۳۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۲:۰۳
کد خبر: ۲۴۷۷۲۴

وجوه تعمیم روش‏های تریبتی قرآن کریم در قم بررسی شد

خبرگزاری رسا ـ نشست علمی وجوه تعمیم روش‏های تربیتی قرآن کریم در پاسخ به این شبهه که آیا روش‏های تربیتی موجود در قرآن می‏تواند الگویی برای روش‏های تربیتی انسان واقع شود، به همت گروه علوم تربیتی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در قم برگزار شد.
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نشست علمی  وجوه تعمیم روش‏های تربیتی قرآن کریم پیش از ظهر امروز به همت گروه علوم تربیتی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در سالن اجتماعات این پژوهشگاه در قم برگزار شد.

 

سید علی حسین زاده مدیر گروه علوم تربیتی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با ارائه بحث گفت: این نشست در پاسخ به این شبهه است که آیا روش‏های تربیتی موجود در قرآن می‏تواند الگویی برای روش‏های تربیتی انسان واقع شود؟

 

وی در پاسخ به این شبهه با اشاره به آیه دوم سوره بقره تصریح کرد: قرآن کریم یک کتاب تربیتی است و کتاب تربیتی مبتنی بر روش‏های تربیتی است و چون قرآن تربیت را از طریق عمل و اخلاق فعلی دعوت کرده امکان ندارد که از روش‏های خود منع کند.

 

وی در ادامه خاطر نشان کرد: پیامبر خلیفه خدا بر روی زمین است و خلیفه الهی باید کار‏های الهی انجام دهد و روش‏های تربیتی از افعال خداوند است بنابراین استناد افعال تربیتی انسان به افعال تربیتی خداوند ممکن است.

 

این متخصص علوم تربیتی با اشاره به آیاتی از قرآن کریم خاطر نشان کرد: انسان به اذعان قرآن خلیفه الهی است یعنی یا همه انسان‏ها خلیفه هستند یا برخی از انسان‏ها و یا هر انسانی میزانی از خلافت الهی را دارا است که در هر سه صورت انسان می‏تواند بر اساس سیره تربیتی الهی سیره تربیتی خود را تبیین نماید.

 

وی با اشاره به آیه واعتصموا به حبل الله جمیعا و لا تفرقوا تأکید کرد: در برخی از آیات و روایات قرآن و پیامبر(ص) به عنوان حبل الله معرفی شدند و برخی آیات قرآن محتوای تربیتی دارد پس چنگ زدن به حبل الهی، چنگ زدن به موارد تربیتی قرآن است.

 

این استاد دانشگاه افزود: آیات، روایات و ادعیه بسیاری وجود دارد که از خداوند درخواست هدایت برای انسان دارد و اگر موارد تربیتی خداوند با موارد تربیتی انسان مطابق نباشد محتوای این آیات روایات لغو خواهد بود.

 

حسین زاده با اشاره به آیه ان الله یأمر بالعدل و الاحسان تصریح کرد: وقتی خداوند خود در قرآن انسان را به عدل و احسان امر می‏کند دال بر این است که روش‏های تربیتی الهی نسبت به انسان در روش‏های تربیتی انسان به انسان نیز قابل استفاده است.

 

وی با اشاره به اذعان قرآن کریم مبنی بر انسان بودن پیامبران الهی خاطرنشان کرد: خداوند پیامبران را با کتابی ارسال کرده که بر زبان قوم باشد و پیامبر نیز بشری مانند بقیه انسان‏ها است پس اگر پیامبر بتواند بر اصول عملی قرآنی رفتار کند دیگر انسان‏ها نیز می‏توانند عمل کنند زیرا که پیامبر اسوه دیگر انسان‏ها معرفی شده است.

 

حسین زاده بیان داشت: در بسیاری از روایات روش‏های تربیتی الهی را برای ما بیان و کلام خود را به آیات قرآن استناد کرده‏اند که حاکی از آن است که کل قرآن کریم برای همه انسان‏ها قابل استفاده است.

 

وی در پایان با اشاره به اسوه بودن پیامبر(ص) بر بقیه انسان‏ها گفت: پیامبر اسوه است چون معصوم است و چون معصوم است اعمالش حجت است و به طریق اولی افعال خداوند برای انسان‏ها حجت است بنابراین انسان می‏تواند براساس رفتار خداوند رفتار تربیتی داشته باشد./1329/پ202/ی

ارسال نظرات