۱۸ تير ۱۳۹۴ - ۲۳:۱۷
کد خبر: ۲۷۳۵۱۱
در برنامه ضیافت صورت گرفت؛

مروری بر زندگی مرحوم آیت ­الله الهی قمشه ­ای

خبرگزاری رسا ـ آیت ­الله موسویان گفت: گاهی مباحثه ما با مرحوم الهی قمشه ­ای 4 ساعت به طول می ­انجامید و گاهی بحث مان به جدل می ­کشید و این عالم در پایان بحث می ­گفتند نمی ­توانید الهی قمشه ­ای را عصبانی کنید؛ ایشان اینقدر حلم داشتند و خودساخته بودند.
آيت الله مهدي الهي قمشه اي مترجم قرآن کريم

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت ­الله سیدعبدالله موسویان از شاگردان مرحوم الهی قمشه­ای غروب امروز در برنامه ضیافت که از شبکه قرآن پخش شد، درباره بیان احوالات زندگی علما و بزرگان خاطرنشان کرد: در روایتی از پیامبر خدا(ص) آمده است که اگر صالحین را یاد کنید، مشمول رحمت خدا خواهد شد؛ خدا متعال در قرآن می­فرماید ما خبرهای رسولان خود را برای شما بیان کردیم تا فؤاد شما را تثبیت کنیم؛ فؤاد شأنی از شئون باطنی مثل عقل، صدر و قلب ما است.

 

شاگرد مرحوم الهی قمشه ­ای درباره یادکردن از علما و بزرگان اظهار داشت: یکی از فواید ذکر بزرگان این است که دل انسان آرام می گیرد از این که راهی که به سوی حضرت حق طی می­کند، درست است و مطابق شأن آن کسانی است که در گذشته این راه را طی کرده ­اند؛ بزرگان اهل معرفت گفته­ اند برای هر سالکی لازم است که در شبانه روز چند صفحه از شأن احوال پیشینیان و عارفان گذشته را بخواند.

 

وی تصریح کرد: ایشان دست بنده را می گرفتند و می­ فرمودند که چه کسی این ابیات را از دیوان من در آورده و بر روی سنگ­ های دیوار حرم امام رضا(ع) ثبت کرده است که من از این­که مقبول مولایم امام رضا(ع) هستم، خیلی خوشحالم.

 

آیت ­الله موسویان درباره صبر مرحوم الهی قمشه­ای گفت: گاهی بحث ما 4 ساعت به طول می ­انجامید و گاهی بحث مان به جدل می ­کشید و مرحوم الهی قمشه ای در پایان بحث می­گفتند نمی­ توانید الهی قمشه ­ای را عصبانی کنید؛ ایشان اینقدر حلم داشتند و خودساخته بودند؛ اواخر عمر خود که شعر بر زبان ایشان می­ آمد، سریعا آن را بدون نقطه می ­نوشتند که فراموششان نشود و 130 قصیده به این نحوه نوشتند.

 

شاگرد مرحوم الهی قمشه ­ای به بیان خاطره ای از این عالم پرداخت و یادآور شد: وقتی به ایشان می ­گفتیم که بلیط بگیریم تا به زیارت امام رضا(ع) در مشهد برویم، می ­گفتند که هنوز دعوت نامه نیامده است و بعد از سه الی چهار بار گفتن این مطلب در طی چند روز به ایشان، سپس می­گفتند دعوت نامه آمده است، بروید بلیط بگیرید، وقتی دلیل این امر را از ایشان می ­پرسیدیم که دعوت نامه شما چگونه می ­آید، در پاسخ می گفتند حتما رویایی می بینم که در ماشین یا قطار و یا با کاروان در حال رفتن به مشهد هستم.

 

وی درباره نحوه نوشتن ترجمه قرآن توسط آیت ­الله الهی قمشه­ ای خاطرنشان کرد: اسم ترجمه ایشان منتخب التفاسیر است؛ پسر بزرگ او می­گفت وقتی صبح می­شد و پدرم می­خواست ترجمه قرآن را بنوسد، 12 جلد کتاب تفسیر در دور خود می ­چید و با توجه به تفاسیر مختلف ترجمه قرآن را می­ نوشت؛ غروب نزد ایشان می رفتم می ­دیدم که ایشان یک صفحه نوشته که در آن خط خطی شده است؛ وقتی از ایشان پرسیدم که پدرم از صبح تا به حال فقط یک صفحه خط خطی نوشته ­اید؟ نگاهی به من کرد و ­گفت که قرآن کلام خداوند است و مگر تبدیل کلام خدا از یک زبانی به زبان دیگر برگرداندن مگر کار آسانی است؟

 

آیت ­الله موسویان به نصیحتی از آیت ­الله الهی قمشه ­ای درباره امور اقتصادی اشاره کرد و اظهار داشت: باید کاری کنیم که نیازمان به پول کم شود و اگر نیازمان زیاد باشد، به واسطه پول، نیازمان به مردم زیاد خواهد شد و استقلال مان را از دست خواهیم داد و دیگر نمی ­توانیم تذکراتی را به مردم بدهیم.

 

در این برنامه مستندی از زندگی مرحوم الهی قمشه ای و سخنانی از علما و بزرگان درباره شخصیت این عالم پخش شد که در ادامه به بخشی از این مطالب می پردازیم: محمد مهدی الهی در سال 1280 شمسی در قمشه (شهرضا) از توابع اصفهان متولد شد؛ از 5 سالگی آموختن را آغاز کرد و تا 7 سالگی مقدمات ادبیات فارسی و عربی را آموخت و سپس به فراگیری علوم دینی نزد پدرش ملا ابوالحسن که از علمای شهر بود پرداخت.

 

در 14 سالگی به اصفهان رفت و از محضر شیخ محمد حکیم خراسانی و میرزا جهانگیرخان قشقایی بهره برد و در همان جا با شهید سید حسن مدرس آشنا شد و در کلاس های او شرکت کرد.

 

او یک سال بیشتر در اصفهان نماند و عازم مشهد شد و در مدرسه نواب به ادامه تحصیل پرداخت و از درس آقا بزرگ حکیم و آیت ­الله حسین قمی و شیخ اسدالله یزدی مشهور به هراتی و ملا محمد علی فاضل و شیخ حسن بُرسی استفاده کرد. پس از آن به قصد بهره گیری از حوزه علمیه نجف عازم سفر شد.

 

وی در مسیر خود به سوی نجف، در تهران به مدرسه سپهسالار (مدرسه عالی شهید مطهری کنونی) رفت و در آنجا دوباره با سیدحسن مدرس ملاقات کرد و از تصمیم خود برگشت و در این شهر ماندگار شد.

 

این عالم در شامگاه 24 اردیبهشت 1352 شمسی در 72 سالگی و در حالی که مشغول آخرین اصلاحات ترجمه قرآن بود، از دنیا رفت و در قم به خاک سپرده شد./822/ پ202/ف

ارسال نظرات
نظرات بینندگان
امیرعلی
Iran, Islamic Republic of
۲۳ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۵۸
سلام فایل تصویری مصاحبه ایشون رو میخواستم
0
0