باید به سمت دولت ائتلافی برویم/ چالش کلی شوراها عدم تفکیک امور ملی و محلی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا ، شصت و یکمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر تهران به مناسبت روز شوراها صبح امروز سه شنبه نهم اردیبهشتماه با حضور محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد.
در این جلسه مسجد جامعی رییس شورای شهر تهران با بیان اینکه در قانون اساسی شوراها به عنوان یک رکن تعریف شده است، گفت: اما هنوز جایگاه تعریف شده این رکن جای پیگیری دارد و باید کمک کنیم شورا به جایگاه خود برسد.
وی تشکیل کمیسیون ویژه ای در دولت برای رسیدگی به مسائل تهران و کلانشهرها را اقدام مفیدی در این راستا در دستگاههای اجرایی دانست و اظهار داشت: از نتایج آن بهبود وضعیت محیط زیست است.
در ادامه این جلسه محسن رضایی با بیان اینکه سکونت گاه های مردم محصول سه عامل نظام شهری، شهرسازی و سبک زندگی است، گفت: با تغییر آنها روند زندگی مردم هم تغییر می کند اما طی 80 سال اخیر به سمت ناکجاآباد تغییر کرده است.
رضایی با اشاره به اینکه نظام شهری جریانها و ارتباطات و مناسبات بین سکونت گاهها را شامل می شود، گفت: عواملی مانند جمعیت، سرمایه، عوامل تولید، ایده ها، اطلاعات و نو آوری ها تاثیر زیادی دارند و باید به آنها دقت شود.
وی با بیان اینکه متاسفانه امروز در ایران با یک نظام شهری نامتوازن روبرو هستیم، اظهار داشت: در طی 80 سال اخیر کمتر از 10 شهر ایران دهان باز کرده و روستاها را در خود بلعیده اند و فرهنگ، نظام تولیدی، ارزش پول ملی و تورم را تغییر دادهاند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر اینکه طی 5دهه شهرهای کشور بیش از 5 برابر شده است و رشد جمعیت شهر نشینی 2/1 بیشتر از رشد جمعیت بوده است، افزود: مشکلات سلامت، آلودگیها، حاشیه نشینیها، بیکاری و مواد مخدر بیانگر عدم توازن نظام شهری در ایران است.
رضایی تغییر در ساختار، سبک مدیریت کشور، فرهنگ اقتصادی، نظام اقتصادی و نظام اجتماعی را از جمله عوامل موثر در شهرسازی دانست و گفت: این تغییرات هدفمند و بر اساس برنامه توسعه صورت نگرفته بلکه بیشتر بر اساس تخریب گذشته خود بوده است.
وی همچنین متمرکز شدن، بزرگ و حجیم شدن، نفتی شدن و استقرار در شهرهای بزرگ را به عنوان مهمترین تاثیرات منفی ساختاری دولت در نظام شهری ایران معرفی و خاطرنشان کرد: هیچ کشور توسعه یافته ای نیست که از مدیریت متمرکز برخوردار باشد اما در ایران این کار با برچیده شدن ایالات و ولایات با سابقه چندهزار ساله انجام شد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه در اثر انقلاب با ایجاد شوراها و مدیریت محلی نخستین تحول در ساختار و سبک مدیریت کشور بوجود آمد اما متاسفانه با تاخیر روبرو شد، گفت: محدوده و قلمرو مدیریت محلی با مدیریت متمرکز سیاسی کشور مشخص نیست و این دوگانگی مدیریت باعث افزایش مشکلات شده است.
رضایی خاطرنشان کرد: دولتهای اکثریتی عمرشان در ایران به پایان خواهد رسید و هر مقاومتی بشود با شکست روبرو خواهد شد؛ باید به سمت دولت ائتلافی برویم تا پایان بخش مناظرات پس از انتخابات باشد.
وی با تاکید بر اینکه این اتفاق در شورا افتاده و میخواهیم شورا را الگو قرار دهیم، گفت: در حال حاضر با انتخاب بر اساس رای حداکثری از ائتلاف و تجمیع تمام نظرات و سلایق ملت ایران جلوگیری می شود.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه جایگزینی شهرهایی با هویت بیگانه بجای شهرهای با هویت ملی از سوی رژیم پهلوی باعث پسرفت نظام شهرسازی شده است، گفت: شهرسازی ما به خانه سازی تبدیل شده است و بسیاری از فجایع نتیجه همین است.
رضایی با بیان اینکه پس از یک قرن تازه طرح جامع شهرها در حال تدوین است، اظهار داشت: روابط بین محلات، اقتصاد محلات، هویت، امنیت، سلامت مردم و معماری شهری در شهرسازی باید لحاظ شود.
وی با اشاره به اینکه وضعیت زندگی مردم تابعی از نظام شهری و شهرسازی است، گفت: ایجاد ایالتهای اقتصادی و نواحی صنعتی با ایجاد رقابت استانی و منطقه ای لازمه اصلاح نظام شهری و شهرسازی است.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه در قانون اساسی 9 اصل درباره شوراها داریم و نشان می دهد شوراها بسیار مهم بوده است اظهار داشت: امام در رابطه با شوراها صحبت از حکومت مردمی میکند و نشان می دهد در درون جمهوری اسلامی چیزی به نام حکومت مردمی داریم و مردم خودشان بر خودشان حکومت می کنند تا جایی که در جلسه با دانشجویان و دانش آموزان سنندج می گوید شهرها باید توسط خودتان آباد شود و تا همه دست به دست هم ندهند شورای شهر نمی تواند کاری انجام دهد.
رضایی با تاکید بر اینکه چالش کلی شوراها عدم تفکیک امور ملی و محلی است، گفت: گستردگی ساختار اجرایی در سطوح جغرافیایی، مداخله حداکثری دولت در امور اجرایی و ضعف جایگاه حقوقی شوراها از عوامل این چالش هستند و برای حل این مشکل به یک سند راهبردی شوراهای شهری و مدیریت محلی می خواهیم برسیم.
گفتنی است در ادامه این جلسه اعضای شورای شهر تهران نظراتشان را درباره قانون شوراها و جایگاه حقوقی شوراها برای بررسی در مجمع تشخیص مصلحت نظام خطاب به دبیر این مجمع بیان کردند./959/پ201/ج