شوق تبلیغ طلبه جوان در قاب دوربین طلبه مستندساز
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حضور و ایفای نقش طلبهها در حوزههای هنری و رسانهای همواره یکی از دغدغههای جدی و شاید بتوان گفت خلأ حضور روحانیت در این عرصه باشد چراکه بسیاری از موضوعات مربوط به دین و البته زوایای زندگی روحانیت تنها با دید یک طلبه قابل تصویرسازی و بیان است.
تولید و اکران فیلمهای بلندی «همچون طلا و مس» و «فرشتهها باهم میآیند» بهعنوان دو اثر موفق در به تصویر کشیدن زندگی یک طلبه، نور امیدی در افزایش ساخت چنین فیلمهایی که با نگاهی واقعی و بهدورازبزرگنمایی زندگی یک طلبه را به تصویر میکشد، روشن کرد.
فیلمسازی مستند یکی دیگر از عرصههایی است که میتواند در گستره رسانه جای خود را پیدا کند و مخاطب خوبی را به خود جذب کند.
مسعود زارعیان، طلبه مستندسازی است که پس از ساخت چندین مستند کوچک و بزرگ، با ساخت مستند «ایمان» به هشتمین جشنواره بینالمللی فیلم حقیقت راه پیداکرده تا پرچمدار ساخت مستند موفق در عرصه طلبگی شود.
مستند ایمان، بعد از مستندهای « مدرسه حاجآقا»، «چی بپوشم»، «سفر به اعماق زمین» و چند مستند دیگر که در مورد شخصیت علما بوده، چهارمین فیلم جدی وی به شمار میرود که به تهیهکنندگی و کارگردانی او آماده اکران شده است.
زارعیان در خصوص مستند خود در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد در خصوص محتوای فیلم، گفت: این فیلم، شرححال یک طلبه ایرانی به نام «ایمان» است که حدود 23 سال سن دارد و مسلط به زبان انگلیسی است؛ او میخواهد برای تبلیغ دین در کنیا به این کشور سفر کند. در شرایط بسیار سخت مالی، رهن خانهای که والدینش برای او کنار گذاشته بودند را هزینه میکند و در ماه مبارک رمضان به کنیا سفرکرده و همانجا نیز برحسب یک آشنایی که از قبل اتفاق افتاده بود با خانمی از اهالی شهر مومباسا ازدواج میکند.
تهیهکننده و کارگردان مستند ایمان به مشکلات پیش روی شخصیت اصلی این فیلم برای سفر به کنیا اشاره و اظهار کرد: از آنجاییکه همسر ایمان علاقهمند بوده تا در حوزه علمیه ایران تحصیل کند، باهم به ایران میآیند و بعد از حدود یکسال برای سفری کوتاه قصد کنیا می کنند. همسر ایمان بلیتش دوطرفه بوده و با بدرقه ایمان از فرودگاه مشهد راهی شهرش مومباسا می شود و حالا ایمان حدود دو هفته تا ماه مبارک رمضان زمان دارد تا با رفع مشکل مالی اش به کنیا سفر کرده و تبلیغش را شروع کند که در این بین با مصائب و مشکلاتی روبرو می شود.
وی بابیان اینکه ماجرای این فیلم در 20 دقیقه روایتشده است، تصریح کرد: مستندساز در این فاصله زمانی با ایمان همراه است و دوربین شاهد تلاش بی وقفه اوست. طلبه ای که تحت هیچ شرایطی حاضر نیست دست از انجام وظیفه اش بردارد و عافیت طلبی را دشمن می شمرد.
تسلط ایمان به زبان انگلیسی و بهرهگیری از آن
زارعیان ادامه داد: ایمان تربت زاده به خاطر تسلطش به زبان انگلیسی مدت ها در گروهها و کلوب های موجود در فضای مجازی مخصوصا کاربران غیرایرانی فعال بوده و در مباحث اعتقادی شرکت می کرده است. او در این بین با سایتی شیعی آشنا شده که جوانی ساکن انگلیس مدیریت آن را بر عهده دارد و از ایمان دعوت به همکاری می کند. بازدیدکنندگان این سایت از کشورهای مختلف هستند و همین موضوع زمینه آشنایی اش با مناطق مختلف دنیا و نیاز تبلیغی مردم اعم از مسلمانان و غیر مسلمانان را فراهم می کند.
علاقه طلبه جوان به تبلیغ در مناطق محروم جهان
وی به بیان دلیل انتخاب کنیا از سوی ایمان برای تبلیغ اشاره کرد و گفت: ایمان در طول این مدت با علاقه فراوان، زمینه تبلیغ در کشورهای دیگر را بررسی می کند و شرق آفریقا را در اولویت کار خود می بیند چرا که عمدتا کشورهای آمریکایی و اروپایی بهنوعی از حضور مبلغان دینی بهره مند شده اند، لذا آفریقا و به ویژه کنیاست که هنوز جای کار بسیار دارد؛ ایمان در مورد انتخاب خود میگوید: «شاید کلاس کار و راحتی کار در کشورهای اروپایی بسیار بیشتر از کنیا باشد اما همیشه علاقه داشتم بیشتر به مناطق محروم در دنیا که نیازمند تبلیغ هستند بروم و خودم را به آنجا برسانم».
وی افزود: این فیلم به هشتمین جشنواره بینالمللی سینما حقیقت به عنوان مهمترین رویداد سینمای مستند راه یافت که نهم تا شانزدهم آذر در تهران برگزار میشود؛ از بین 850 فیلم، 122 فیلم به بخش مسابقه ملی این جشنواره راه یافته است. همچنین فیلم مستند ایمان در بین 18 فیلم راه یافته به بخش جایزه شهید آوینی حضور دارد که تا سال گذشته، به صورت جشنواره ای مستقل برگزار می شد.
این کارگردان امیدوار است جشنواره سینما حقیقت، شروع خوبی برای دیده شدن این فیلم باشد که بنا است نسخهای برای پخش آن از تلویزیون هم آماده شود.
ضرورت تبلیغ تخصصی
زارعیان در ادامه به اهمیت حضور طلبهها در عرصه رسانه و هنر اشاره و تصریح کرد: حضور طلبهها و گرایش آنان به تبلیغ تخصصی امری واجب است؛ با توجه به عمق پیدا کردن تخصصهایی که وجود دارد، طبق فرمایش رهبر معظم انقلاب، طلبههای ما باید تبلیغشان را تخصصی کنند زیرا دیگراینطور نیست که یک طلبه در تمام زمینههای زندگی مردم صاحبنظر باشد و به مردم کمک کند.
وی ادامه داد: با توجه به گسترده شدن شئون مختلف زندگی مردم، تبلیغ نیز به همین نسبت تخصصی میشود و یکی از مهمترین عرصههای تبلیغ، هنر و رسانه است که باید این عرصه حضور بسیار جدی گرفت چرا که زبان بشر در حال تغییر است و قطعا طلاب باید با تحفظ بر شیوه های سنتی از تسلط بر این ابزارها هم غافل نباشند که به فرمایش رهبری از نافذترین و ماندگارترین شیوه ها برای برای ترویج و نشر معارف و مفاهیم دینی است.
این طلبه مستندساز اضافه کرد: من بهعنوان طلبهای که به درس خارج اشتغال دارم و کارم تبلیغ است عرض میکنم که طبق فرمایش رهبری چه بسا یک فیلم بتواند بیش از دهها منبر تأثیرگذاری داشته باشد، حال اگر کسی با پشتوانه معارف دینی و با شناخت ساختارمی تواند حضور موثر و مفید در این عرصه داشته باشد.
هنر و رسانه؛ بهترین ابزار انتقال مفاهیم و معارف دین
وی خاطرنشان کرد: این ابزار نهتنها یک ابزار برای انتقال مفاهیم و معارف، بلکه بهمثابه ابزاری برای اندیشیدن است و از طرفی موضوعاتی در دایره معارف دینی هست که تنها طلبهها میتوانند به این آن بپردازند. اگر طلبه بخواهد در امر تبلیغ متبحر شود یکی از راه ها سینما است، سینمایی که پاکیزه است و به دور از انحرافاتش می تواند پیامی را به کمک تصویر در بین مخاطبانش درونی کند. سینمایی که می تواند غفلت زدا باشد و پیام تاثیرگذار داشته باشد و یا از قصه های قرآنی بهره ببرد./9315/پ201/ب5