۱۴ دی ۱۳۹۳ - ۱۲:۲۳
کد خبر: ۲۳۹۲۵۷
رییس جمهور در همایش اقتصاد ایران:

تعامل با دنیا به معنای دست کشیدن از اصول و آرمان ها نیست/ به آینده بسیار امیدوارم

خبرگزاری رسا ـ رییس جمهوری با اشاره به اینکه برای توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال نیازمند راه حل های متنوع و مختلف هستیم، بر استفاده از نظرات کارشناسان و صاحب نظران در مسایل مهم کشور بویژه در حوزه اقتصادی و پرهیز از خوددرمانی تاکید کرد.
حضور رييس جمهور در اولين کنفرانس اقتصاد ايران

به گزارش خبرگزاری رسا، رییس جمهور رشد مستمر ، پایدار و اشتغالزا و برخورداری از اقتصاد قوی و توانمند با تکیه بر اقتصاد بومی و تقویت روابط اقتصادی با سایر کشورهای جهان را برای رسیدن به پیشرفت اقتصادی مورد تاکید قرار داد و اظهار داشت: شرایط منطقه و جهان به ما حکم می کند که در داخل کشور همه قوا و دستگاه ها در کنار یکدیگر وحدت و انسجام بیشتری داشته باشیم و معتقدم به رغم همه مشکلات، با وحدت و هماهنگی و حضور یکپارچه مردم در صحنه و دست به دست هم می توانیم ازهمه مشکلات عبور کنیم.

حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی در اولین کنفرانس اقتصاد ایران با تشریح شرایط اقتصادی کشور در زمان آغاز به کار دولت یازدهم گفت: دولت یازدهم سال گذشته کار خود را در شرایط خاص اقتصادی آغاز کرد که تیتر آن را می توان رکود تورمی نامید و این تیتری گویا برای اقتصاد کشور در آن مقطع است.


رییس جمهوری افزود: در دو سال پیاپی رشد اقتصاد کشور منفی ۶.۸ و ۶.۹ بود و کشور از لحاظ تورم از مرز ۴۰ درصد عبور کرده بود و بازار پولی و شرایط ارزی متلاطم بود به گونه ای که پیش بینی آینده را دشوار می نمود و از سوی دیگر دولت دارای بدهی های هنگفتی به نظام بانکی و پیمانکاران بود و این همه در کنار دهها مشکل اقتصادی دیگر، وضعیتی بود که دولت در آن شرایط کار خود را آغاز کرد.


دکتر روحانی با بیان اینکه اقتصاد کشورمان در آغاز به کار دولت یازدهم و ماه های قبل از آن اشتغال زا نبود و در زمینه اشتغال مشکلات فراوانی وجود داشت،گفت: با اینکه وضعیت درآمد ارزی کشور بخصوص در نیمه دوم دهه ۸۰ نسبتا بالا بود با این حال بین سال های ۸۵ تا ۹۰ اشتغال خالص تقریبا صفر بود و این نشان می دهد که با درآمد ارزی بالا هم مشکل اشتغال حل نشده است.

دکتر روحانی بزرگترین مشکل و معضلی که دولت یازدهم در روز اول آغاز به کار خود با آن مواجه بوده را عدم استفاده از نظرات کارشناسان دانست و اظهار داشت: بزرگترین معضل، عدم استفاده از تجربه و دانش اندیشمندان، دانشگاهیان صاحبنظران و کارآفرینان بود و اقتصاد کشور در آن مقطع به دنبال خود درمانی بود و یک عده ای داروها و مسکن هایی را در راستای خود درمانی برای اقتصاد تجویز می کردند و نتیجه خود درمانی نیز کاملا مشخص است که چه می شود.


رییس جمهوری اضافه کرد: در حالی از نظرات اندیشمندان در اقتصاد کشور استفاده نمی شد که حتی در اقتصاد سالم و اقتصاد دارای رشد پایدار نیز نمی شود از نظرات کارشناسان بی یهره بود از این رو اولین تصمیم دولت یازدهم این بود که در هر گامی که بخصوص در بخش اقتصاد برمی دارد با صاحب نظران مشورت کرده و از دیدگاه های آنها استفاده نماید و معتقدیم تضارب آرا همیشه مفید است.

سال ها است اقتصاد به سیاست یارانه می دهد
رییس جمهوری تاکید کرد: به همان میزان که تعداد دانشگاهها، اساتید ، دانشجویان و محققان اقتصادی افزوده شده و در عرصه های اقتصادی تحول ایجاد می شود، انتظار داریم روی میز اقتصادی دولت، راه حل های جدیدتر و کارشناسی تر و متنوع وجود داشته باشد.


دکتر روحانی در ادامه با بیان اینکه در کشور ما سال ها و دهه ها است که اقتصاد به سیاست یارانه می دهد اظهار داشت: بیایید یک دهه هم امتحان کرده و از سیاست داخلی و خارجی به اقتصاد یارانه بدهیم تا ببینیم، وضعیت زندگی، معیشت و اشتغال جوانان چگونه خواهد شد.


رییس جمهوری خاطر نشان کرد: یکی از اصول قانون اساسی که از روز اول تاکنون اجرا نشده و به عنوان مسئول اجرای قانون اساسی خیلی تمایل دارم تا شرایطی فراهم شود تا یک بار هم شده به این اصل عمل شود و آن این است در مسایل مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی به جای اینکه قانون در مجلس تصویب شود ،مادهء قانونی یا برنامه به آرای عمومی مردم و همه پرسی گذاشته شود و تمایل دارم برای یک بار هم شده برای اجرای مسئله بسیار مهمی که برای همه اهمیت دارد ، از مردم سوال شود.

 

دکتر روحانی گفت: چه بخواهیم یا نخواهیم اقتصاد کشورمان بیشتر سیاسی است و با سیاست خارجی و داخلی تلفیق شده است.


رییس جمهوری ضرورت گرفتن مالیات از همه کسانی که فعالیت اقتصادی دارند را مورد تاکید قرار داد و گفت:گرفتن مالیات کار درستی است اما نمی شود در کشور یک نهادی کار اقتصادی انجام دهد ولی مالیات نپردازد و زمانی که گفته می شودکه باید فلان نهاد هم مالیات بپردازد، ببینید که چه بساطی راه می اندازند .

 

دولت  در راستای تامین مصالح ملی و مردم بدون واهمه پیگیر خواهد بود
دکتر روحانی تصریح کرد: این دولت در راستای تامین مصالح ملی و مردم ،بدون واهمه از هیچ کس و نهادی، مسائل را پیگیری کرده و با مردم در میان خواهد گذاشت و اگر لازم باشد برای درست اجرا شدن امور و تامین منافع مردم لایحه لازم را به مجلس ارائه خواهد کرد.


رییس جمهوری با تاکید بر اینکه اقتصاد با انحصار پیشرفت نمی کند، تصریح کرد : اقتصاد باید از انحصار و رانت نجات پیدا کرده و در صحنه رقابت به فعالیت بپردازد و همه دستگاه های دولتی نیز باید فعالیت های اقتصادی خود را به صورت شفاف اطلاع رسانی کنند به گونه ای که همه مردم از آمارو ارقام و طرح های اقتصادی باخبر باشند.


دکتر روحانی افزود: اگر در اقتصاد رانت نباشد و بتوانیم با فساد مقابله کنیم ،حرکت اقتصادیمان سرعت پیدا خواهد کرد.


رییس جمهوری افزود: شرایط اقتصادی کشورمان به گونه ای نیست که فقط اقتصادی محض باشد بلکه مسائل سیاست داخلی و سیاست خارجی و مباحث حاشیه ای در آن تاثیر دارد لذا لازم است در تصمیم گیری های اقتصادی ملاحظات زیادی را مورد توجه قرار داد تا در کنار بسته اقتصادی از آن پشتیبانی کند.


دکتر روحانی با بیان اینکه اقدامات دولت در زمینه اقتصادی از سال گذشته آغاز شده و توفیقاتی هم در این مدت داشته است، اظهار داشت: دستاوردهایی که دولت در این مدت داشته به خاطراستفاده از نظرات اندیشمندان، کارآفرینان و صاحبان تجربه و از همه مهمتر اعتماد مردم به عنوان بزرگترین سرمایه اجتماعی به دولت و نیز حمایت های مردم و مقام معظم رهبری است.


رییس جمهوری اضافه کرد: دولت در این مدت توانسته تورم را مهار کرده و همزمان رشد اقتصادی نیز ایجاد کند و یکی از موضوعات مهم این است که صاحب نظران اقتصادی شرایط موجود را به مردم تشریح کنند چرا که بعضا برخی از مردم کاهش تورم را با ارزان شدن کالا مرتبط می دانند در حالیکه این دو مقوله کاملا با یکدیگر متفاوت است.

 

رسانه های عمومی دولت را نقد کنند
دکتر روحانی تصریح کرد: اگر در بخش اقتصادی مردم با اقدامات انجام شده همراه نباشند، شکست می خورد لذا از رسانه های عمومی درخواست می کنم که دولت را نقد کنند و اگر انتقاد سازنده باشد بسیار مفید هم است اما باید حواسمان جمع باشد و مراقب بود که به اعتماد مردم صدمه زده نشود. اگر حرکت موفقی از سال گذشته شروع شده به خاطر سرمایه اجتماعی اعتماد مردم به این دولت و نیز این بخاطر بود که مردم قبول کردند که این دولت بدون مشورت های علمی کاری انجام نمی دهد و اعتماد کردند که این دولت به آنها دروغ نمی گوید، اینها مسایل خیلی مهمی است که نباید صدمه بخورد چرا که اگر از دست بروند موفقیتی هم نخواهیم داشت.


رییس جمهوری خاطر نشان کرد: بعد از کنترل تورم ، در سال جاری و در دو فصل پیاپی نسبت به سال گذشته رشد بالای ۴ درصد داشتیم و این بسیار امیدوار کننده است و به رغم همه مشکلات امسال را در شرایطی به پایان خواهیم رساند که تورم به مراتب کمتر از ۲۰ درصد خواهد بود و نیز بعد از دو سال رشد منفی که در تاریخ دهه های گذشته بی سابقه بوده ،دارای رشد مثبت خواهیم بود.


دکتر روحانی تصریح کرد: باید تورم بصورت مستمر کاهنده باشد تا به نقطه قابل قبول برسیم و این بدان معنا است که مهار تورم در سال های آتی با قوت ادامه پیدا خواهد کرد تا در سال ۹۶ که پایان کار دولت است بر اساس برنامه ریزی های انجام شده تورم یک رقمی شود .

 

رشد اقتصادی آغاز شده است
رییس جمهوری افزود: موضوع مهمتر از مهار تورم، مسئله رشد اقتصادی است که به فضل الهی رشد مثبت نیز آغاز شده و باید استمرار یابد.


دکتر روحانی با تاکید بر اینکه دولت به دنبال توسعه مستمر و پایدار و همه جانبه است ، ضرورت تعامل با کشورهای جهان را مورد تاکید قرار داد و گفت: تجربه زندگی سیاسی ما نشان می دهد که کشور نمی تواند با انزوا رشد مستمر داشته باشد البته این موضوع بدین معنا نیست که از اصول و آرمان های خود دست برداریم ضمن اینکه اساسا در روند مذاکرات کسی از اصول و آرمان ها سخن نمی گوید بلکه در آن جا، اصل مهم موضوع منافع است و هر کشوری به دنبال منافع خویش است.

 

در توافق ژنو کسی روی اصول و آرمان ها معامله نکرد
رییس جمهوری اضافه کرد: در توافق ژنو نیز که موفقیت و پیشرفتی داشتیم و توانستیم از بخشی از تحریم ها عبور کنیم کسی روی اصول و آرمان معامله نکرد بلکه طرفین با یکدیگر سخن گفته و مذاکره بر مبنای فرصت ها و منافع مشترک است و اساسا مذاکرات به این معنا است که بین خواست ما و خواست طرف مقابل پلی ایجاد شود.


دکتر روحانی تاکید کرد: اصول و آرمان به سانتریفیوژ وصل نیست بلکه به قلب، مغز و اراده ما متصل است که باید این اتصال را هرچه بیشتر تقویت کنیم.


رییس جمهوری افزود: کارها با حمایت مردم شروع شده و به پیش خواهد رفت و این دولت در هر کجایی که مشکل عمده ای پیدا شود به صراحت آن را برای مردم بیان خواهد کرد و به عنوان رییس جمهور بدون ترس و هراسی موضوعات را با صراحت با مردم در میان خواهم گذاشت.


دکتر روحانی با بیان اینکه لازمه پیشرفت و موفقیت در تمامی مسایل وجود هماهنگی و همکاری بین همه قوا و دستگاه ها و نهادها است، اظهار داشت: چنین نیست که همه کارها حتی در زمینه اقتصاد در دست دولت باشد و دولت به تنهایی برای آن تصمیم گیری کند. دولت ، مجلس ، قوه قضاییه، شورای نگهبان و همه دستگاهها در کنار هم و هماهنگ با یکدیگر می توانند، تصمیمات موفقیت آمیزی اتخاذ کنند و همه ما بایستی در سیاست های کلی از چارچوبی که رهبر معظم انقلاب ترسیم کرده اند، تبعیت کنیم.


رییس جمهوری خاطر نشان کرد: عده ای بعضا چنین عنوان می کنند که دولت به فلان وعده خود عمل نکرده است در حالی که همه یقین داشته باشند که هیچ وعده ای نبوده که به مردم داده باشیم و آن را شروع نکنیم اما اینکه به پایان و نتیجه برسد نیازمند آن است که همه با هم همکاری کنند.

 

دولت خود را خادم مردم می داند نه سرور
دکتر روحانی ضرورت حضور مردم در صحنه و حمایت از دولت را مورد تاکید قرار داد و با بیان اینکه به رغم همه مشکلات اگر ملت بصور یکپارچه در صحنه باشند و دولت نیز مردم را صاحب اختیار بداند می توان از همه مشکلات عبور کرد اظهار داشت: دو اشکال عمده می تواند وجود داشته باشد اینکه دولت خود را سرور بداند در حالیکه این دولت خود را خادم مردم می داند و دوم اینکه مردم تصور کنند همه کارها بر عهده دولت است و خود را کنار بکشند در حالیکه تصمیم و اختیار اصلی با مردم است و دولت نماینده و خادم آنها می باشد لذا باید تا روز آخر به دولت کمک کنند .


رییس جمهوری در ادامه کاهش قیمت نفت را مورد اشاره قرار داد و گفت: بی تردید اگر ایران تولید کننده ۱۰ میلیون بشکه نفت در روز بود می توانست وزن و تاثیر بیشتری در بازار نفت داشته باشد و معتقدیم در صحنه ارتباط با دنیا هر چقدر قوی تر باشیم، دیرتر صدمه خواهیم دید و چنانچه در عرصه های مختلف از جمله انرژی؛ راه آهن؛ آب؛ برق؛ گاز با کشورهای مختلف ارتباط تنگاتنگ داشته باشیم ،امنیت ملی ما هر چه بیشتر تقویت می شود.


دکتر روحانی خاطر نشان کرد: یکی از مباحث کنفرانس می تواند این باشد که برای ادامه مهار تورم، ادامه رشد اقتصادی و نیز چگونگی بودجه نویسی و موضوع یارانه ها به دولت راه حل ارائه دهد.


رییس جمهوری موضوع یارانه ها و چگونگی تشخیص افراد نیازمند از سایرین را از موضوعات مهم و قابل بررسی دانست و گفت: اینکه عده ای که نیاز ندارند نباید یارانه دریافت کنند، مورد وفاق همگانی است اما موضوع مهم این است که چگونه باید کسانی که نیاز دارند را از افرادی که نیاز ندارند، می توان با کمترین اشتباه تشخیص داد در حالیکه سیستم اطلاعاتی جامع و کامل برای همه جمعیت کشور وجود ندارد و یکی از دستورات این کنفرانس می تواند ارائه راه حل هایی در این زمینه باشد .

 

اصل 44 ناقص اجرا شده و در مواردی به بیراهه رفته است
دکتر روحانی اجرای صحیح اصل ۴۴ قانون اساسی مورد تاکید قرار داد و گفت: متاسفانه این اصل ناقص اجرا شده و در بعضی موارد به بیراهه رفته است و باید برای چگونگی اصلاح و اجرای درست آن چاره اندیشی شود.


رییس جمهوری تصریح کرد: تا زمانی که اقتصاد به مردم واگذار نشود درست نخواهد شد لذا باید قبل از هر چیز اقتصاد را سامان دهیم و امیدواریم این کنفرانس راه حل هایی راه گشایی به دولت ارائه دهد.


دکتر روحانی اضافه کرد: باید توجه داشت که اقتصاد را همزمان که در حال حرکت است باید اصلاح کرد و اقتصاد متوقف نمی شود و مانند ماشینی نیست که آن را متوقف کرده و سپس به تعمیر آن اقدام کرد.


رییس جمهوری محدودیت منابع دولت و نیز توجه به عدالت را در مسیر توسعه اقتصادی مورد تاکید قرار داد و گفت: برای پیشرفت اقتصادی نمی توان بخشی از جامعه را رها کرده و نسبت به سرنوشت آنها بی تفاوت بود. وظیفه دینی و اخلاقی به ما حکم می کند که قشر مستضعف و بسیار کم درآمد جامعه را مورد توجه ویژه قرار دهیم.


دکتر روحانی با تاکید بر اینکه اقتصاد باید اشتغال زا باشد گفت: باید بدنبال رشد مستمر پایدار و اشتغال زا در چارچوب اقتصاد مقاومتی باشیم و بجایی برسیم که تصمیم چند کشور کوچک و یا فلان ابرقدرت و حتی خشکسالی ها نتواند به اقتصاد کشورمان صدمه بزند .


رییس جمهوری تصریح کرد: باید بدنبال اقتصاد قوی و توانمند با تکیه بر اقتصاد بومی و صادرات بیشتر باشیم و صادرات غیرنفتی باید بتدریج جای صادرات نفتی را بگیرد.

 

دکتر روحانی در ادامه با اشاره به وجود اندیشمندان و صاحب نظران و اقتصادانان برجسته در کشور گفت: برای عبور از مشکلات نیازمند وفاق و همدلی هستیم و باید به رشد و رونق توام با اشتغال دست پیدا کنیم و اقتصاد قوی داشته باشیم بی تردید در چنین صورتی در عرصه های بین المللی و مذاکرات هم با موفقیت بیشتری به پیش خواهیم رفت.

 

رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود با تبریک آغاز هفته وحدت و ولادت پیامبر عزیز اسلام (ص) اظهار داشت: آیین مقدس اسلام به همان نسبت که برمعنویت و اخلاق و آخرت تکیه دارد بر دنیا و کار و تلاش و پیشرفت مادی نیز توصیه کرده به گونه ای که کار و تلاش برای زندگی مادی و معیشت روزمره هم وزن جهاد در راه خدا تلقی شده است.

 

دکتر روحانی اضافه کرد: کسی نمی تواند بگوید چون دین ما اسلام است و می خواهیم به معنویت دست پیدا کنیم پس در زمینه مادیات نیازمند توجه خاصی نیستیم بلکه معنویت با مادیات و دنیا و آخرت و کار و تلاش برای رفاه خود و جامعه در کنار اخلاق پاکی و تقوا همه در یک مسیر قرار دارد. /924/د101/ج

منبع: پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری 

ارسال نظرات