رییس دانشکده صدا و سیما قم:
نقش روحانیت در رسانه ملی ماورایی شده است
خبرگزاریرسا ـ رییس دانشکده صداو سیما قم با بیان اینکه ماورایی نشان دادن روحانی در رسانه انتظارات جامعه را از روحانیت بالا میبرد، گفت: در پرداختن به شخصیت یک روحانی باید به خاستگاه نهاد روحانیت و وظایف و نقش روحانی در جامعه توجه شود.
کمال اکبری، رییس دانشکده صدا و سیما قم در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا به بیان ویژگیهای روحانی تراز پرداخت و گفت: موضوع روحانی تراز در جامعه میتواند بر دو محور نشان دادن روحانی تراز و بازنمایی نقش روحانی در رسانه استوار باشد.
ویژههای یک فرد روحانی
رییس دانشکده صدا و سیمای قم به ابعاد مختلف یک روحانی اشاره کرد و افزود: در پرداختن به شخصیت یک روحانی باید به کار ویژههای یک فرد روحانی و خاستگاه نهاد روحانیت و وظایف و نقش روحانی در جامعه توجه شود تا قادر به تعریف روحانی تراز در رسانه گردیم.
وی به وظایف روحانیت شیعه اشاره کرد و اظهار داشت: از جمله وظایف یک روحانی، فعالیت در عرصه تبلیغ دین اسلام، در همه شرایط است که به عنوان وظیفه اصلی یک روحانی قلمداد میشود.
نقشهای مختلف روحانیت در رسانه
اکبری درباره نقشهای مختلف محول شده در سینما و تلویزیون اشاره کرد و گفت: برخی اوقات به روحانی، نقشهایی غیر از نقش تبلیغی مانند استاد دانشگاه یا نماینده مجلس واگذار میشود که هنرمندان، در اکثر موارد از عهده این گونه نقشها بر میآیند اما اثرات تخریبی زیادی بر روحانیت مترتب میشود.
وی تأکید کرد: هر چه روحانیت در رسانه از رسالت واقعی خود که همان تبلیغ دین اسلام است فاصله بگیرد و یا در تضاد یا تناقض با این جایگاه باشد، به سمت نقش منفی و اثر گذاری منفی متمایل میشود و بر عکس هرچه به فعالیتهای تبلیغی به هر شکل ممکن نزدیکتر باشد، به روحانی شاخص و تراز نزدیکتر است.
ویژگیهای روحانی شاخص تعادل در رفتار است
این استاد دانشگاه ویژگیهای روحانی شاخص را تعادل در رفتار دانست و افزود: از ویژگیهای روحانی مطلوب و شاخص در رسانه این است که اسلام را نه با زیاد و نه با کم، نه با افراط و نه با تفریط معرفی کند و در معرفی احکام و وظایف نه بر پایه اجتهاد «من نفسه» بلکه با سیستم اجتهاد شیعی مردم را راهنمایی کند.
وی انتقال مفاهیم را مسألهای مهم در تراز بودن روحانیت دانست و خاطرنشان کرد: ارتباط با افراد در قالبهای دوستی با جوانان و شرکت در مجامع عمومی و تعامل با مردم در راستای اهداف روحانیت، هیچگونه تنافی با روحانیت و رسالت آن ندارد و نکته مهم در انتقال و بیان مفاهیم است که مشخص میکند که روحانی تراز است یا نیست.
اهمیت رفتار و عملکرد روحانیت
اکبری رفتارها و عملکردهای یک روحانی در رسانه را عامل مهم دیگری در شناخت روحانی تراز در جامعه معرفی کرد و گفت: رفتارها و عملکردهای یک روحانی در رسانه از معیارهای دیگر برای معرفی روحانی تراز است که شامل لباس پوشیدن و آداب معاشرت و تمام وظایف اخلاقی که میتوان برای یک فرد مؤمن و مسلمان متذکر بود، میباشد.
وی سینما و تلویزیون را دو مقوله متمایز از یکدیگر دانست و یادآور شد: در سالهای اخیر تلویزیون در مواقعی به جایگاه روحانی تراز نزدیک شد و آن هم زمانی بود که نمایی از روحانی را به مردم نمایش داد که روحانی در حال تبلیغ معارف به مردم بود و خود آن شخص روحانی، به اهمیت کار خود واقف بود.
ظهور روحانی در نقشهای مختلف
رییس دانشکده صدا و سیمای قم اظهار داشت: در سینما وضع به گونهای دیگر است که متأسفانه تلویزیون هم در حال ابتلا به این معضل شده است و آن ظهور روحانی در نقشهای مختلف است که میتوان به ایفای نقش در نقشهای حاشیهای و افراد منفعل را نام برد که به عنوان نقش منفی برای روحانی از آنها یاد میشود.
وی ادامه داد: روحانی در حال نقش در برخی از فیلمها دارای نقش تحلیلی و تأثیرگذار است و به طور کامل به وظایفی که به آن پایبند است عمل میکند و این همان نقش روحانی تراز در رسانه است که مهره مفقوده رسانه ما است.
ماورایی نشان دادن روحانی تأثیرات منفی دارد
استاد دانشکده صدا و سیما به اشکال ماورایی نشان دادن روحانی در رسانه اشاره کرد و گفت: یکی از نقشهای منفی که در فیلمها رواج پیدا کرده است، ماورایی کردن روحانی در رسانه است که شخصیتی دست نیافتنی برای آن ایجاد میشود که انتظارات جامعه را از روحانی در عالم واقع بالا میبرد.
وی در پایان افزود: این در حالی است که روحانی در جامعه همانند دیگران زندگی میکند و آیهای هم در این زمینه وجود دارد که میفرماید«قُلْ إِنَّما أَنَا بَشَرٌ مِثْلُکُمْ یُوحى إِلَیَّ» من بشری مانند شما هستم که فقط بر من وحی نازل میشود./979/ت302/ی
ارسال نظرات