رییس سازمان انرژی اتمی در گفت وگوی ویژه خبری:
بیانات رهبر انقلاب تذکری به تیم مذاکره و طرف مقابل بود/ انتشار فکت شیت ایرانی در اختیار آقای ظریف است
خبرگزاری رسا ـ رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان بیانات رهبر معظم انقلاب را تذکری برای تیم مذاکره کننده و طرف های مقابل ایران دانست و درباره انتشار فکت شیت ایرانی نیز گفت که این مساله در اختیار دکتر ظریف است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان در برنامه گفت وگوی ویژه خبری شبکه دو سیما، ابعاد فنی بیانیه لوزان سوئیس را تشریح کرد.
بیانات رهبر انقلاب همچون گذشته التیام بخش بود
وی درباره سخنان امروز رهبر معظم انقلاب، تصریح کرد: فرمایشات رهبری همچون فرمایشات گذشته ایشان التیام بخش و موجب اطمینان بخشی می شود.
دکتر صالحی با بیان این که حضرت آیت الله خامنه ای همچون ناخدای کشتی انقلاب مسائل و آفاتی که ممکن است به انقلاب ضربه بزند را رصد می کنند، تصریح کرد: فرمایشات ایشان تذکری به مذاکره کنندگان است، چراکه در تذکر نفع است.
رییس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: باید همواره با هوشیاری در برابر کسی که خیرخواه ما نیست ظاهر شویم، باید گوش دل به این تذکر بسپاریم.
طرف مقابل بداند تیم مذاکره حامی دارد و نمی توانند زیاده خواهی خود را تحمیل کنند
وی اضافه کرد: تذکر دیگر رهبر معظم انقلاب اخطار به طرف مقابل بود که تیم مذاکره کننده حامی دارد و نمی توانند زیاده خواهی های خود را بر این گروه تحمیل کنند.
رییس سازمان انرژی اتمی با بیان این که فرمایشات رهبر معظم انقلاب هم تکلیف مذاکره کننده و هم تکلیف طرف مقابل را روشن می کند و راه را برای ما هموار می کند، گفت: این اظهارات در زمان بسیار حساسی بیان شد و قطعا چراغ راه ما خواهد بود.
عهدشکنی غربی ها سابقه دیرینه دارد
صالحی درباره عهدشکنی طرف مقابل و آمریکا افزود: ما قبل از انقلاب قراردادی با آلمانی ها و فرانسوی ها داشتیم، وقتی انقلاب شد، هر دو گذاشتند و رفتند و این نخستین عهد شکنی بود که ما از طرف مقابل دیدیم.
رییس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: فرانسوی ها قرار بود در اصفهان امکاناتی برای مجتمع های سوخت فراهم کنند که آن را هم نیمه کاره رها کردند و رفتند، در زمینه اورانیوم غنی سازی شده، قبل از انقلاب اجازه نمی دادند که ما خودمان تولید کنیم و در قراردادی که متعلق به ما بود اجازه نمی دادند کالا به ایران بیاید.
صالحی یادآورشد: ما بعد از اتمام جنگ تحمیلی، تصمیم گرفتیم که مجددا در خصوص فعالیت های صلح آمیز هسته ای، فعالیت های خود را به جد آغاز کنیم، اما با تجربه ای که از عهد شکنی داشتیم متوجه شدیم اگر بخواهیم نیروگاه های خود را بسازیم باید از تامین سوخت نیز اطمینان حاصل کنیم و نمی توانیم میلیون ها دلار صرف نیروگاه سازی کنیم و تامین سوخت را از دیگران بپذیریم.
رییس سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: ما از قبل از انقلاب بر اساس توصیه هایی که خود آمریکایی ها کرده اند، ایران می بایست در سبد انرژی خود، برق اتمی می داشت، سیاست مداران آنها بعد از انقلاب گفتند ایران با این همه گاز و نفت، انرژی اتمی را برای چه می خواهد!
وی یادآورشد: همان گونه که رهبر معظم انقلاب به درستی تاکید کردند این فناوری بسیار مهم است و میعادگاه بسیاری از فناوری های دیگر است، پنج کشور شورای امنیت غنی سازی می کنند، چین، آمریکا، فرانسه، روسیه و انگلیس هستند؛ سه کشور هند، پاکستان و کره نیز وارد این عرصه شده اند، رژیم غاصب صهیونیستی نیز در این زمینه فعال است.
صالحی افزود: در بین کشورهای در حال توسعه برزیل غنی سازی می کند، آرژانتین آب سنگین تولید می کند، جمهوری اسلامی ایران تنها کشور در حال توسعه ای است که توانسته به همه آستانه های این فناوری برسد از جمله غنی سازی و آب سنگین.
شیوه دستیابی ایران به آب سنگین و غنی سازی
وی بیان کرد: دنیا به کسی این فناوری را نمی دهد، حتی کیک زرد را به همین راحتی در اختیار کسی قرار نمی دهند، ایران با اتکای به توانمندی داخلی خود این کار را کرد؛ ما ابتدا تقاضای کمک کردیم اما امتناع کردند، ما به بازار سیاه رفتیم، در سال 69 توانستیم مقداری سانتریفیوژ از بازار سیاه تامین کردیم و نقشه ها را نیز تهیه کردیم.
صالحی خاطرنشان کرد: ما از سال 69 تا 76 دو ماشین سانتریفیوژ را راه اندازی کردیم که کاری بسیار مشکل و دشوار بود، ما ما می توانیم را در جنگ فرا گرفته بودیم، جوانان ما همت بسیاری کردند و غنی سازی را شروع کردیم.
وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره فعالیت نسل یک سانتریفیوژها در نطنز و این که کفاف نیاز ما را می دهد، گفت: ما قریب به 18 هزار آی آر وان داریم، که حدود 10 هزار کار می کنند، سه هزار مورد نیز در فردو فعال است.
صالحی یادآورشد: این ماشین ها به خاطر این که یک اشکال ذاتی طراحی دارد، نتوانستیم این ماشین را آن گونه که مورد اطمینان باشد در بهره برداری به آن درجه برسانیم، خرابی آن نسبت به نرم جهانی بیشتر است، به همین خاطر به سراغ ماشین های نسل جدید رفته ایم و خودمان آنها را طراحی کردیم.
وزیر امور خارجه سابق کشورمان بیان کرد: اگر پنج سال پیش غربی ها سوخت بیست درصد را به ما می دادند ما همین کاری که امروز می کنیم را انجام می دادیم و به سمت غنی سازی بیست درصد نمی رفتیم.
رییس سازمان انرژی اتمی گفت: الان ده هزار ماشین از نوع IR1 در نطنز کار می کند، که این کفاف نیاز کشور را که 190 هزار سو است را نمی دهد و برای این که به این ظرفیت برسیم باید 190 هزار ماشین داشته باشیم.
وی بیان داشت: اگر بخواهیم الان تصمیم بگیریم بدون آن فشارها و محدودیت، با آی آر وان به سمت 190 هزار سو نمی رویم چراکه بازدهی آن بسیار خوب نیست و اصلا نطنز جای 190 هزار ماشین نیست و 48 هزار ماشین در آن می تواند فعالیت کند.
معاون رییس جمهور خاطرنشان کرد: بنابراین ما نیاز به ماشین های پیشرفته داریم، به گونه ای از آنها استفاده کنیم، با توجه به این که نطنز را داریم، ما ضرورتی نداریم نطنزهای متعدد بسازیم چراکه هزینه بسیاری دارد بنابراین باید به سراغ ماشین های پیشرفته برویم.
وی افزود: ماشین های نسل هشت 24 برابر IR1 بازدهی دارد که می تواند بسیاری از نیازهای ما را تامین کند.
وی اظهار کرد: طبق توافقی که قرار است انجام شود، از زمانی که عملیاتی شود شروع به تست آی آر هشت خواهیم کرد و این کار در نطنز صورت خواهد گرفت.
فکت شیت ایرانی با فکت شیت آمریکایی ها تفاوت دارد
رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان درباره آخرین وضعیت فکت شیت ایرانی و تفاوت آن با فکت شیت آمریکایی ها، تصریح کرد: آنچه آمریکایی ها داده اند یک سری درست و نادرست را قاطی کرده اند، ما تعجب نمی کنیم، دریکی از بحث های خود در دور اخیر مذاکرات که ساعت ها طول کشید، راجع به تحقیق و توسعه به یک جمع بندی رسیدیم، گفتند تمام، قبول کردند که تکلیف بحث فنی روشن شده، دو ساعت بعد تقاضا کرد جلسه مجددی داشته باشیم، دیدم تغییر داده و گفته اروپایی ها فشار آورده اند که دوباره مذاکره کنیم، دوباره مذاکره کردیم، بعد دوباره تغییر دادند.
وی خاطرنشان کرد: من گفتم هر فرآیندی یک سری اصول دارد، فرآیند مذاکره نیز یک سری اصول دارد و نمی توانیم به اصول اخلاقی مذاکره پایبند نباشیم. فکت شیت آنها نیز بر همین سبک و سیاق است.
وی افزود: فکت شیت ما تنظیم شده است، اما برای انتشار آن سازمان انرژی اتمی با کمک وزارت خارجه آن را تنظیم نهایی کرده که در اختیار دکتر ظریف است و با تفسیری که آمریکایی ها داشته اند تفاوت دارد و ما حقایق را آورده ایم.
چگونگی فعالیت راکتور اراک بعد از توافق نهایی/ قلب راکتور تغییر می کند
دکتر صالحی درباره بازطراحی راکتور اراک، تصریح کرد: این با آب سنگین و اورانیوم طبیعی کار می کند، مخزن آن چون طبیعی است تمام مخزن پر سوخت می شود، طبق طراحی اگر اجرا می شد سالی حدود 9 کیلو پلوتونیوم تولید می کرد.
وی اظهار داشت: تمام چالش ما این بود که آنها می گفتند این راکتور را باید ببندید ما می گفتیم این کار را نخواهیم کرد و خط قرمز نظام و رهبری این بود که آب سنگین باید آب سنگین بماند.
رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان خاطرنشان کرد: با بازطراحی راکتور اراک، اورانیوم غنی شده در مخزن قرار می دهیم، این باز طراحی به نفع ما است، البته قلب راکتور تغییر می کند.
طرف مقابل نقض عهد کند فردو سریعا فعال خواهد شد
رییس سازمان انرژی اتمی یادآورشد: هزار سانتریفیوژ در فردو می ماند که بیش از سیصد مورد در حال چرخش خواهد بود، فردو قرار است در دوره مورد توافق اعتماد سازی که 10 سال است به یک مرکز تحقیقاتی تبدیل شود.
وی در پاسخ به این سؤال که غنی سازی20 درصد فردو چه می شود، گفت: ما غنی سازی بیست درصد را متوقف کرده ایم، الان در فرود ششصد ماشین داریم که غنی سازی اورانیوم می کند که حدود پنجاه کیلو در سال است و میزان غنی سازی نیز چهار درصد است.
صالحی درباره برگشت پذیری، یادآورشد: اگر طرف مقابل زیر توافق بزنند، ما فورا غنی سازی را در فردو از سر خواهیم گرفت و این مساله نیز زمان چندانی نخواهد برد.
رییس سازمان انرژی اتمی بیان کرد: اگر با همین نرخ راکتور تهران کار کند قریب به سه الی چهار سال بیست درصدداریم، در مذاکراتی که انجام شد بنا شد در طول دوره اعتماد سازی اگر نیاز به بیست درصد پیدا کردیم آنها ماده بیست درصد را به ما بدهند و ما تبدیل به صفحه سوخت کنیم.
وی در پاسخ به این سؤال که اگر طرف مقابل بدعهدی کردند چه خواهید کرد، تصریح کرد: اگر سوخت بیست درصد را به ما ندهندف ما خودمان غنی سازی خواهیم کرد.
رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان گفت: ما یک قرارداد الزام آور درباره اراک می بندیم که طرفین ملزم باشند به آنچه تعهد کرده اند و در آن قراردادهایی وجود خواهد داشت که انجام تعهدات ایران منوط به اجرای تعهدات طرف مقابل خواهد بود.
صالحی در ادامه گفت وگوی ویژه خبری درباره گزارش های دوپهلوی آژانس و مسؤولیت راستی آزمایی این سازمان در توافق نهایی، اظهار داشت: اگر بخواهیم مرجع دیگری را قرار دهیم بسیار خطرناک خواهد بود.
وی افزود: اگر این مساله به درستی جلو برود، آژانس نیز باید کار خود را درست انجام دهد، اقداماتی که ما باید انجام دهیم ملموس است و نمی تواند حرف دیگری بزند.
وی درباره پروتکل الحاقی، اظهار داشت: چندین سال قبل آژانس گفت ایران بیش از پنجاه درصد غنی سازی کرده، ما گفتیم این آلودگی است که از خارج آمده است و آژانس نیز با آزمایشاتی که انجام داد این مساله را تایید کرد.
رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان خاطرنشان کرد: در مسائل صرفا فنی آژانس نمی تواند چندان بهانه تراشی کند.
بازرسی هایی که می پذیریم فراتر از پروتکل الحاقی نخواهد بود
وی با بیان این که پروتکل الحاقی فراتر از پادمان های معمول است، تصریح کرد: بر اساس پادمان نقاطی که آژانس می تواند بازدید کند محدود است، اما طبق پروتکل تقاضاهای فراتر وجود دارد، ما می توانیم اجازه دهیم حوالی مکان ها را نمونه برداری کند یا بازدید مدیریت شده به آنها بدهیم.
صالحی در پاسخ به سؤال دیگری تاکید کرد: بازرسی هایی که می پذیریم ذیل پروتکل الحاقی خواهد بود، این گونه نخواهد بود که بازرسی های ویژه به آژانس بدهیم.
رییس سازمان انرژی اتمی درباره مقوله تحقیق و توسعه نیز در صورت توافق نهایی، خاطرنشان کرد: ما هیچ چیز را در تحقیق و توسعه از دست نخواهیم داد، این مساله به قدری برای شان مهم بود که اگر می گفتیم از تحقیق دست می کشیم آنها همه چیز را به ما می دادند.
صالحی تاکید کرد: تحقیق و توسعه بسیار مهم است، برای ما ساخت سانتریفیوژ کار چندانی ندارد، تحقیق و توسعه می خواهد فکر را به یک امر واقع تبدیل کند.
وی با بیان این که تحریم ها چند نوع بوده است، تصریح کرد: بنا شده کمیته ای با ترکیب و مکانیزم خاص که از طریق آن کمیته مانع نباشد، بلکه تسهیل کننده باشد.
رییس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این سؤال که آیا در پایان چرخه کامل سوخت هسته ای را خواهیم داشت، تصریح کرد: بله همین گونه است، البته همین الان نیز ما چرخه کامل سوخت را داریم.
هیچ تاسیساتی تعطیل نخواهد شد
وی خاطرنشان کرد: هیچ تاسیساتی تعطیل نمی شود، ممکن است یک سری جاها کندی در آن ایجاد شود، اگر اراک مسیر خودش را می رفت شاید تا دو سه سال آینده فعال می شد، اما چون یک سال و نیم است با کندی در آنجا مشغول فعالیت هستیم.
وی بیان کرد: هرچند ما دو سال در راکتور اراک عقب افتادیم، اما در عوض راکتوری خواهیم داشت که قابل قیاس با راکتور فعلی نخواهد بود و بهترین راکتور جهان خواهد شد.
انتشار فکت شیت در اختیار دکتر ظریف است/ آنچه گفتم خودش یک فکت شیت بود
رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان در پایان با بیان این که آیا فکت شیت ایرانی منتشر می شود، تصریح کرد: این مساله در اختیار ما نیست، در اختیار آقای دکتر ظریف است، البته چیز عجیبی نیست همین صحبت هایی که کردیم فکت شیت است. /924/
ارسال نظرات