نویسندگان برای پر کردن خلأها و پاسخ به نیازهای روز کتاب بنویسند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیتالله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید پیش از ظهر امروز در مراسم رونمایی از سه اثر برجسته خود که در سالن قدس مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) برگزار شد، اهمیت کتاب در اسلام را مورد توجه قرار داد و گفت: تمدن بشر و پیشرفت علوم و دانش در سایه کتاب بوده است.
وی با بیان اینکه تجربیات گذشتگان به آیندگان از سوی کتاب صورت گرفته است، ابراز کرد: اگر کتاب نبود چنین پیشرفتی در علوم و صنایع به وجود نمیآمد.
این مرجع تقلید ادامه داد: علوم و آثار انبیا به وسیله کتاب از نسلی به نسل دیگر منتقل شد؛ امام صادق(ع) خطاب به یکی از شاگردان خود فرمودند: بنویس و منتشر کن، زمانی میرسد که پناهگاهی جز کتاب نخواهد بود.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی افرود: امام صادق(ع) امروز را میدیدند که امام در عصر غیبت است و آنچه ما را به معارف اسلام و امام معصوم متصل میکند کتاب است.
در عرصه تالیف کتاب و نویسندگی باید از کارهای تکراری اجتناب شود
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه با بیان اینکه قرآن تأکید فروانی بر کتاب دارد، افزود: طلاب جوان سعی کنند مهارت قلم را پیدا و به سهم خود علوم روز را به آیندگان منتقل کنند.
وی بر ضرورت پرهیز از کارهای تکراری در عرصه کتاب تأکید کرد و گفت: کسانی که کتاب مینویسند باید همچون علما و بزرگان دینی در پی پر کردن خلأها باشند؛ بنده نیز سعی کردهام ببینم در کجاها خلأ وجود دارد تا به اندازه توان خود بتوانم آن خلأها را پر کنم.
این مرجع تقلید در ادامه با اشاره به اهمیت کتاب بزرگ نهج البلاغه کلام برخی از علمای اهل سنت در این باره را مورد توجه قرار داد و ابراز کرد: یکی از علمای اهل سنت بیان کرد: اگر می خواهید از هم ردیفان خود پیشی بگیرید و در فصاحت، بلاغت و نکات لطیف موفق باشید قرآن و نهج البلاغه را فراموش نکنید.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی با بیان اینکه نهج البلاغه همچون حضرت علی(ع) مظلوم است و شروحی که بر آن نوشته شده اندک و هرکدام دارای ایراداتی هستند، اظهار کرد: ما سعی کردیم که شرح جامعی بر نهج البلاغه نوشته شود تا خلأها پر شود و نسل امروز را به نهج البلاغه پیوند بزند.
این مرجع تقلید با بیان اینکه شرح نهج البلاغه با کمک همکاران و محققان 20 سال طول کشید، گفت: این شرح در پانزده جلد فارسی ترجمه شده و ترجمه عربی آن نیز آماده چاپ است.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه با اشاره به ویژگیهای شرح نهج البلاغ، ابراز کرد: در این شرح خطبهها جمع آوری شده، تمام لغات بدون استثنا شرح داده شده، شروح دیگر به صورت جمله جمله شرح نکردهاند اما در این شرح به صورت جمله جمله شرح داده شده است.
وی با بیان اینکه در این شرح نهج البلاغه به شبهاتی که ممکن است بشود، پاسخ داده شده است، گفت: مسائل تاریخی، علمی، ادبی، کلامی و فلسفی که در نهج البلاغه بوده در پایان به صورت جداگانه مطرح شده و مسائلی که امروز با آن سر و کار داریم در جای جای آن آمده است.
این مرجع تقلید بیان روان و ساده را از ویژگی های شرح نهج البلاغه خواند و اظهار کرد: برخی این مسأله را عیب میدانند اما ما آنرا حسن میدانیم و سعی کردهایم شفاف و روان باشد.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه در ادامه کتاب منتخب الآثار من روایات بحارالانوار را مورد اشاره قرار داد و افزود: بحار الانوار اقیانوس عظیمی است که هرچه در آن جستوجو کنیم گوهرهای گرانبهایی را به دست میآوریم.
مرحوم مجلسی خدمت بزرگی به اسلام و تشیع کرده است
حضرت آیتالله مکارم شیرازی با بیان اینکه مرحوم مجلسی خدمت بزرگی را به عالم اسلام و تشیع کرده است، اظهار کرد: این عالم بزرگ روایات را جمع آوری و تدویب کرده و نخستین کسی هستند که تفسیر موضوعی قرآن را باب کردند.
وی با اشاره به اینکه بحارالانوار برای امروز نیازمند یک تجدید نظر بود، گفت: در این کتاب تمام روایات به صورت معرب آمده، منابع جدید در پاورقی بیان شده، تمام لغات شرح داده شده و روایات تکراری حذف شده است.
این مرجع تقلید با بیان اینکه برخی از روایات بحار الانوار همچون قضا، قدر، جبر و اختیار دارای پیچیدگیهایی است، افزود: در این کتاب با بیان روایات سعی شده پیچیدگیها کمتر شود و روایات را با مسائل روز هماهنگ کردهایم.
فقه شیعی غنی ترین فقه است
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه در ادامه با اشاره به اینکه فقه اسلام غنی ترین فقه است، گفت: فقه مذاهب دیگر قابل مقایسه با فقه اسلام نیست چون از پایههای محکم کتاب،سنت، دلیل عقلی و اجماع مسلمین تشکیل شده است.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی فقه اسلام را دارای جمیع مسائل زندگی بشر خواند و اظهار کرد: فقه اسلامی فقط به عبادت نپرداخته بلکه مسائلی همچون سیاست، حکومت، اقتصاد و اخلاق را نیز مورد توجه قرار داده است.
وی با تأکید بر اینکه در میان تمام مذاهب اسلامی قوی ترین فقه، فقه شیعه است، ابراز کرد: فقه شیعه از ابتدا قائل به انفتاح باب اجتهاد بوده اما اهل سنت بیش از هزار سال قائل به انسداد باب اجتهاد هستند.
این مرجع تقلید با بیان اینکه علمای شیعه بر روی فقه بسیار کار کردهاند، گفت: علمای شیعه آثاری از خود بر جای گذاشتهاند که قابل استفاده برای همه مذاهب است.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی تأکید کرد: وقتی اهمیت فقه بیشتر میشود که مقارن شوند و ادله همه ذکر شود که مقدمهای به سوی وحدت و نزدیک کردن مذاهب است.
وی با بیان اینکه بیشتر دائرة المعارفها به صورت الفبایی بودهاند، ابراز کرد: در دائرة المعارف فقه شیعی سعی شده به صورت تشریحی باشد به جای اینکه از عبادات شروع شود از مسائل اقتصادی که نیاز جامعه است آغاز میشود./927/پ201/ج