مسجد جامع بروجرد از مساجد شاخص اولیه اسلامی در لرستان است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در خرم آباد، مسجد جامع بروجرد که به مسجد جمعه نیز شناخته میشود، مسجدی تاریخی و از بناهای معماری سرشناس در شهر بروجرد است.
مسجد جامع بروجرد یکی از نخستین مسجدهای ساخته شده در ایران است که در قرن دوم تا سوم هجری، در دل یکی از محلههای تاریخی شهر بروجرد به نام دو دانگه واقع شده است، اینمسجد بر روی یک آتشکده بنا نهاده شده است.
معماری مسجد جامع بروجرد منحصر به فرد و یکی از شاهکارهای تاریخی معماری ایران است که هم ویژگی های معماری اسلامی و هم معماری باستانی ایران (ساسانیان) را در خود جای داده است.
بنای اولیه این مسجد به صورت مجموعهای شامل مسجد، حمام، آب انبار، ساختمان غـریب خانه، میدان و سایر متعلقات بوده که امروزه بعضی از این آثار از بین رفته است، بنای مسجد جامع از نظر شکل از نوع مساجد تک ایوانی اسـت.
در ضلع شرقی مسجد، آرامگاهی وجود دارد، وضوخانه مسجد در مجاورت مسجد قرار گرفته و دارای یک ورودی بزرگ است که به غریب خانه مشهور است.
این بنا شامل یک حیاط مرکزی، ایوان، فضای گنبدخانه و شبستان های اطراف آن و یک شبستان وسیع زمستانی در طرف شمال حیاط مرکزی است.
مسجد دارای دو درب غربی و شرقی است که به صورت غیر مستقیم به صحن اصلی باز میشوند، در جنوب صحن، گنبد و ایوان اصلی مسجد که قدیمی ترین بخش آن است قرار دارد و در ضلع شمالی نیز شبستان مسجد با ارتفاعی کمتر از سایر بخشها قرار گرفته که در تابستان ها فضای خنکی را ایجاد میکند.
ایوان جنوبی دارای دو گلدسته است که بعدها به مجموعه افزوده شده است.
گفتنی است، صفویان، زندیان و قاجار تعمیرات بنیادی در مسجد انجام داده و بخشهایی به آن افزوده اند.
یکی از دیدنیهای اصلی این مسجد منبر چوبی آن است، البته منظور از منبر پله های آن نیست بلکه حکاکی روی این منبر از آن اثری دیدنی و ماندگار به وجود آورده است.
این مسجد که از جمله آثار تاریخی منحصر به فرد است در سال 1314 با شماره 228 در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
مسجد جامع بروجرد دارای سنگ نوشته ها و یادگارهای تاریخی زیادی است، بر بالای در غربی سنگ نوشتهای کوچک نصب شده که به زمان شاه عباس اول مربوط است./9451/ت303/ب