شناخت قالبهای ادبی اساس یک تبلیغ موفق است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام مرتضی وافی، استاد حوزه علمیه قم، در پنجمین جلسه آموزشی فن خطابه که امروز بعد از نماز مغرب و عشاء در محل نمازخانه مدرسه دارالشفاء قم برگزار شد با بیان این که شناخت انواع شعر و ادبیات مذهبی برای یک خطیب یک امر حیاتی و مهم است، اظهار کرد: در آرایههای ادبی 6 تا 7 قالب کلی وجود دارد که برای شناخت انواع شعر مذهبی لازم است.
وی افزود: اولین قالب ادبی غزل است که در غزل معمولاً مصرع دوم ابیات آن در ابیات زوج همانند قافیه مصرع اولین بیت است.
حجت الاسلام وافی با اشاره به این که تعداد ابیات در غزل فرد بوده و هیچ وقت بیشتر از 13 بیت نمیشود، عنوان کرد: معمولاً غزل حالتی مناجات گونه دارد و برای وصف حال معشوق در مقابل معبود استفاده میشود.
وی افزود: دومین قالب ادبی قصیده است البته این قالب ادبی دو تفاوت با غزل دارد که اول تفاوت آن با غزل طولانی بودن ابیات آن است.
استاد حوزه علمیه قم با بیان این که دومین تفاوت قصیده با غزل این است که غیر از آن که مدح باشند وقایع تاریخی نیز در آن گنجانده میشود، گفت: سومین قالب ادبی رایج در بین ادبا مثنوی است.
وی ادامه داد: مثنوی همانند قصیده ابیاتی طولانی دارد ولی از نظر محتوا هر دو حالت غزل و قصیده در آن حلول میکند یعنی آن که هم مدح است و هم وقایع تاریخی در آن آمده است.
حجت الاسلام وافی با اشاره به این که در مثنوی هر بیت ردیف و قافیه آن با هم تفاوت دارد، تصریح کرد: یکی دیگر از قالبهای ادبی رباعی و دو بیتی است.
وی افزود: در این قالب ادبی همه مقصود شاعر در دو بیت خلاصه میشود و معمولاً برای وداعها و پایانهای جلسات مرثیه مورد استفاده قرار میگیرد.
استاد حوزه علمیه قم با بیان این که اگر مرثیه خوان بتواند از میان قالبهای ادبی بیان شده بخشی را انتخاب کند که به تنهایی مفهوم کاملی را برساند به آن قطعه میگویند، گفت: ویژگی قطعه این است که ردیف و قافیه آن در بیت اول یکی نیست./921/پ202/ی