۱۸ تير ۱۳۹۳ - ۱۲:۵۸
کد خبر: ۲۱۲۴۹۳
نکاتی در باب متن و حواشی سریال مناسبتی «هفت سنگ»؛

درنگی بر کپی‏سازی از سریال آمریکایی برای لحظه‏های افطار!

خبرگزاری رسا ـ در ماه رمضان کشورهای اسلامی می‌کوشند که بهترین و معنوی‌ترین برنامه‌های تلویزیونی خود را برای مردم به نمایش بگذارند که به نوعی نمایش دهنده فرهنگ دینی و ملی آنها باشد و این در حالی است که سریال هفت سنگ آینه تمام نمای فرهنگ غرب برای ماه رمضان تهیه و تولید شده است.
هفت سنگ
ماه رمضان یک مناسبت اعتقادی و عرفانی در فرهنگ مذهبی ملت ایران است. مناسبتی که در آن نزول قرآن و روزه داری، باعث ایجاد فضایی متبرک، معنوی و بانشاطی ملهم از آیینی دینی پدید می‏‏آید.
 
حالا برای این مناسبت می‏‏شود کارهای «مناسبتی» هم کرد و مثلا سخنرانی و فیلم و سریال و برنامه‏های متنوع دیگر ترتیب داد.
 
برنامه‏هایی که ناگفته پیداست قاعدتا باید مبتنی بر مبانی این مناسبت و بر اساس آموزه‏های معرفتی آن باشد. یکی از این مناسبت‌ها که در ماه رمضان ظهور و بروز خاصی دارد و به مدد فراگیر بودن رسانه تلویزیون، مخاطبان انبوهی را نیز به دنبال، سریال‌های مناسبتی ماه رمضان است.
 
سریال‏هایی که همیشه و هر ساله نقد و نظرهای فراوانی را به همراه داشته که عموما هم مورد بی‏توجهی مدیران و برنامه سازان رسانه ملی واقع شده است. به چه دلیل این را می‏‏گوییم؟ به این خاطر که هر ساله از کیفیت محتوایی و ارزش‌های هنری و رویکردهای معرفتی این سریال‌ها کاسته شده و بر بار باسمه‏ای بودن و سرسری ساختن و مبتذل نمودنشان افزوده شده است.
 
تا اینکه رسیدیم به امسال و شاهکار محیرالعقول و حیرت آور تلویزیون در یک کپی کاری ناشیانه و خجالت آور و آبرو برنده از تلویزیون.
 
لابد شما خوانندگان عزیز هم شاهد بوده‏اید که این شب‌ها شبکه سه سیما برای لحظات پس از افطار مردم مسلمان ایران چه تدارک ناب و تابناکی دیده است!
 
سریالی ‏با نام «هفت سنگ» که کپی طابق النعل بالنعل یک سریال آمریکایی است، به نام «خانواده مدرن» یا همان «Modern Family»! این سریال آمریکایی که ساخته و پرداخته ذهنیت جهت دهنده و حاکم بر رسانه‏های منحط غربی است، دقیقاً مختصاتی مشابه «هفت سنگ» دارد!
 
و البته ناگفته نماند که این مختصات مشابه در لحظاتی، طابق النعل بالنعل است و آدمی‏‏ را به حیرت وا می‏‏دارد. تا حدی که حتی میزانسن صحنه و حرکات و دیالوگ‌های شخصیت‌ها هم عین هم می‏‏شود!
 
 «هفت سنگ» در حقیقت یک کپی ایرانیزه شده نازل و سطحی و باسمه‏ای‏‏ و شتابزده است از این سریال آمریکایی که علاوه بر کپی مو به موی داستان، البته با یکسری تغییرات جزئی ناشی از ممیزی که مثلا به جای دو شخصیت همجنس باز سریال آمریکایی، دو شخصیت زن و شوهر جایگزین شده اند و دوست پسر و دوست دختر، جایشان را به دو دوست از یک جنس داده اند، به رخدادهایی مشابه منجر می‏‏شود!
 
آری، کپی تا حدی است که حتی برخی دیالوگ‌ها هم اخذ شده اند! «هفت سنگ» به کارگردانی علیرضا بذرافشان، که نویسنده و یا به بیان بهتر و دقیق‎تر، کپی کننده محترم آن سریال آمریکایی است، روایت‌هایی از زوج‌‌ جوانی دارد که در پی پذیرش سرپرستی یک کودک هستند و به طور همزمان روایت زوج دیگری را نیز در پی دارد که نسبت به پسر جوانشان حساسیت بالایی دارند و حال این «پسر جوان» قرار است دوستش(پسر) را به خانه بیاورد تا با هم درس بخوانند.
 
در مقابل در «خانواده مدرن» که جالب است بدانیم از شبکه abc و «فارسی 1» هم پخش شده، دو مرد همجنسگرا ‌فرزندی را به فرزندخواندگی ‌می‌پذیرند و در خانواده دیگر نیز «دختری جوان» است که دوستش(پسر) را به خانه می‌آورد تا با هم درس بخوانند!
 
تنها تغییر نامحسوس این سریال «اصیل»! ایرانی دیالوگ‌های جنسی آن سریال آمریکایی است که در نسخه ایرانیِ خانواده مدرن قابل بیان نبوده است؛ اما در مابقی موارد همه اجزای سریال و حتی مواجهه‌های دو خانواده در مقابل رخدادهای مشابه هم دقیقا تکرار شده و به نظر می‏‏رسد این آقای کارگردان و «نویسنده» و همکارانش سریال آمریکایی «خانواده مدرن» را گذاشته‌اند جلویشان و بعد اقدام به بازنویسی آن، به شیوه‌ای که قابل تولید در ایران باشد، کرده‌اند!
 
این مسئله تا به حدی تعجب برانگیز و حیرت آور بوده که حتی وب‌سایت مجله آمریکایی تایم نیز با انتشار ویدئویی به کپی کردن فریم به فریم سریال آمریکایی Modern Family در سریالی با نام «هفت سنگ» در ایران پرداخته ‌که در «ماه رمضان» از تلویزیون پخش می‌شود!
 
این مجله، چنین پدیده‌ای را ناشی از بی‌توجهی به مفهوم کپی‌رایت در ایران دانسته است و از ان ابراز تأسف کرده است! و این البته تنها بخشی از قضیه است.
 
در گذر از این نکات تأمل برانگیز و تأسف آور، باید گفت سریال «هفت سنگ» علاوه بر این اوصاف، مملو از عصبیت و بدآموزی و گفتارها و حرکات و سکنات سخیف است و سوال اساسی اینجاست که مدیران و سیاستگذاران سیما بر چه اساس و طبق کدام معیار این سریال را برای لحظات پس از افطار مردم مسلمان ایران از رسانه ملی در نظر گرفته‌اند؟!
 
یک کپی نازل و تکان دهنده و خجالت آور از یک سریال وقیح آمریکایی که شخصیت‌های اصلیش دو همجنس بازند و با آن همه عصبیت و بددهنی و تندی و گزندگی آن هم برای شب‌های آسمانی و ربانی ماه مبارک رمضان! آخر چرا؟!
 
دوستان تلویزیونی!
 
به چه چیزی چوب حراج زده‏ای و چرا؟!
 
آیا لحظات ملکوتی ماه مبارک رمضان ملت مسلمان ایران باید با کپی نازل سریال بدنام «خانواده مدرن» آمریکایی پر شود؟!
 
این بود مصداق آن «دانشگاه عمومی» اخلاق و معنویت که امام راحل عظیم الشأن ما از صداوسیما توقع داشت؟!
 
آری، ماه رمضان یک مناسبت اعتقادی و عرفانی در فرهنگ مذهبی ملت ایران است و این همان مناسبتی است که در آن نزول قرآن و روزه داری، باعث ایجاد فضایی متبرک، معنوی و بانشاطی ملهم از آیینی دینی پدید می‏‏آید.
 
حالا برای این مناسبت می‏‏شود کارهای «مناسبتی» هم کرد و مثلا سخنرانی و فیلم و سریال و برنامه‏های متنوع دیگر ترتیب داد.
 
برنامه‏هایی که ناگفته پیداست قاعدتا باید مبتنی بر مبانی این مناسبت و بر اساس آموزه‏های معرفتی آن باشد و حالا باید پرسید آیا «هفت سنگ» و امثالش مبتنی بر چنین رویکرد و رهیافتی ساخته و پرداخته شده است؟!
 
 
 
/979/101/ر
ارسال نظرات