استدلالهای قرآنی آیت الله سبحانی درباره توسل
خبرگزاری رسا در مشهد، حضرت آیتالله جعفر سبحانی در آخرین جلسه از درس کلام و اندیشه اسلامی که در مدرسه علمیه سلیمانیه مشهد برگزار شد پیرامون مؤلفههایی که تکفیریها بهواسطه آن شیعه و سنی را تکفیر میکنند به بیان دلایل آنان و استدلالات قرآنی در رد آن پرداخت. به گزارش خبرنگار
وی با یادآوری این نکته که آنان در تکفیر تفاوتی میان شیعه و سنی قائل نیستند، بیان داشت: از موارد دیگری که سبب شده است افراد را مشرک بشمارند، مسئله توسل به انبیا و اولیاء است؛ آنان توسل را منکر نیستند اما برای توسل اقسامی قائلاند که برخی را قبول دارند و برخی دیگر را علامت شرک میدانند.
اقسام توسل
این استاد کلام و اندیشه اسلامی به بیان اقسام توسلی که وهابیها نیز به آن معتقد هستند پرداخت و گفت: از توسلهایی که آن قبول دارند، توسل به اسماء الله است که ما نیز این توسل را جایز میدانیم؛ آنجایی که میخوانیم: «اَللّهُمَّ اِنّی اَسْئَلُکَ بِاسْمِکَ الْعَظیمِ الاَعْظَمِ».
وی ادامه داد: دومین نوع توسل، توسل انسان به اعمال نیک خویش است؛ اینکه اگر انسان اعمال نیکی انجام داده باشد برای استجابت دعا اعمال خود را واسطه آن قرار دهد؛ بهطور مثال، فردی است که در دوران جوانی با یک منظرهای که یوسفها در آن منظرهها خود را حفظ میکنند، مواجه میشود و خود را از آن عمل نجات داده و پاک نگه میدارد، ممکن است روزی فرزند او دچار بیماری شود و از خدا بخواهد که بهواسطه آن عمل نیکی که در آن زمان انجام داده است فرزندش را شفا دهد.
حضرت آیتالله سبحانی، سومین توسل مورد قبول وهابیها را توسل به دعای مؤمن در حال حیات عنوان کرد . اظهار داشت: بهطور مثال فردی از مؤمن زنده بخواهد در دعایش فرد را یاد کند و به فکر او باشد، مصداق این نوع توسل است اما مواردی آنها انکار میکنند و مهم است، توسل به دعای انبیایی که از دنیا رفتهاند، است.
وی بابیان اینکه با این اعتقاد شما نمیتوانید بگویید «یا رَسُولَ اللَّهِ، اِشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللَّهِ» زیرا از این جهان رفته است و توسل به دعای پیغمبر بعد از وفات شرک محسوب می شود، عنوان داشت: دومین توسلی که آنان شرک میدانند، توسل به جاه و منزلت پیغمبر (ص) است؛ از دید ما، پیغمبر اکرم (ص) در مقام ربوبی منزلت دارد اما در اعتقاد وهابیها اینکه بگوییم خدایا به جاه محمد و آل محمد فرزند ما را شفا بده؛ شرک است.
این مرجع عالیقدر تشیع اضافه کرد: توسل به ذات و نفس پیغمبر اکرم (ص)، سومین توسلی است که آنان یا تحریم کرده و یا شرک میدانند و وسیله تکفیر شیعه و سنی قرار دادهاند.
پیامبر جزء شهدای اعمال است
وی به آیه 64 سوره نساء «وَ ما أَرْسَلْنا مِنْ رَسُولٍ إِلاَّ لِیُطاعَ بِإِذْنِ اللَّهِ وَ لَوْ أَنَّهُمْ إِذْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ جاؤُکَ فَاسْتَغْفَرُوا اللَّهَ وَ اسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ لَوَجَدُوا اللَّهَ تَوَّاباً رَحیماً» اشاره کرد و گفت: خداوند در این آیه میفرماید: «اگر این افراد منافق و فاسق آنگاهکه گناه کردهاند، بیایند خدمت پیغمبر و خودشان استغفار کنند و پسازآن پیغمبر نیز در حق آنها استغفار کند ...»؛ باید توجه کرد که این آیه تنها حال حیات پیامبر (ص) را نمیگوید بلکه حال ممات را نیز دربر میگیرد.
استاد عالی حوزه علمیه ادامه داد: پیغمبر حی است بهخصوص اینکه همه نقل کردهاند که پیغمبر گرامی اسلام فرمودهاند: «سَلِّمو عَلَیَّ وَ إن سَلامِکُم یُصَدُو عَلَیک»، بر من سلام بفرستید، سلام شما به من میرسد؛ پیامبر جزء شهدای اعمال است یعنی شهدای اعمال امت است.
وی خاطرنشان کرد: پیغمبری که جزء شهدای اعمال است و روز قیامت اعمال امت را شهادت خواهد داد حی است و حاضر، چه زمانی که در دوره حیات مادی بود و چه زمانی که در زندگی برزخی به سر میبرد. آیا میشود کسی شهادت بدهد اما آگاه از اعمال امت نباشد؟ «وَ لَوْ أَنَّهُمْ إِذْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ جاؤُکَ فَاسْتَغْفَرُوا اللَّهَ وَ اسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ لَوَجَدُوا اللَّهَ تَوَّاباً رَحیماً» بنابراین حیات و ممات پیغمبر یکسان است.
اثبات قرآنی شرک نبودن توسل به ذات پیامبر (ص)
حضرت آیتالله سبحانی با قرائت دومین آیه سوره حجرات که خداوند میفرماید: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا تَرْفَعُوا أَصْوَاتَکُمْ فَوْقَ صَوْتِ النَّبِیِّ»، به ذاکران میگوید در کنار قبر پیامبر فریاد نزنید، ابراز داشت: با توجه به این آیه میتوان فهمید که حیات پیامبر (ص) هنوز هم ادامه دارد؛ حتی پس از وفات پیامبر (ص)، صحابه ایشان در کنار قبر پیامبر (ص) میآمدند، تقاضای دعا میکردند و از ایشان توسل میجستند.
وی به بیان دلیلی در تأیید توسل به ذات رسول خدا پرداخت و گفت: در حدیثی، توسل به ذات مقدس پیامبر که در عالم خلقت، افضل الخلائق است اثباتشده؛ این حدیثی است که رفاعی، ابن ماجد و مسند احمد نیز آن را تصدیق کردهاند: مرد نابینایی به محضر رسولالله (ص) رفت و گفت دعا کن که من بینایی خود را به دست بیاورم؛ پیامبر اکرم (ص) به او فرمود وضو بگیر و این دعا را بخوان: «ألّلهُمَّ اِنّی اَسئَلُکَ وَ اَتَوَجَّهُ اِلَیکَ بِنَبِیکَ مُحَمَّد نَبِی الرَّحمَةِ یَا مُحَمَّد اَتَوَجَّهُ بِکَ اِلی رَبِّی فِی حَاجَتِی».
وی ادامه داد: آقایان از پیش عقیده را مشخص کردهاند که توسل به ذات نبی شرک است و حال که به این حدیث که میرسند تفسیر به رأی میکنند. اگر اینچنین نیز باشد باید در بقیه موارد نیز که به ذات پیامبر اشارهشده کلمه دعا تیز مقدر شود که این کار باعث خروج حدیث از اعتبار میشود.
اعتقاد باید از حدیث گرفته شود
حضرت آیتالله سبحانی با تأکید بر اینکه باید عقیده را از حدیث بگیریم نه اینکه حدیث را بر عقیده تطبیق دهیم، عنوان کرد: ما باید شاگردان قرآن و شاگردان حدیث صحیح باشیم؛ آنان بهجای اینکه شاگردی کنند، استادی بر قرآن و استادی بر حدیث میکنند؛ همه ما سنی هستیم به این معنا که از سنت پیغمبر پیروی میکنیم.
وی به آیه 248 بقره «وَ قالَ لَهُمْ نَبِیُّهُمْ إِنَّ آیَةَ مُلْکِهِ أَنْ یَأْتِیَکُمُ التَّابُوتُ فیهِ سَکینَةٌ مِنْ رَبِّکُمْ وَ بَقِیَّةٌ مِمَّا تَرَکَ آلُ مُوسى وَ آلُ هارُونَ تَحْمِلُهُ الْمَلائِکَةُ إِنَّ فی ذلِکَ لَآیَةً لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنینَ» اشاره کرد و عنوان داشت: خداوند طالوت را برای بنیاسرائیل ملک قرارداد ، بنیاسرائیل گفتند ما برای پس گرفتن شهرهای خود باید فردی را داشته باشیم که زیر پرچم او جهاد کنیم اما وقتی خداوند، طالوت را قرار داد گفتند این فقیر است و به درد نمیخورد؛ از این بخش آیه میتوان فهمید که بنیاسرائیل همیشه معترض بودهاند و تا کوبیده نشوند زیر بار نمیروند.
بیان قرآن در تأیید توسل به انبیا
این مرجع عالیقدر تشیع ادامه داد: به آنان گفتند اگر زیر پرچم این فرد بروید تابوت موسی که صندوقچهای از وسایل حضرت موسی همچون کفشها، پیراهن و عصای او در آن قرار داشت و برای بنیاسرائیل مقدس بود، بازمیگردد؛ بنیاسرائیل در جنگها برای غلبه بر دشمنان به تابوت موسی توسل میکردند؛ وای بر من اگر هرکس بگوید پیامبر اکرم (ص) بهاندازه پیراهن، عصا و تابوت موسی نباشد؛ شما میگویید توسل به پیغمبر (ص) شرک است اما خداوند به خاطر تابوت و آنچه در آن است آن قوم را پیروز میکردند.
تغییر سرنوشت به دست انسان است
وی بابیان اینکه وجوهی هست که تنها شیعه را تکفیر میکنند، اظهار داشت: یکی از آن مسئلهها، مسئله بلا است؛ همه ما میگوییم «بلا لِله»؛ ابتدا باید حقیقت بلا را بفهمیم و بعد بدانیم که کفر هست یا نه؛ معنی بلا در آیه 39 سوره رعد «یَمْحُوا اللَّهُ ما یَشاءُ وَ یُثْبِتُ وَ عِنْدَهُ أُمُّ الْکِتابِ» بیانشده است.
این استاد کلام و اندیشه اسلامی به بیان معنی این آیه پرداخت و گفت: خدا وحی میکند آنچه را که نوشته، ثابت میدارد آنچه را که نوشته، آنچه را بخواهد پاک میکند و آنچه را بخواهد ثابت میکند؛ این همان شب قدر است که ممکن است من جزء گنهکاران باشم اما در شب قدر اعمال خود را پاککنم و یا در شرایطی برعکس آن اتفاق بیفتد، کسانی بودهاند که یکعمر خدا را پرستش کردند اما فردی همچون «بلعم باعورا» در یکشب مشرک شد و شیطان را ستایش کرد.
حضرت آیتالله جعفر سبحانی در پایان درس در پاسخ به پرسشی مبنی بر اعتقاد وهابیت برای رد توسل به استناد بر حدیث «إن قُتِعَ العَمَل»، بیان داشت: این حدیث درست است اما انسان که بمیرد رابطهاش با این دنیا قطع میشود، جز در مواردی؛ اول اینکه بچهای داشته باشد، دوم صدقه و سنت جاریهای داشته باشد که مردم به آن عمل کنند و ثوابش به او برسد، این امر در مورد اعمال شخصیاش صادق است اما اینکه در حق دیگران نمیتواند دعا کند رابطهای ندارد؛ این صحیح نیست.
وی با تأکید به راین که این حدیث را هیچکس انکار نکرده است، عنوان داشت: رفاعی که فردی وهابی است و میگوید «لا شک ان هذه الحدیث، صحیح و مشهور...» ، ابن ماجد نیز میگوید «هذه حدیث الصحیح»، مسند احمد و مستدرک حاکم نیز این موضوع را نقل کردهاند اما متأسفانه در صحیح بخاری این امر نقل نشده است.
این استاد عالی حوزه علمیه بابیان اینکه وای بر کسانی که به خاطر عقیدهشان در حدیث تصرف کنند، تصریح کرد: رفاعی به پیروی از برخی وهابیها میگوید در اینجا (دعا) مقدر است، «ألّلهُمَّ اِنّی اَسئَلُکَ وَ اَتَوَجَّهُ اِلَیکَ (بدعاء) نَبِیکَ»، کلمه دعا را اضافه میکند که بگوید این حدیث در دسته سوم توسلات قرار میگیرد؛ تحریف حدیث همین است و درواقع یک نوع تفسیر به رأی انجامشده است.
گفتنی است، درس کلام و اندیشه اسلامی حضرت آیتالله سبحانی در مدرسه علمیه سلیمانیه مشهد با عنوان «تقریب یا تکفیر» از شنبه 25 مردادماه آغاز شد که در طی برگزاری 9 جلسه درس به بررسی اعتقادات وهابیها، تکفیریها و دلایل آنان در تکفیر مسلمانان و همچنین بیان استدلالهای قرآنی در رد ادعای آنان پرداخته شد؛ این سلسله مباحث، سوم شهریورماه به پایان رسید./9315/پ201/ج