روحانیت لطمه ببیند نظام لطمه میخورد/ چیزی به نام اجتهاد کوتاه مدت نداریم
حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا نائینی، استاد سطح عالی حوزه علمیه قم، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با بیان اینکه سنخ علوم حوزوی، تحقیقی است، اظهار داشت: مجتهدشدن به استعداد و تلاش طلبه بستگی دارد و در تحقیق و اجتهاد، نمیتوان زمان مشخصی تعیین کرد.
وی با تأکید بر اینکه فرایندِ اجتهاد وقتبَر است ابراز داشت: اجتهاد کوتاهمدت معنا ندارد. طلبه باید پروسهای را طی کند تا مجتهد شود. مجتهد باید در علومی مثل ادبیات، رجال، منطق، فقه و اصول و غیره صاحبنظر باشد.
این استاد مبرز حوزه با اشاره به اینکه اشتغالات طلبگی مانند تبلیغ، تدریس و غیره منافاتی با فرایند اجتهاد ندارد، ابراز داشت: بستن راههای ثمردهی کوتاه مدت و میانمدتِ طلبگی، باغ پرمحصول حوزه را کمثمر کرده است.
وی فراهم نبودن زمینه تدریس برای طلبه را از آسیبهای آموزشیِ امروز حوزه برشمرد و خاطرنشان کرد: زمینه فراهم کنید تا طلبه آزادانه و بدون مراجعه به مدیر و التماس کسی را کشیدن، تدریس کند. انتساب به فلان شخصیت نباید ملاک تدریس در حوزه باشد. البته باید برای تدریس، دورههای آموزشی بگذاریم تا مدرسان باسابقه داشتههایشان را به طلبهها ارائه کنند.
استاد درس خارج حوزه علمیه درمورد برنامههای آموزشی در حوزه گفت: سنخ حوزه با برنامههای دانشگاه همخوانی ندارد. حوزه باید به سنتهای اصیل خودش عمل کند تا از آن افراد ملّا بیرون بیاید. کمک شود عیب و ایرادهای حوزه برطرف شود، اما حوزه باید از هویتش دور نشود.
وی ابراز داشت: اساس نظام، روحانیت است، اگر روحانیت لطمه ببیند، نظام لطمه میخورد؛ بنابراین حوزه را باید به اهل حوزه واگذار کرد.
حجتالاسلام والمسلمین نائینی درباره استقلال حوزه گفت: شما به حوزۀ مستقل نیاز دارید. حوزۀ مستقل میتواند در سختیها به دادمان برسد. الازهر نتوانست به داد حکومتِ مصر برسد. آخرین ارگانی بود که به بیداری اسلامی ملحق شد و اولین نهادی هم که به بیداری اسلامی پشت کرد الازهر بود. حوزه باید مستقل و در عین حال حامی و منتقد دلسوز نظام باشد.
متن کامل مصاحبه را میتوانید در سایت رسای اندیشه ملاحظه کنید./978/ت302/س