیو قرآن به ترتیب حروف الفبا در هربرنامه یکی از واژگان قرآنی را مورد بررسی معنایی قرار می دهد.

بر اساس این گزارش در برنامه روز دوشنبه 21 مردادماه نیزوجوه معانی قرآنی  واژه "کبیر" بررسی می شود.

در آیه 19 سوره فرقان "کبیر" در معنای "سخت و شدید و سهمگین" به کار رفته است آنجا که خداوند می فرماید: وَ مَن یَظْلِم مِّنکُمْ نُذِقْهُ عَذَابًا کَبِیرًا .... هر کس از شما شرک ورزد عذابى سهمگین به او مى‏چشانیم.

معنای دیگر "کبیر" در آیه 78 سوره یوسف  و همچنین آیه 23 سوره قصص است که "پیر و سالخورده" معنا شده است در سوره یوسف آمده است "قَالُواْ یَا أَیُّهَا الْعَزِیزُ إِنَّ لَهُ أَبًا شَیْخًا کَبِیرًا "برادران گفتند: ای عزیز مصر، او را پدر پیری است و در سوره قصص نیز  "الَ مَا خَطْبُکُمَا قَالَتَا لَا نَسْقِی حَتَّی یُصْدِرَ الرِّعَاء وَأَبُونَا شَیْخٌ کَبِیرٌ" که در این آیه هم دختران شعیب گفتند "پدر ما پیرمردی کهن سال است.

بزرگ در رای و عالم نیز در معنای "کبیر آمده است آنجا که خداوند در آیه 71 سوره طه می‌فرماید "قَالَ آمَنتُمْ لَهُ قَبْلَ أَنْ آذَنَ لَکُمْ إِنَّهُ لَکَبِیرُکُمُ....." [فرعون] گفت آیا پیش از آن‌که به شما اجازه دهم به او ایمان آوردید قطعا او بزرگ شماست.

در سوره توبه آیه 121 نیز "کبیر" در معنای "کثیر و بسیار" به‌کار رفته، وَ لا یُنْفِقُونَ نَفَقَةً صَغیرَةً وَ لا کَبیرَةً و هیچ مال کوچک یا بزرگی را ( در این راه ) انفاق نمی‌کنند، همچنین در آیه 9 سوره رعد معنای عظیم و بزرگوار دارد قَالُوا بَلَی قَدْ جَاءنَا نَذِیرٌ فَکَذَّبْنَا وَقُلْنَا مَا نَزَّلَ اللَّهُ مِن شَیْءٍ إِنْ أَنتُمْ إِلَّا فِی ضَلَالٍ کَبِیرٍ می گویند: چرا، همانا برای ما اخطارکننده آمد، ولی تکذیب کردیم و گفتیم خداوند هیچ چیزی نازل نکرده است و شما جز در گمراهی بزرگی نیستید.

در آیه 9 سوره ملک نیز می خوانیم "قَالُوا بَلَى قَدْ جَاءنَا نَذِیرٌ فَکَذَّبْنَا وَقُلْنَا مَا نَزَّلَ اللَّهُ مِن شَیْءٍ إِنْ أَنتُمْ إِلَّا فِی ضَلَالٍ کَبِیرٍ" می گویند: «آری ، بیم دهنده به سراغ ما آمد ، ولی ما او را تکذیب کردیم و گفتیم: خداوند هرگز چیزی نازل نکرده ، و شما در گمراهی بزرگی هستید!»

پس با این آیات می توان گفت واژه "کبیر" در قرآن کریم 6 وجه  معنایی دارد که سخت و شدید، بزرگسال و پیر، عالم، کثیر و بسیار، عظیم و بزگ و طولانی از جمله این معانی است.

شایان ذکر است برنامه "نسیم واژه ها" در ادامه "شمیم واژه ها" که به تفاوت های واژه های به ظاهر مترادف می پرداخت به اشتراک لفظی واژگان می پردازد و این برنامه به همت گروه قرآن و اندیشه بر روی موج اف ام ردیف 100روزهای زوج ساعت 16:45 قابل دریافت است./959/د102/ص

 

ارسال نظرات