۱۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۶
کد خبر: ۲۴۹۹۲۵
آیت الله مکارم شیرازی:

پرورش استعدادهای درخشان منهای مبانی اعتقادی خطرساز است

خبرگزاری رسا ـ حضرت آیت الله مکارم شیرازی گفت: پرورش استعدادهای درخشان منهای مبانی اعتقادی و التزامات باطنی و تقوا بسیار خطرناکتر از استعدادهای معمولی است، به دلیل این که استعداد درخشان کاری می تواند بکند که افراد عادی از آن عاجز هستند.
حضرت آيت الله مکارم شيرازي  آيت الله مکارم شيرازي

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیت الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید عصر امروز در دیدار رییس و جمعی ازمسؤولان سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان با بیان این که سرمایه اصلی جامعه ها نیرو و سرمایه انسانی آن ها است، گفت: ممکن است که کشوری منابع و سرمایه بسیاری داشته باشد اما افراد و انسان هایی که در آن زندگی می کنند کارایی لازم را دارا نباشند، اگر چنین شود تمام منابع از بین می رود.

 

وی افزود: همچنین ممکن است کشوری از منابع طبیعی همانند نفت و کشاورزی محروم باشد اما انسان هایی با استعداد های درخشان در آن کشور زندگی کنند، به یقین این گروه پیشرفت می کنند؛ به عنوان مثال در جنگ دوم جهانی ژاپن و آلمان ویران شدند اما امروزه می بینیم ژاپن و آلمان دو کشور پیشتاز در دنیا هستند که دلیل آن داشتن افراد با استعداد است.

 

استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم اظهار داشت: برخی از آلمانی ها گفتند باید از متفقین به دلیل ویران کردن کارخانه های کهنه و فرسوده تشکر کنیم، به دلیل این که بعد از این ویرانی ها ما با تکنولوژی برتر کارخانه های جدید را به راه انداختیم و پیشرفت کردیم، این مسأله نشان دهنده آن است که افراد با استعداد توانایی پشت سر گذاشتن همه مشکلات را دارند.

 

وی ادامه داد: باید روی کشف، پرورش و بهره برداری استعدادهای درخشان کار شود، گاهی کشف یک استعداد مهم بالاتر از کشف یک گنج بسیار پر قیمت است؛ بنابراین این که مسؤولان به این فکر افتادند که استعدادهای درخشان را کشف و پرورش دهند کار بسیار خوبی است.

 

این مرجع تقلید با اشاره به ضرورت سرمایه گذاری برای پرورش استعدادهای درخشان ابراز داشت: هر اندازه که دولت و ملت در این زمینه سرمایه گذاری کنند ارزش دارد، باید استعدادها کشف و به کارگیری شود.

 

وی با اشاره به آسیب های عرصه پرورش استعدادهای درخشان عنوان کرد: ممکن است برخی از خانواده های ثروتمند و مرفه بخواهند فرزندان خود را که استعدادهای متوسطی دارند با استفاده از واسطه هایی به عنوان استعداد درخشان مطرح کنند، باید توجه داشت که بین فقیر و غنی فرقی وجود ندارد، چه بسا استعداهای درخشانی که در خانواده های فقیر هستند.

 

حضرت آیت الله مکارم شیرازی با بیان این که استعدادهای درخشان از نظر علوم مختلف پرورش پیدا می کنند اما از نظر اعتقادات به اندازه کافی پیشرفت ندارند، خاطرنشان کرد: این مسأله یکی از آسیب های مهم است، پرورش استعدادهای درخشان منهای مبانی اعتقادی و التزامات باطنی و تقوا بسیار خطرناکتر از استعدادهای معمولی است، به دلیل این که استعداد درخشان کاری می تواند بکند که افراد عادی از آن عاجز هستند.

 

وی با اشاره به این که هر اندازه ماشین بزرگتر باشد باید ترمز قوی تری داشته باشد، گفت: یک دوچرخه به راحتی می تواند ترمز کند اما یک تریلی هجده چرخ باید دارای ترمزهای خاص باشد، از همین رو کسی که استعدادهای بیشتری دارد باید ترمز های قوی تری داشته باشد، اگر بخواهیم فقط دنیا را هم در نظر بگیریم یک فرد با استعداد بالا باید دارای اخلاق قوی باشد تا بتواند نقش مفیدی برای جامعه ایفا کند، در غیر این صورت خطرساز می شود.

 

استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه افزود: برخی از استعدادهای درخشان که در خارج از کشور و المپیادهای علمی شرکت می کنند اعلام می دارند که ما می خواهیم در آن کشور بمانیم، باید این سرمایه ها به گونه ای تربیت شوند که به کشور خودشان علاقه مند بوده و در هر شرایطی به وطن خود خدمت کنند و بدانند یک ریال ایران بالاتر از صد دلار خارج از کشور است.

 

وی با بیان این که توانایی استعدادهای درخشان یکنواخت نیست، اظهار داشت: هرکسی در رشته ای استعداد دارد، افزون بر کشف استعداهای درخشان باید به جهت دهی آن ها نیز توجه شود؛ باید اصل استعداد و جهت گیری آن را کشف کرد، اگر فردی در چند رشته استعداد دارد باید به گونه ای عمل کند که توانایی هایش از بین نرود و در یک رشته سرمایه گذاری شود.

 

این مرجع تقلید در پایان ابراز داشت: مسؤولان این عرصه متولیان گنج های کشور بوده که باید مراقب باشند این گنج ها و استعدادها به تاراج نرود، از این سرمایه های الهی و انسانی باید در کشور به خوبی استفاده شود؛ دولت نیز باید دست مسؤولان این عرصه را باز بگذارد، هرچه هزینه در این زمینه انجام بگیرد سزاوار است، نباید انتخاب استعداد های درخشان سبب نا امیدی و یأس دیگر افراد شود./1323/پ202/ج

ارسال نظرات