کسب در آمد از راه های نا مشروع بیراهه است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیت الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید امشب در ششمین برنامه سخنرانی از سلسله سخنرانی های شب های ماه مبارک رمضان که با موضوع شرح دعای مکارم الاخلاق از شبکه سوم سیما پخش شد، گفت: امام سجاد(ع) در فصل 14 دعای مکارم الاخلاق پنج درخواست از خداوند متعال مطرح می کند.
وی افزود: در خواست اول و دوم این است که نه ظالم و نه مظلوم باشد، حضرت در درخواست سوم خود از خداوند متعال عرضه می دارد خدایا کمکم کن که گمراه نشوم در حالی که تو توانا هستی من را هدایت کنی؛ داستان ضلالت و هدایت داستانی بسیار وسیع و گسترده بوده که در قرآن و روایات وجود دارد.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با بیان این که هدایت به معنای حرکت کردن در شاهراه و به منزل مقصود رسیدن است، اظهار داشت: ضلالت نیز به معنای از بیراهه رفتن و هلاک شدن است، ضلالت سبب از دست دادن سرمایه ها و نتیجه نگرفتن می شود.
وی ادامه داد: انسان در شبانه روز و در زمان نماز خواندن حداقل ده بار درخواست هدایت از خداوند می کند، برای برخی این سؤال پیش می آید که مگر ما گمراه هستیم که روزی ده بار درخواست هدایت می کنیم؛ در پاسخ باید گفت که ما گمراه نیستیم اما در مسیر زندگی همواره بیراهه هایی وجود دارد که ممکن است انسان در آن مسیر قرار گیرد.
این مرجع تقلید با بیان این که این در کنار مسیر مستقیم دائما بیراهه هایی وجود دارد که ممکن است انسان را به خود جذب کند، ابراز داشت: این بیراهه ها جاذبه نیز دارند، هوای نفس و وسوسه ها شیطان به عنوان دو دشمن بزرگ برای انسان او را به بیراهه دعوت می کند؛ اگر انسان وارد در وادی بیراهه شود چشم برهم بگذارد می بیند سال ها گذشته و در وادی ظلمات قرار دارد.
وی عنوان کرد: گاهی انسان مسائلی را می شنود و در رسانه ها منتشر می شود که واقعا وحشت می کند، به عنوان مثال شنیده می شود که فلان کس هزاران میلیارد تومان از راه های نامشروع بدست آورده است؛ آیا این بیراهه نیست، اگر این انسان قرن ها زندگی کند نمی تواند چنین سرمایه ای را جذب کند.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی خاطرنشان کرد: اعتیاد، رشوه خواری، دروغ و تقلب در کارهای گوناگون از بیراهه هایی است که در مسیر زندگی انسان وجود دارد؛ در برخی از آیات قرآن خوانده می شود که خدایا هرکس را که بخواهی هدایت و هرکس را که بخواهی گمراه می کنی.
وی اضافه کرد: در آیه 4 سوره ابراهیم آمده است که خداوند توانا و با حکمت بوده و بی حساب کاری را انجام نمی دهد، بی حساب کسی هدایت یا گمراه نمی شود؛ انسان اعمالی انجام داده که سبب هدایت یا ضلالت شده است.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با بیان این که خداوند ظالمان را به بیراهه می فرستد، گفت: انسان به دلیل ظلمی که انجام می دهد به بیراهه می رود، همچنین خداوند اسراف کاران شکاک را گمراه می کند و به بیراهه می کشاند، چنین انسانی به جای اشرافی گری و ریخت و پاش می تواند زندگی ساده داشته باشد و به نیازمندان کمک کند.
وی افزود: خداوند در آیه دیگر می فرماید مگر فاسقان را گمراه نمی کند، در سه آیه گذشته به سه عامل ظلم، اسراف و فسق و فجور اشاره شده است که سبب بیراهه رفتن انسان و گمراهی او می شود؛ گمراه کردن خداوند این است که تشخیص حق و باطل را از انسان می گیرد.
این مرجع تقلید با بیان این که انسان بر اثر هوای نفس و آلوده شدن به انواع گناهان تشخیص حق و باطل را از دست می دهد، اظهار داشت: زمانی که انسان حق را باطل و باطل را حق بداند به بیراهه می رود، اگر می خواهیم در همه حال مشمول هدایت های الهی شویم باید از عوامل گمراهی که سبب می شود انسان نتواند حق و باطل را تشخیص دهد پرهیز کنیم./1323/پ202/ج