۰۱ مهر ۱۳۹۲ - ۱۷:۰۸
کد خبر: ۱۸۵۱۵۵

صدوسی‌وهشتمین شماره فصلنامه مطالعات جوان و رسانه + متن

خبرگزاری رسا ـ شماره صد و سی و هشتم فصلنامه تخصصی مطالعات جوان و رسانه از سوی مرکز پژوهش‌های صدا وسیما منتشر شد.
138 جوان و رسانه

 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، صد و سی و هشتمین شماره فصلنامه تخصصی مطالعات جوان و رسانه ویژه جوان، رسانه و هویت ملی از سوی مرکز پژوهش‌های صدا و سیما منتشر شد.

 

در این شماره از فصلنامه تخصصی مطالعات جوان و رسانه این عناوین را مطالعه می­کنیم: «تأثیر رسانه‌های جدید در هویت دینی جوانان با تأکید بر نقش رسانه ملی»، «بررسی ارتباط بین جامعه‌پذیری دینی جوانان و تلویزیون»، «جایگاه هویت دینی در سیاست‌های حوزه جوان رسانه ملی؛ مورد مطالعه سیاست‌های اجرایی سند افق رسانه»، «مروری بر پژوهش نقش رسانه‌ها در ساختن هویت دینی نوجوانان امریکایی 1»

 

تأثیر رسانه‌های جدید در هویت دینی جوانان با تأکید بر نقش رسانه ملی

مهدیه یاوری وثاق

 

چکیده: عصر حاضر که از ویژگی‌های آن شتاب و تغییر و تحولات گسترده است و فن‌آوری‌های ارتباطی از ابزارهای مهم در انتقال و تبادل اطلاعات و فرهنگ است، شکل‌گیری هویت را با تحولات و پیچیدگی‌های بسیاری روبه‌رو ساخته است. ظهور رسانه‌های جدید و پی‌آمدهای آن، همچون شکل‌گیری جهان مجازی، تغییر در فرهنگ، آزادی از زمان و مکان و دخالت منابع متعدد در هویت‌یابی، هویت دینی جوانان را در جنبه‌های گوناگون رفتاری، اخلاقی و اعتقادی، با آسیب و چالش‌هایی مواجه ساخته است. از مهم‌ترین آسیب‌های رسانه‌های جدید، می‌توان به حاشیه رفتن منابع سنتی گذشته، سلطه فرهنگ و ایدئولوژی غرب، فردگرایی و سکولاریزه کردن اشاره کرد که سبب بروز دگرگونی در میزان التزام جوانان به جنبه‌های دینی و تغییر در ساحت شناخت و آگاهی آنان می‌شود.

 

بررسی ارتباط بین جامعه‌پذیری دینی جوانان و تلویزیون

حمید میرعباسی

 

چکیده: موضوع این پژوهش بررسی ارتباط میان جامعه‌پذیری دینی جوانان و تلویزیون است. این نوشتار می‌کوشد به این پرسش پاسخ دهد که چگونه تلویزیون می‌تواند بر جامعه‌پذیری دینی جوانان اثر بگذارد؟ در آغاز، مفاهیم جوانی، جامعه‌پذیری و جامعه‌پذیری دینی و همچنین رسانه، بیان شده و سپس نحوه تأثیر و تأثر این موارد بر هم بررسی می‌شود.

این پژوهش با بهره‌مندی از روش مطالعه اسنادی و تحلیل مقولات به انجام رسیده است. این تحقیق نشان می‌دهد، باید در امر جامعه‌پذیری دینی جوانان بر اساس محتوای جامعه‌پذیری دینی، نوعی تقسیم میان کارگزاران جامعه‌پذیری انجام گیرد و تلویزیون بر اساس توانایی‌اش و انتظارتی که از آن می‌توان داشت، بکوشد که در فرآیند جامعه‌پذیری دینی، در قالب یک الگو به ایفای نقش خود در جامعه بپردازد.

 

جایگاه هویت دینی در سیاست‌های حوزه جوان رسانه ملی؛مورد مطالعه سیاست‌های اجرایی سند افق رسانه

رامین چابکی درزابی

 

چکیده:هویت، چند لایه است؛ به گونه‌ای که این لایه‌ها، هستی درون فرد و هستی جهانی وی را در بر می‌گیرند. یکی از انواع هویت، هویت دینی است. عوامل گوناگونی در تقویت یا تضعیف هویت دینی در ایران اثرگذارند، از جمله آنها می‌توان به خانواده، نظام آموزشی، نظام سیاسی، نظام رسانه‌ای و به ویژه رسانه ملی اشاره کرد. رسانه ملی با در دست داشتن شمار قابل توجهی از شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی می‌تواند نقش مهمی در تقویت هویت دینی (اسلامی) داشته باشد. برای هویت دینی، مؤلفه‌های گوناگونی بیان شده است که از جمله آنها می‌توان به شش مؤلفه اعتقادی، اخلاقی، ایمانی، شرعی، عبادی و پی‌آمدی که علی‌رضا قصری در تحقیق خود بیان می‌کند، اشاره کرد. در این پژوهش برآنیم تا بر اساس این مؤلفه‌ها، سیاست‌های صدا و سیما درباره نوجوانان و جوانان را که در سندی به نام «سند افق رسانه»، تدوین یافته‌اند، با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، ارزیابی کنیم و در ادامه مشخص سازیم، هر یک از این مؤلفه‌ها، چه حجم از سیاست‌های صدا و سیما را به خود اختصاص و چه محورهایی را موردنظر قرار داده‌اند.

 

مروری بر پژوهش «نقش رسانه‌ها در ساختن هویت دینی نوجوانان امریکایی1»

لین اسکوفیلد کلارک

برگردان: فاطمه عامریان

 

چکیده: نوشتار حاضر مروری بر پژوهش خانم لین اسکوفیلد کلارک است که به بررسی نقش رسانه‌ها در شکل‌گیری هویت دینی در میان نوجوانان امریکایی می‌پردازد. در جهان امروز که نفوذ رسانه‌های جمعی، به ویژه رسانه‌ای دیداری و اثرگذاری آنها بر هویت دینی نوجوانان و جوانان بر کسی پوشیده نیست، مطالعه این مقاله، می‌تواند با ارائه اطلاعاتی درباره نقش رسانه‌ها، در شکل‌گیری هویت دینی نوجوانان امریکایی، امکان مقایسه آن را با شرایط موجود در جامعه امروز ما نیز فراهم آورد. وی در پایان‌نامه پژوهشی خود با موضوع هویت دینی نوجوانان امریکایی، درصدد پاسخ‌گویی به این پرسش است که نوجوانان، مذهبی بودن (یا نبودن) را در چه می‌دانند؟ و این مسئله با تجربه آنها از رسانه‌های دیداری چه ارتباطی دارد؟

این پژوهش در فضای جغرافیایی و فرهنگی متفاوتی صورت گرفته است، اما برخی نتایج آن در زمینه آسیب‌های دینی رسانه‌ها بر نسل جوان، از جمله برابر دانستن دین با نهادها و مؤسسه‌های دینی، تلقی نادرست از دین و کم‌توجهی به نمادهای دینی، می تواند در مطالعات و پژوهش‌های رسانه‌ای، مورد توجه سیاست‌گذاران و برنامه‌سازان رسانه ملی قرار گیرد.

 

صد و سی و هشتمین شماره فصلنامه تخصصی مطالعات جوان و رسانه ویژه جوان رسانه و هویت ملی در 142 صفحه و با قیمت پنج هزار تومان  از سوی مرکز پژوهشهای صدا وسیما منتشر و روانه بازا کتاب شده است.

 

برای مطالعه بیشتر این فصلنامه اینجا را کلیک کنید./998/ن603/ق

ارسال نظرات
captcha