صادق زیباکلام: تلاش دولت برطرف کردن نگرانی غرب درباره صنعت هسته ای است/ عباسزادگان: طرف مذاکره کننده روی کلمه به کلمه این بیانیه بهانه سازی خواهد کرد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در قزوین، صادق زیباکلام، استاد دانشگاه تهران در کرسی آزاداندیشی با موضوع ” تحلیل دستاوردهای سوئیس در مناظره با دکتر محمد عباس زادگان، کارشناس امور استراتژیک کشور در سالن آمفی تئاتر دانشگاه امام خمینی(ره) قزوین درباره برنامه هستهای کشورمان گفت: موضوع هستهای تنها به توافق لوزان محدود نمیشود و در حال حاضر اساسیترین موضوع پرداختن به نفس موضوع هستهای است.
استاد دانشگاه تهران در ادامه افزود: اگر من امروز از توافق هستهای دفاع میکنم به دلیل این است که فکر میکنم این توافق کشور را از چاه ویلی به نام انرژی هستهای نجات خواهد داد.
وی ادامه داد: به نظر من کاری که امروز تیم هستهای ما انجام میدهد بسیار شبیه به کاری است که هاشمی در زمان جنگ انجام داد و امام را مجاب کرد با امضای قطعنامه 598به جنگ پایان دهد.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: متأسفانه تا امروز در بسیاری از مسایل کشور ما تنها یک متکلم وحده به نام دولت، نظام و حکومت وجود داشته و نخبگان، نویسندگان و دانشگاهیان نتوانستهاند اظهار نظر کنند و حرف فقط حرف مسؤولین بوده است و من معتقدم این وضعیت به هیچ عنوان به سود منافع ملی نیست.
وی با بیان اینکه اگر بخواهیم پیشینه ماجرای هستهای ایران را مطرح کنیم باید گفت: بحث هستهای ایران از سال 82 و با افشای سازمان مجاهدین آغاز شد و تا قبل از آبان ماه سال 92 تنها یک قرایت هستهای از آن وجود داشت و آنهم تعریفی بود که نظام ارایه میداد.
محدودیتها و تحریمهای ایران را چه کسی باید لغو کند؟
در ادامه دکتر محمود عباس زاده مشکینی، کارشناس امور استراتژیک کشور در پاسخ به صحبتهای صادق زیباکلام گفت: جمهوری اسلامی یک نظام دموکراتیک براساس تاسلامی است و از بدو شکل پیروزی انقلاب ما با غربیها در حال مذاکره بودیم.
کارشناس امور استراتژیک کشور افزود: در برخی از برههها این مذاکره به صورت مستقیم نبود و روزنامههای آنها مطلب میزدند و رسانههای ما یا در خطبههای نمازجمعه پاسخگو بودند یا در سطح مدیریتی بالای کشور از طریق واسطهها پیامهایی رد و بدل میشد.
این کارشناس سیاسی ادامه داد: ایران اسلامی همیشه در حال مذاکره با کشورهای مختلف بوده است؛ زیرا اعتقاد و خواست ملت ایران عقلایی و بر مبنای اصول دموکراتیک است، ملتی که انقلاب کرده و هدفش توسعه و پیشرفت است با دنیا سر جنگ ندارد زیرا بدون بهره بردن از تجربیات دیگر کشورها و در انزوا به آرمان هایش دست پیدا نخواهد کرد.
وی با اشاره به موضوع انرژی هسته ای و سرمایه گذاری آن در سالهای پیش از انقلاب بیان داشت: بحث هسته ای تقریبا از سال 47 آغاز به فعالیت کرد و پس از انقلاب نیز افت و خیزهای خود را داشته است؛ از زمانی که سیاست غرب بر این مبنا قرار گرفت که موضوع هسته ای بحث مناسبی برای تحت فشار قرار دادن به ایران است در دولتهای مختلف این مذاکرات دنبال شده است.
این کارشناس سیاسی تصریح کرد: در روند طبیعی تاریخ کشورمان از 18 ماه قبل به نتیجه رسیده شد که کمی پردهها کنار رفته و به طور مستقیم با آمریکاییها مذاکره کنیم؛ یعنی شرایط سیاسی کشور به گونه ای فراهم شد که نظام با مطرح شدن بحث نرمش قهرمانانه این فضا را بپذیرد.
وی در ادامه اضافه کرد: خواست دولت یازدهم باز شدن این فضاها بود که مخالفتی با آنها در سطح کلان کشور نشد و در فازی جدید وارد مذاکره مستقیم با غربیها شدیم.
مدیرکل سیاسی سابق وزارت کشور با مطرح کردن بیانیه صادر شده در سوییس بین کشورهای 1+5 با ایران تاکید کرد: در این دوره از مذاکرات فقط یک بیانیه به شکل یک صورت مسأله است که هر کس در حال مطرح کردن برداشت خود از این بیانیه است.
وی گفت: پس از سخنرانی وزیر امور خارجه کشورمان و قرائت بیانیه، وزارت امروز خارجه آمریکا بیانیه ای با مهر و سربرگ این وزارتخانه منتشر کرد که این بیانیه مدنظر ما است که در آن زاویه اختلاف و برداشت با مطالب منتشر شده از سوی مسؤولین دیپلماسی کشورمان زیاد است.
این منتقد بیانیه سوییس ابراز کرد: تجربه ثابت کرده طرف مذاکره کننده روی کلمه به کلمه این بیانیه بهانه سازی خواهد کرد، در این بیانیه برخی از نکاتش جای نگرانی دارد و برای کشورمان مسأله ایجاد میکند، هر قانونی که در صحنه بین الملل تصویب میشود دارای ضمانت اجرایی و باید عملیاتی شود.
وی با بیان اینکه در این بیانیه طرف حساب ما کشور آمریکاست که خود را قدرت جهانی میداند عنوان کرد: حتی اگر آمریکا زیر بیانیه و توافقی که خودش امضا کرده است، بزند آیا قدرتی وجود دارد که ایران به آنجا شکایت کرده و حق قانونی خود را طلب کند؟ امروز مصوبات شورای امنیت سازمان ملل هم طبق قانون فدرال آمریکا نوشته شده که میتوانند آن را لغو کنند.
عباس زاده مشکینی با مطرح کردن این نکته که محدودیتها و تحریمهای ایران را چه کسی باید لغو کند؟ بیان داشت: تا به امروز فکت شیت منتشر نشده است و در بیانیه آمریکایی نیز نه حق غنی سازی ایران به رسمیت شناخته شده و نه برداشته شدن تحریمها آمده و اثری از کلمه لغو و تعلیق نیست بلکه تخفیف تعلیقی تاکید شده است، آقایان میگویند این موضوع مقدمه ای برای توافق تیرماه است، ما هم امیدواریم در توافق نهایی مسایل به نفع ایران پایان بپذیرد.
دوره خاتمی اصلاحطلبان کجدار و مریض رفتار کردند
صادق زیباکلام در پاسخ به سخنان عباس زاده مشکینی در ادامه مناظره تاکید کرد: از سال گذشته یک تحول میمون و مبارکی در کشور رخ داده که پس از توافق ژنو بسیاری از اصولگرایان در برابر این توافق صفآرایی کردهاند و برای اولین بار اجازه داده شد سیاست هستهای کشور مورد چالش قرار بگیرد.
استاد دانشگاه تهران در ادامه افزود: این صفآرایی نشان داد موضوع هستهای یک امر قدسی و بتگونه نیست و میتوان در مورد آن اما و اگر ایجاد کرد و اینجا بود که پس از 12 سال یک بهمن رخ داد و اذهان عمومی در مورد هستهای به کند و کاو پرداخت.
وی ادامه داد: در دوره خاتمی ابعاد موضوع چندان گسترده نبود و اصلاحطلبان کجدار و مریض رفتار کردند یعنی سعی شان بر این بود که برنامه هستهای ایران را پیش ببرند و در عوض دنیا را در برابر خود قرار ندهند.
این کارشناس سیاسی با بیان اینکه این وضعیت ادامه داشت تا سال 84 که دولت و به تبع آن سیاستهای کلی هستهای تغییر کرد گفت: دولت گذشته و تیم مذاکرهکننده آن خاین معرفی شدند و با صدای بلند اعلام کردند ما سیاست دو سال گذشته را قبول نداریم و برنامه هستهای مان را با همه توان پیش خواهیم برد؛ زیرا خواست مردم است و عملکرد دنیا برایمان مهم نیست.
وی ابراز کرد: در پی این اقدام دولت، پرونده هستهای ایران از شورای حکام به شورای امنیت در نیویورک رفت؛ اما دولت همچنان به رویکرد خود ادامه داد؛ فردو تکمیل شد و تعداد سانتریفیوژها به 19000 عدد ارتقاء پیدا کرد.
برای ایجاد توسعه سیاسی ثبات امنیتی کشور اولین قدم است
عباس زاده مشکینی در پاسخ به سخنانی که زیباکلام از روند مذاکرات هسته ای در دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد مطرح کرد بیان داشت: این دولت با رای و نظر مردم روی کار آمد و زمانی که آقای لاریجانی دبیر شورای امنیت ملی بود پنج سوال در قالب یک قرارداد به طور رسمی مطرح شد تا آژانس با پاسخ به آنها شبهاتش برطرف شود؛ اما باز هم با مطرح شدن مواردی این قضیه حل نشد.
کارشناس امور استراتژیک کشور با بیان اینکه دکتر احمدی نژاد براساس مطرح کردن گفتمان اقتدار آمیز رای مردم را به خود اختصاص داد گفت: در دولت نهم و دهم پیشرفتهای هسته ای ایجاد شد و دولت یازدهم نیز روی همین پیشرفتها به مذاکره پرداخته است و پرداختن به این موضوع که اصل بحث هسته ای به چه میزان برای کشور ارزشمند است را باید پذیرای نظر کارشناسان باشیم.
وی در ادامه افزود: اگر انرژی هسته ای برای ایران ارزش ندارد چرا پنج وزیر امور خارجه از کشورهای جهان در حال مذاکره با ایران هستند؟ چرا رییس جمهور آمریکا باید تأکیدش این باشد که سانتریفیوژهای ما از 19 هزارتا به 5 هزار برسد و این بیانیه را یک دستاورد بزرگ برای خودش تلقی میکند؟
مدیرکل سیاسی سابق وزارت کشور ادامه داد: مخالفان پیشرفتهای هسته ای را به تفکر غرب به عنوان مرجعی برای سنجش ارزشمندی انرژی هسته ای ارجاع میدهم، گفتمانی در داخل کشور با کنار گذاشتن عقل آرمانی و با تکیه بر عقل سیاسی به دنبال بزرگ جلوه دادن شکل گیری احتمال حمله نظامی آمریکا به ایران است.
وی با تاکید بر اینکه به طور یقین غربیها اگر روزی به این درک برسند که اقدام نظامی علیه کشورمان بیشتر از مذاکره به نفع آنها تمام خواهد شد به هیچ وجه این گزینه را کنار نمیگذاشتند، اظهار کرد: بلکه آنها هدفشان مستأصل کردن کشورمان است تا پس از آن ایران را فلج کنند یعنی آنها برای کشته شدن نمیآیند بلکه قصد کشتن طرف مقابل خود را دارند.
این کارشناس سیاسی تاکید کرد: اولین مسأله برای ایجاد توسعه سیاسی ثبات امنیتی کشور است، کشوری که خط کشف و تبدیل طبیعی معادن را به اورانیوم و غنی سازی و راکتورهای اتمی را یاد گرفته، به بازدارندگی میرسد، این بومی شدن انرژی هسته ای یک بازدارندگی امنیتی و ثبات و صلح ایجاد میکند که این رویکرد زمینه ساز پیشرفت اقتصصادی است.
وی تصریح کرد: آیا ملتی که به دنبال نرمش قهرمانانه است باید بگوید ما چیزی نداریم و مشکلات کشور زیاد است؟ اصولا زبان دیپلماسی زبان بده و بستان است؛ دشمنان با تحریم به دنبال تضعیف ملت ایران میباشد، اما در زمان مذاکره چرا باید تاثیرگذاری تحریمها را بزرگ جلوه دهیم حتی اگر تاثیرگذاری هم داشته باشد.
احمدینژاد از پرچم هستهای برای آمریکا ستیزی استفاده کرد اما سیاست دولت جدید این نیست
صادق زیباکلام، استاد دانشگاه تهران در پاسخ به عباس زاده مشکینی تصریح کرد: به اعتقاد من انرژی هستهای اقتصاد ما را زیر و رو نخواهد کرد و بارها درباره این موضوع به دولتها تذکر داده ام؛ دلیل اصلی مخالفت و نگرانی آمریکاییها از برنامه هستهای ما این است که هر کشوری که بتواند اورانیوم را تا 3 درصد غنی کند، میتواند این میزان را تا 99 درصد ارتقاء داده و بمب اتم بسازد.
وی در پایان سخنانش در این مناظره بیان داشت: احمدینژاد از پرچم هستهای برای آمریکا ستیزی استفاده کرد اما سیاست دولت جدید این نیست که از موضوع هستهای بهرهبرداری سیاسی کند و تمام هم و غم تیم مذاکره کننده هستهای این است که نگرانیهای غرب را برطرف کند.
تحریمهای ایران به دلیل شکل گیری فتنه 88 شدت گرفت
عباس زاده مشکینی در ادامه مناظره با زیباکلام گفت: آقای ظریف هدفش این نیست که عده ای از او تعریف کنند؛ چاپلوسی به نفع مذاکرات نیست، چرا شبیه دورانهای گذشته به دنبال فشار از بالا و چانه زنی از پایین هستیم؟ زبان اجرایی با شعار دادن متفاوت است؛ کجا هستند افرادی که منتقدین را قدیس قلمداد میکردند؟ چرا باید به طرف مقابلمان آنقدر بها دهیم که بگویند عمل شما به تعهدات کمی از تحریمها را تعلیق میکند؟
این کارشناس سیاسی اشاره کرد: برای انتخابات ریاست جمهوری یازدهم کاندیداها روی مباحث اقتصادی مانور داده و رفع مشکلات را به رفع تحریمها ربط دادند و مقصر را هم آمریکا بیان کردند؛ بر این مبنا رفتار سیاسی مردم به این سو متمایل شد و پیش از اینکه دولت یازدهم در صحنه بیاید کلید مذاکره زده شده بود.
وی افزود: نظر ما این است که موارد خام را در این بیانیه رفع کنید تا هزینههای استراتژیک برای کشورمان در آینده نداشته باشد.
مدیرکل سیاسی سابق وزارت کشور از اینکه عده ای کشورمان را از لحاظ پیشرفتهای هسته ای با کشورهای عقب افتاده مقایسه میکنند انتقاد و ابراز کرد: چرا ایران اسلامی را با دارندگیها مقایسه نمیکنید و ندارندگی کشورهای دیگر را ملاک قرار میدهید؟ ایران باید پیشرفتهای بزرگ را داشته باشد.
وی تصریح کرد: عواقبی که فتنه سال 88 برای کشورمان داشت غیرقابل انکار است، تحریمهای ایران به دلیل شکل گیری این فتنه شدت گرفت و اگر در خارج از کشور برای ما ارزش و جایگاهی قائل نشدند به دلیل همین پاتکی بود که از طرف مدعیان زنده باد مخالف من به کشور وارد شد.
وی در پایان این مناظره گفت: این آزادی و گفتگوهای امروز ثمره خون شهدا و انقلاب است و باید قدردان این انقلاب باشیم زیرا همین انقلاب و نظام اسلامی است که امروز دشمن را در مقابل اقتدار ما زمین گیر کرده تا به مذاکره با ایران نیازمند شوندپ200/848/ش