قرض دادن به دیگران یاری کردن خداوند است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام سیدجواد بهشتی، کارشناس اقتصاد اسلامی، در برنامه «تا نیایش» شبکه پنج صدا و سیما با تبریک ایام ولادت حضرت محمد(ص) و هفته وحدت اظهار داشت: شهید مطهری درباره شخصیت پیامبر اکرم(ص) میگوید «نبی مکرم اسلام (ص) موفقترین انسان تاریخ بود که توانست در کمتر از پنجاه سال، بیش از پنجاه درصد مردم جهان را به آئین و دین مقدس اسلام متوجه کند و قطعه شیرین پایان تاریخ، تحقق بخش آئین او خواهد بود».
وی به ویژگیهای دوره کودکی و نوجوانی پیامبر اکرم(ص) اشاره کرد و گفت: دوران کودکی و نوجوانی حضرت محمد(ص) با صفات کمالی همچون نظافت، امانت، عبادت، مردم دوستی و ظلم ستیزی همراه بود.
حجت الاسلام بهشتی با اشاره به نزاع جبهه حق و باطل در طول تاریخ ابراز کرد: پیامبران الهی در مقابل شیاطین، طاغوتها، استبداد، کفر و شرک، مردم را به توحید دعوت میکردند چنان که رسول الله(ص) نیز در مقابل دشمنان، مسلمانان را به اتحاد و دوری از نزاع و اختلاف فرا میخواندند.
وی وحدت و انسجام اسلامی را اولویت امروز جهان اسلام خواند و گفت: در حال حاضر رهبر معظم انقلاب، مسلمانان را به وحدت دعوت میکنند بنابراین به عنوان پرچمدار اسلام باید از ایشان اطاعت و پیروی کنیم.
کارشناس اقتصاد اسلامی در ادامه به بحث اقتصاد اسلامی و سنت پسندیده قرض الحسنه اشاره و تصریح کرد: کلمه قرض الحسنه به معنای دل بریدن از مال و دادن وام به دیگری به شکلی زیبا است که این کلمه در قرآن کریم هفت مرتبه آمده است.
وی طبق آیات قرآن، قرض دادن به دیگران را یاری کردن خداوند خواند و یادآور شد: در تفسیر «مجمع البیان» ویژگیهایی برای قرضالحسنه ذکر شده است؛ نخست این که قرض گیرنده تا زمانی که نیاز ضروری نداشته باشد قرض نگیرد؛ دوم، قرض دادن با سرعت انجام شود؛ سوم، قرض دادن بدون منت و با قصد قربت باشد و در مرحله چهارم، کرامت و آبروی قرض گیرنده نیز حفظ شود.
حجت الاسلام بهشتی به ابعاد فردی و اجتماعی سنت قرض الحسنه اشاره و خاطرنشان کرد: قرض الحسنه در آیات مکی و نخستین آیات نازل شده بر پیامبر اکرم(ص) ذکر شده است چنان که خداوند در آیه 20 سوره مزمل میفرماید «...فَاقْرَؤُوا مَا تَیَسَّرَ مِنْهُ وَأَقِیمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّکَاةَ وَأَقْرِضُوا اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا وَمَا تُقَدِّمُوا لِأَنفُسِکُم مِّنْ خَیْرٍ تَجِدُوهُ عِندَ اللَّهِ...»؛ پس هر چه از [قرآن] میسر شد تلاوت کنید و نماز را برپا دارید و زکات را بپردازید و وام نیکو به خدا دهید و هر کار خوبى براى خویش از پیش فرستید آن را نزد خدا بهتر و با پاداشى بیشتر باز خواهید یافت.
وی به نقش قرض الحسنه در آبادانی جامعه اشاره کرد و گفت: قرض الحسنه در آیات مدنی در کنار جهاد آمده است.
حجت الاسلام بهشتی در پایان با اشاره به این که پاداش قرض دهنده را خدا پیشاپیش میفرستد تأکید کرد: مردم برای رواج و دوام سنت پسندیده قرض الحسنه باید قرض خود را در نخستین فرصت به صاحبش برگردانند زیرا در احادیث آمده است که «روز قیامت کلمه راهزن و سارق در بالای پرونده اعمال کسی که توان مالی پرداخت قرض خود را داشته اما پرداخت نکرده نوشته شده است و او از این مسأله بسیار شرمنده خواهد بود»./908/پ202/ف