علما باید پاسخگوی مسائل روز جامعه باشند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام والمسلمین احمد عابدی، استاد درس خارج حوزه علمیه قم در سیمنار علمی «فرهنگ جهاد» که پیش از ظهر امروز در سالن همایشهای مدرسه علمیه دارالشفا برگزار شد، با موضوع «مسائل مورد ابتلای نظام اسلامی در حوزه فرهنگ جهاد» به ایراد سخن پرداخت.
وی با بیان اینکه کل فقه الاحکام پانصد آیه در قرآن کریم دارد اما جهاد ششصد آیه دارد، گفت: هفتصد برابر شدن پاداش انفاق که در آیات قرآن کریم به آن اشاره شده، مربوط به مسأله جهاد است.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: در موضوع جهاد کمتر کار شده است، زیرا ما حوزویان در اکثر اوقات میپنداریم که وظیفه طلبگی تنها پاسخگویی به مسائل شرعی فقهی است.
وی عنوان کرد: مبحث راهبردهای جنگ در اسلام از جمله مباحث دینی است که کمتر از آن سؤال میشود؛ در صورتی که متدین بودن تنها به سوال کردن از حلال و حرام بودن اموال نیست.
حجتالاسلام والمسلمین عابدی اظهار داشت: در جنگهای آینده دین باید به ابزار مبارزه بر افکار مردم متمرکز شود چراکه امکان دارد تا صد سال دیگر، اثری از ابزارهای محاربتی وجود نداشته باشد و ابزارهای جنگی تنها انسانها باشند.
وی ادامه داد: فقه اسلامی باید پاسخ سؤالاتی را بدهد که جواز استفاده از نیروی دشمن و دست کاری افکار آنها را بررسی میکند؛ همچنین اسلام باید پاسخگوی مقدار وسعت دایره جهاد باشد.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم عنوان کرد: در علوم اجتماعی کیفیت را تبدیل به کمیت میکنند تا فرمانده بداند نیروهایش چه مقدار کارآیی دارند؛ حتی این مباحث هم در اسلام دارای حکم هستند و باید در جستوجوی پاسخ به آن باشیم.
وی بیان کرد: یک روحانی به نام عطاء بن مغلف حدود 12 قرن پیش، قمری مصنوعی ساخت که همچون منور آسمان را روشن میکرد و تا دو ماه هوا و به فاصله دو هزار کیلومتر را روشن نگه میداشت؛ ساخت این قمر به سبب جنگ ایران و روس در منطقه دشمن بود که چندین ماه هوا تاریک میماند.
حجتالاسلام والمسلمین عابدی تصریح کرد: علمای حوزه باید مبانی جهاد و دفاع را تبیین کرده و دفاع مشروع را بررسی کنند که آیا دفاع تنها زمانی جائز میشود که دشمن حمله کرده باشد یا به صورت دیگری هم تحقق مییابد.
وی ابراز کرد: از جمله مسائلی که در فقه بی پاسخ مانده است، حد و حدود دفاع مشروع است که آیا این امر تجاوز به دشمن را مختص افراد نظامی میداند یا افراد عادی را نیز شامل میشود.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم اظهار داشت: نیروی نظامی ایران بسیار زیاد است اما کشورهای دیگر اینطور نیستند و برای تأمین امنیت به سایر کشورها پول میدهند؛ سوال اینجاست که کمیت تعداد و امکانات مجوز ترک جهاد از سوی شارع میشود یا خیر.
وی با بیان اینکه قدرت ملی ارکان بسیاری دارد، بیان کرد: نظام اسلامی و ولایت فقیه بزرگترین قدرتهای ملی هستند؛ اگر ولایت فقیه نبود، نیروی نظامی کشور تضمینی برای مقابله در برابر حملات احتمالی نداشت.
حجتالاسلام والمسلمین عابدی با بیان اینکه روحانیان بخش بزرگی از قدرت ملی کشور است، تأکید کرد: حضور طلاب و روحانیان در معابر تأثیری بیشتر از حضور نیروی انتظامی دارد.
وی با بیان اینکه علمای دین باید بررسی کنند که در دوران امر بین عدالت و امنیت کدام یک در اولویت است، اظهار داشت: نیروی انتظامی هنگام اغتشاش با معترضان مقابله میکند و طبیعی است که اشتباها با فردی برخورد کند که امنیت را مخدوش نمیکرد؛ دین باید پاسخ حلیت و حرمت برخوردهایی که برای حفظ امنیت میشود را بدهد.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم عنوان کرد: سؤال نظام از علمای دین این است که میشود با شیطان و عوامل شیطانی بر سر مشترکات متحد شد یا خیر. امنیت جانی داشتن سفیر و دیپلمات دشمن نیز از دیگر مواردی است که نیازمند حکم فقها است.
وی یادآور شد: کسی که انگیزه دفاع از خون شهدا و جمهوری اسلامی را ندارد، حداقل باید از دین و کتاب الهی دفاع کند و امروز دفاع از احکام اسلامی پاسخ دادن به سؤالات مطرح به ویژه در مبحث جهاد است چراکه تکفیریها اعتبار جهاد را زیر سؤال بردهاند.
حجتالاسلام والمسلمین عابدی با بیان اینکه حضرت رسول اکرم(ص) از هر کسی بیشتر طرفدار صلح است، گفت: امروز به سبب خرابکاری تکفیریها در نمایاندن فرهنگ جهاد، در جبهه دشمن اظهار میشود که اسلام دینی جنایتکار و مخالف صلح است.
وی با بیان اینکه اهانت لج بازان به ولایت فقیه، به خون شهدا خیانت میکنند، ابراز کرد: در زمان جنگ عده زیادی رنج بسیار متحمل شده و در نهایت به شهادت رسیدند و امروز وظیفه ما است که به سؤالات دین پاسخ بگوییم.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم در پایان گفت: عدهای در زمان جنگ طلاب رزمنده را بی سواد خطاب میکردند و جهاد را خلاف علم آموزی میدانستند؛ اما این عده هنوز هم نتوانستهاند به سؤالات جامعه از دین پاسخی بدهند و تنها در مسائل خرد وارد شدهاند./997/پ202/ی