فرهنگ ولایتمداری را باید به دنیا معرفی کرد/ خطبه حضرت فاطمه در حوزهها تدریس شود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیت الله حسین نوری همدانی از مراجع تقلید ظهر امروز در دیدار معاونان فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی، با اشاره به فرازی از خطبه حضرت فاطمه(س)، اظهار داشت: حضرت میفرماید«طاعَتَنا نِظاماً لِلْمِلَّةِ، وَ اِمامَتَنا اَماناً لِلْفُرْقَةِ» خداوند اطاعت ما خاندان را براى نظم یافتن دین و آیین و امامت مان را براى رهایى از تفرقه قرار داد.
وی خطبه حضرت فاطمه(س) را از حماسههای فرهنگی اسلامی دانست و گفت: از اینرو پرداختن به محتوای غنی این خطبه بسیار لازم است؛ باید در حوزههای علمیه این خطبه تدریس شود چراکه این کلام حضرت از فصاحت، بلاغت و جامعیت بسیار بالایی برخوردار است.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم افزود: حضرت زهرا(س) قربانی راه امامت و ولایت شدند و این امر نشان میدهد که مسأله امامت و ولایت در اسلام چه اندازه اهمیت دارد؛ امامت امتداد نبوت است.
امامت ضروریترین نیاز بشر است
این مرجع تقلید مسأله امامت را ضروریترین نیاز زندگی بشر دانست و گفت: این مسأله از آب و نان هم واجبتر است؛ از اینرو در اسلام ناب همواره حکومت، امامت و هدایت توأم با یکدیگرند؛ بر این اساس هیچگاه نباید مسأله هدایت و راهنمایی مردم از حکومت جدا شود.
حضرت آیت الله نوری همدانی با اشاره به اینکه رسول خدا(ص) در طول رسالت خود بارها امام را معرفی کرد، ابراز داشت: در جریان یوم الدار ایشان پس از مسأله نبوت، امامت را نیز مطرح فرمودند و به مناسبتهای مختلف به این موضوع میپرداختند.
وی در توضیح آیه«إِنِّی جَاعِلُکَ لِلنَّاسِ إِمَامًا»گفت: از این آیه استفاده میشود که نبوت و امامت به جعل پروردگار است و انسانها نمیتوانند برای خود نبی یا امام تعیین کنند.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با اشاره به روشهای اثبات امامت که در کتاب تجرید الاعتقاد شیخ طوسی آمده است، بیان داشت: ایشان با اثبات اینکه افضل بودن امام امری عقلانی است، 30 صفت از امیرالمؤمنین(ع) را برمیشمارد که نسبت به دیگران افضل است؛ معصوم بودن و منصوص بودن امامت از دیگر روشهای اثبات امامت است که این سه در ائمه اطهار(ع) جمع است.
سیره علما و بزرگان شیعه در اثبات مسأله امامت
حضرت آیت الله نوری همدانی به تبیین راههایی که علمای شیعه برای بیان مسأله امامت و رهبری مطرح میکنند پرداخت و گفت: مناظره علمی یکی از آن راهها است؛ امامان معصوم ما همواره افرادی را برای مناظرات علمی تربیت میکردند؛ شیخ طوسی در مناظرات بسیار قوی بود به همین دلیل مورد تکریم و تمجید امام زمان(عج) قرار گرفت.
وی یکی دیگر از روشهای تبیین و ارائه امامت را نوشتن کتابهای متعدد در این زمینه دانست و اظهار داشت: کتابهایی همچون الغدیر، المراجعات، معالم المدرستین به خوبی این مسأله را و با ادله محکم مسأله امامت و رهبری ائمه اطهار(ع) را اثبات میکنند.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با بیان اینکه مؤثرترین راه اثبات حقانیت امامان شهادت، بود، گفت: بسیاری از بزرگان ما همچون میثم تمار جان خود را در این راه تقدیم کردند، بسیاری از آنها را زنده زنده سوزاندند؛ بنابراین ما باید در هر دو عرصه علم و جهاد فداکاری کنیم.
انقلاب اسلامی نقطه عطفی در احیای جایگاه ولایت بود
حضرت آیت الله نوری همدانی با اشاره به اینکه پس از رحلت رسول خدا(ص) گروهی تلاش کردند که ولایت و حکومت را از هم جدا کنند، ابراز داشت: اینها میدان را برای امثال شریح قاضی مهیا کردند و حنفی و شافعی بوجود آمد؛ در نهایت برخلاف حدیث ثقلین ولایت را هدایت جدا کرده و موجب تضعیف اسلام و سلطه پذیری از استکبار شدند.
وی افزود: انقلاب اسلامی ما توانست بار دیگر ولایت و حکومت را پیوند دهد و همان گونه که امام خمینی(ره) فرمود ولایت فقیه همان ولایت رسول الله است؛ این فرهنگ باید به دنیا معرفی شود.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم دوست و دشمن شناسی را یکی از ویژگیهای بارز ولی فقیه دانست و افزود: ما نیز به پیروی از رهبر معظم انقلاب باید نسبت به مکر و حیله دشمن از جمله سلفیها و تکفیریها روشنگری داشته باشیم./928/پ202/ج