برخی بدون اطلاع در هر محفلی می گویند حوزه از دست رفته است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور پیش از ظهر امروز در اجلاس اساتید مدارس حوزه علمیه قم که در سالن اجتماعات مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزار شد، با تقدیر از برگزار کنندگان این همایش به بررسی جایگاه تهذیب و پژوهش در نظام آموزشی حوزه و ضرورت تحول در حوزه علمیه پرداخت.
امام جمعه قم با بیان این که ظرفیت اساتید حوزه در سراسر کشور به ویژه در قم بسیار بالا است، گفت: در بین اساتید حوزه علمیه جوانان خوش فکر و افراد میانسال با تجربه مشاهده می شود که ترکیب خوش فکری و تجربه زمینه ساز تغییرات بزرگ است.
وی افزود: برای تحول در حوزه می توان از نیروی فکری، توان، استعداد، شادابی و تجربه اساتید بهره گرفت، حوزه علمیه باید به سمتی برود که متون آموزشی و موارد دیگر آن متناسب با روز باشند؛ البته برای تحول حوزه باید راهکاری کارشناسی شده مطرح شود.
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور با بیان این که پرداختن به مسائل مهم حوزوی نباید محدود به یک جلسه در سال و به صورت تشریفاتی باشد، اظهار داشت: بحث ها باید به دور از سخنرانی های متعارف باشد و با برنامه ریزی های کارشناسی شده باید به دنبال عملیاتی و اجرایی کردن اهداف بود.
وی ادامه داد: متون درسی حوزه علمیه با وجود تمامی امتیازات و مزایا دارای اشکالاتی نیز است، باید از اساتید گوناگون و صاحبان تجربه در تخصص های متفاوت برای روند تحول و استفاده شود؛ اگر این گونه شود خواسته رهبر معظم انقلاب مبنی بر تحول در حوزه عملیاتی شده و تحقق پیدا می کند.
آیت الله حسینی بوشهری با بیان این که روند تحول در حوزه باید به صورت متقن صورت گیرد تا نگرانی های بزرگان برطرف شود، ابراز داشت: تحول مورد نظر رهبر معظم انقلاب در عرصه آموزش، کتب درسی و عرصه های دیگر نیازمند همت بلند اساتید حوزه و مسؤولان حوزوی است.
وی عنوان کرد: هم افزایی ها و توان مضاعف اساتید حوزه علمیه باید در اختیار مرکز تدوین متون درسی قرار داده شود و تجربیات این افراد باید منتقل شود، اگر این انتقال صورت بگیرد شاهد تغییرات و تحولاتی در روند آموزشی خواهیم بود.
امام جمعه قم با بیان این که با همدلی باید اهداف حوزه علمیه را به پیش برد، خاطرنشان کرد: به صورت یکطرفه نمی توان نقد کرد و کاری انجام داد، روش یکطرفه برای اساتید و مسؤولان حوزوی مطلوب نیست؛ راه پیشرفت هم افزایی و همدلی است.
وی با اشاره به این که تعامل دوطرفه بین اساتید و مسؤولان حوزه سبب بالندگی می شود، گفت: تبادل نظر حوزه علمیه را با نشاط می کند، از همین رو دیگر کسی ادعا نمی کند که حوزه علمیه افت علمی دارد؛ اساتید باید رشیه یابی کنند که چرا در برخی از محافل چنین ادعاهایی صورت می گیرد.
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور افزود: اساتید می توانند مشکلات و نیازهای خود را با مدیران مطرح کنند تا آن ها برای رفع مشکلات تصمیم گیری کنند، شناخت ضعف های حوزه کاری کارشناسی است که باید از سوی اساتید و مدیران مدارس انجام گیرد.
وی با انتقاد از کسانی که بدون مبنا جملاتی نادرست را به حوزه علمیه نسبت می دهند، ادامه داد: برخی از افراد بدون اطلاع از مسائل در هر محفلی می گویند که حوزه از دست رفته است، با وجود این تعداد اساتید فعال و گرمی درس و بحث ها چنین جملاتی قابل پذیرش نیست؛ نباید تحت تأثیر تلقین های نادرست قرار گرفت.
آیت الله حسینی بوشهری با بیان این که طلاب امروز درگیر مسائل انقلاب بوده و احساس مسؤولیت می کنند، ابراز داشت: مجموعه حوزه علمیه با انقلاب و نیازهای آن رشد کرده است، امروزه همانند دوران گذشته نیست که فقط موضوع درس باشد.
وی عنوان کرد: وضعیت تهذیب و پژوهش طلاب باید بررسی شود، آسیب های طلاب باید مورد بحث و بررسی قرار گرفته و راهکاری برای آن پیدا شود؛ طلبه ای که کار پژوهشی انجام نمی دهد یا ضعف اخلاقی دارد نمی تواند آینده روشنی داشته باشد.
امام جمعه قم خاطرنشان کرد: مدیران مدارس حوزه علمیه نباید فقط ساعت حضور بزنند و کار را به عنوان معاونان خود بسپارند، همچنین اساتید باید وقت بیشتری را صرف طلاب کنند تا شاگردان آن ها بتوانند مشکلات خود را با اساتید خود مطرح کنند.
وی با بیان این که رشد علمی حوزه در گرو بها دادن به اساتید و طلاب است، گفت: جلسات درونی بین اعضای مدارس علمیه و بین مدیران مدارس باید افزایش پیدا کرده تا نتیجه این هم افزایی ها پیشرفت حوزه باشد./1323/پ202/ج