سیره امام علی در ابعاد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و خانوادگی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در شهرکرد، آیت الله محمدحسین احمدی فقیه یزدی، استاد درس خارج حوزه علمیه قم که این روزها جهت تدریس در پنجمین دوره طرح ارتقایی طلاب به میزبانی حوزه علمیه فارسان، میهمان این شهر است، صبح امروز در کلاس اخلاق مدیران این شهرستان، به تبیین بخشی از سیره امام علی(ع) در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و خانوادگی که امروز کمتر مورد توجه قرار گرفته است و نیاز فردی و اجتماعی افراد جامعه را شکل میدهد پرداخت.
سیره امام علی(ع) در بعد سیاسی
وی در بعد سیاسی بر ضرورت توجه و حلاجی منش امام علی(ع) در ارتباط با دوستان و مخالفشان تأکید و با بیان این که این الگو باید امروزه مورد توجه جدی مسؤولان قرار گیرد گفت: امام علی(ع) گاهی مسؤولان را از منصب خود عزل میکردند و این مسأله صرفا به سبب عدم کفایت آنان نبود بلکه احساس میکردند این فرد نسبت به ابقا و حفظ مسؤولیت خود توقع زیادی پیدا کرده است.
آیت الله احمدی فقیه یزدی ادامه داد: مسؤولان کشوری نیز باید در عملکرد مدیران نظارت جدی داشته و به نحوی رفتار نکنند که آنان گمان برند که این سمت برای همیشه به آنان تعلق دارد و یا آنان را همیشه در منسبهای مختلف حفظ کنند.
مدرس درس خارج حوزه علمیه قم به نظارت امام علی(ع) بر امور گوناگون و این که ایشان افرادی را حتی مراقب مدیران خود میکردند، اشاره و تصریح کرد: امام علی(ع) در گفتوگو با یکی از فرماندهان خود به وی یادآور میشود که «برای من خبر آوردهاند که...» این مسأله نشان از جدیت ایشان در بررسی رفتارها و عملکرد زیر دستان خود دارد.
وی چالش امروز جامعه ما را محدود شدن مسؤولان به گزارشهای ارسالی از سوی مدیران بخشهای مختلف دانست و گفت: بر طبق سیره امام علی(ع) باید ملاک قضاوت را خروجی فعالیتهای مدیران سازمانها و نهادها قرار دهیم نه این که به گزارشهای ارسالی از سوی ایشان محدود شویم و آن چه به عنوان ناهنجاری در جامعه دیده میشود را از یاد نبریم که چه بسا اگر این گزارشها صحیح بود، این حجم از ناهنجاری در جامعه نمود نداشت.
ملاک گزینش
وی به تشخیص جایگاه شیعیان با توجه به اقامه نماز اول وقت در احادیث اشاره و خاطرنشان کرد: این امر یک ملاک فردی است و در جای دیگر نیز بیان شده است که مبادا نماز زیاد خواندن برخی افراد شما را فریب دهد و این در حالی است که امروز در گزینش مسؤولان و کارمندان بیشتر به این ملاکهای فردی که گاهی ممکن است فریب دهنده و ظاهری باشد محدود شدهایم؛ امام صادق(ع) ملاک قضاوت و گزینش را راستگویی و ادای امانت معرفی کردهاند.
عملکرد مولای متقیان در بعد اقتصادی
این مدرس حوزه علمیه به حساسیت امام علی(ع) به بیت المال اشاره کرد و افزود: ایشان اعلام کردند که اگر در مدینه یک درخت خرما داشته باشم از بیت المال استفاده نمیکنم؛ این عمل مولای متقیان میتوانست الگویی برای مردم و مسؤولان در دریافت یارانه باشد.
وی به حساسیتهای امام علی(ع) در استفاده از بیت المال حتی از سوی افراد خانواده و دوستانشان اشاره و تصریح کرد: امروز در دستگاههای دولتی ریخت و پاش مالی زیادی شده و از ابزار و امکانات به گونهای که اگر وسیله شخصی خودمان باشد استفاده نمیشود و این امر به وضوح مخالف با سیره امام علی(ع) است.
آیت الله احمدی فقیه یزدی ادامه داد: کم کردن ساعت کاری ادارات در ماه رمضان و ادای حقوق کامل آنان از منابع دولتی با آن چه یک کارفرما در ارتباط با کارگر خود در ماه رمضان انجام میدهد متفاوت است؛ چرا که حقوق کارگر از جیب فردی اما حقوق کارمند از جیب دولتی تأمین میشود.
نگاهی به سیره امیر مؤمنان در بعد اجتماعی
وی با بیان این که تمامی افراد کوفه حتی در زمان خلافت امام علی(ع) نیز همسایه ایشان محسوب میشده و ایشان خود اقدام به شناسایی یتیمان و فقرای شهر میکردند و با دست مبارک خود آذوقه به خانه این افراد میبردند گفت: امروز اعضای یک ساختمان کوچک نیز از حال یکدیگر بیخبر و یکدیگر را نمیشناسند و این امر مغایرت با سیره امیر مؤمنان دارد.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم با اشاره به زمانی که در کشور اسلامی به امام علی(ع) گفتند خلخال از پای یک زن غیر مسلمان در آوردهاند و امام فرمودند: اگر مرد مسلمان از غصه بمیرد جا دارد گرچه مسلمان نیست، اظهار داشت: اما امروز حساسیت مردم در مواجهه با مشکلات مردم مسلمان سایر کشورها بسیار کم است و بیشتر به ارتباطات نزدیک افراد با یکدیگر محدود شده است.
این کارشناس مسائل دینی با بیان این که در سیره امام علی(ع) دوست داشتن دیگران سبب هدایت آنان و امر به معروف و نهی از منکر آنان میشده است گفت: ایشان از امر به معروف دغدغه اثرگذاری و هدایت داشتند اما امروز گاهی امر به معروف ما نیز از سر کینه و ضایع کردن دیگران است.
امام علی(ع) در ارتباط با خانواده
آیت الله احمدی فقیه یزدی در بخش دیگری از سخنان خود به نوع رفتار امیر مؤمنان با همسر خود فاطمه زهرا(س) اشاره و تصریح کرد: ایشان در پاسخ به سوال پیامبر اکرم(ص) که پرسیدند فاطمه را چگونه دیدی فرمودند: فاطمه کمک خوبی در راه اطاعت خدا است، انتخاب همسری که ما را در راه عبادت خدا به توفیقات بیشتری برساند و کاهش سطح توجه از زیبایی صرف و ثروت باید مد نظر یک جوان شیعی باشد.
وی به نحوه ارتباط کلامی امام علی(ع) و حضرت زهرا(س) اشاره و خاطرنشان کرد: ایشان همیشه بانوی خود را «یا حبیبتی» میخواندند و در بدو ورود به خانه هنگامی که مورد استقبال همسرشان قرار میگرفتند با خوش رویی به منزل ورود پیدا میکردند.
این استاد حوزه علمیه در ادامه شب قدر را فرصت مغتنمی برای آشتی با خداوند یاد کرد و افزود: شایسته است مسلمانان در چنین شبی رابطه خود و خدایشان را اصلاح کرده و از این شب نهایت بهره را ببرند.
این مقام مسؤول با اشاره به قرارگیری شبهای قدر در ماه رمضان، به عنوان بهترین ماه سال، گفت: ماه رمضان ماه روزهداری است و یکی از فلسفههای اصلی وجوب روزه در این ماه رعایت تقوای الهی است.
وی، عمل به واجبات الهی و دوری از محرمات را نمود حقیقی تقوا در زندگی بشر بیان کرد و افزود: با در نظر گرفتن این موضوع میتوانیم از اعمال خود حساب کشیده و به جایگاه حقیقی خود در محضر خداوند پی ببریم./9457/پ202/ب2