اگر دولت ها سالم باشند، مجلس را به سلامت می کشانند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا ، دکتر احمد توکلی نماینده مجلس شورای اسلامی در نشست کارگروه جامعه شناسی بررسی فساد که در سالن اجتماعات دانشگاه علوم اجتماعی برگزار شد، با اشاره به فساد اداری افزود: کشور از نظر فساد اداری وضعیت خوبی ندارد و جایگاه ما از حیث گسترش فساد، در بین 183 کشور رتبه است144 که این موجب شرمساری است.
وی در ادامه افزود: فساد اداری یعنی استفاده از قدرت عمومی برای مقاصد خصوصی و این مقاصد خصوصی ممکن است منافع شخصی، قومی، جناحی و حزبی را شامل شود.
دکتر توکلی با اشاره به قدرت های سیاسی افزود: قدرتی که در اختیار قدرتمندان سیاسی قرار داده شده، صرفا باید در راستای اهداف و مقاصد حکومت استفاده شود و غیر از این اگر باشد از مصادیق فساد خواهد بود.
وی در ادامه به برخی تبعات منفی فساد اداری پرداخت و افزود: متاسفانه فساد در کشور ما سیستمی شده است و این فساد سیستمی آثار و تبعات بدی در پی خواهد داشت.
این فعال سیاسی افزود: نقض آشکار موازین شایسته سالاری از اولین آثار فساد اداری است که زد و بند های سیاسی و فامیلی منجر به انتصاب افراد نالایق و بی کفایت در پست هایی می شود که به هیچ وجه شایستگی آن را ندارند و این موضوع به افزایش روز افزون شکاف طبقاتی، بیکاری، فقر و کاهش اعتماد عمومی می انجامد.
وی با اشاره به قالب های نفی شایسته سالاری افزود: رفیق بازی، تبار گرایی، پارتی بازی، رانت خواری و استفاده از مناصبات سیاسی به منظور کسب منافع اقتصادی را به عنوان قالب های فساد اداری در نفی شایسته سالاری عنوان کرد.
وی تصریح کرد: ویژه خواری و رانت با ایجاد انحصار به مبارزه با رقابت می پردازد و باعث کاهش تولید و افزایش قیمت در کالا و منجر به فساد خواهد شد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، فساد سیاسی را عامل انحراف تخصیص منابع و کاهش سرمایه گذاری دانست و اذعان داشت: این نوع فساد، ضد مردم سالاری و آزادی عمل می کند.
توکلی افزود: فساد اداری و سیستمی، اقتصاد ملی، مشروعیت سیاسی و حکومت را مستقیما مورد هدف قرار می دهد و بر سلطه حلقه محدود صاحبان زر و زور و تزویر بر مقدرات مردم منجر می شود.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ضعف حقوق مالکیت، موانع گمرکی و فساد سه مانع مهم جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی است، گفت:
توکلی با اشاره به اینکه اگر فساد رشد پیدا کند مسئولان دچار تجمل گرایی و افراد عادی فقیرتر می شوند، افزود: تجمل گرایی مسئولان به مرور زمان به الگوی زندگی مردم تبدیل می شود و به تدریج کالاهای لوکس که توان تهیه آن را ندارند به عنوان کالای ضروری تلقی می شود.
وی افزود: وقتی مردم خود را با مسؤولان تجمل گرا مقایسه می کنند و امکان تهیه این کالاهای گران قیمت را ندارند احساس فقر می کنند اگرچه فقیر نباشند.
توکلی ادامه داد: هرچه فساد بیشتر باشد توزیع درآمد نابرابرتر شده، ضریب جینی افزایش یافته و افراد فقیر دیرتر رشد می کنند و این روند علاوه بر اینکه توسعه انسانی را کم می کند با تامین عدالت در تضاد است.
توکلی با اشاره به این که در حال حاضر در زمینه مفاسد اقتصادی کار مجلس بسیار سخت شده است، ادامه داد: معتقدیم اگر دولت ها سالم باشند، مجلس را به سلامت می کشانند، ساختار انتخابات باید استانی شود؛ زیرا هم اکنون به دلیل عدم حضور احزاب برخی از نماینده ها از بی حمایتی می ترسند در نتیجه در مقابل خیلی از اتفاقات سکوت می کنند.
توکلی در پایان با بیان این که در حال حاضر فساد در کشور به مرحله سیستمی رسیده است، افزود: اگر امید مردم مایوس شود، آنگاه سرمایه های اجتماعی نظام را از دست می دهیم./817/پ202/ج