واکنش جالب آیت الله میلانی به تبعید امام خمینی
![آيت الله سيد محمدهادي ميلاني](/Original/1394/04/24/IMAGE635726087456476187.jpg)
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام والمسلمین مقدسیان از شاگردان آیتالله میلانی در برنامه ضیافت که از شبکه قرآن پخش شد، درباره پرداختن به زندگی علما و بزرگان خاطرنشان کرد: در قرآن آیاتی درباره بیان اشخاص و یا بعضی از اقوام گذشته پرداخته است؛ بیان شخصیت انسانهای علمی، مراجع و کسانی که یک عمر خدماتی را به دین انجام دادهاند برای جوانانی که تشنه عدالت هستند، بسیار مؤثر است.
حجتالاسلام مقدسیان درباره آشنایی خود با آیتالله میلانی اظهار داشت: بنده از سال 1343 بعد از خواندن مقدمات در حوزه برای ادامه تحصیل به مشهد آمدم و به درس شاگردان آیتالله میلانی میرفتم و درباره شخصیت ایشان میشنیدیم؛ از سال 1350 تا آخر عمرشان در درس ایشان حضور پیدا کردیم و در کنار تلمذ و فراگیری و در شرکت در مباحثات ایشان، از زهد ایشان بهرهمند شدیم.
وی درباره شخصیت آیتالله میلانی تصریح کرد: این عالم در مشهد هم نقش مرجعیت و هم نقش مدرس را داشت و زبدهترین طلاب در درس ایشان حضور پیدا میکردند و ضمن اینکه ایشان جنبه مرجعیت هم داشتند و در صدد رفع مشکلات مردم نیز میپرداختند.
شاگرد آیتالله میلانی درباره ویژگی علمی این عالم گفت: ایشان شخصیتی جامع بود و شاگردان او که در قید حیاتاند، از مفاخر علما هستند و رهبر معظم انقلاب، آیتالله واعظ طبسی، آیتالله رضازاده از شاگردان ایشان بودند.
حجتالاسلام مقدسیان با بیان اینکه آیتالله میلانی از جایگاه علمی بلندی برخوردار بودند، یادآور شد: علامه طباطبایی میگفتند که آیتالله میلانی اعلماند؛ این عالم در جایگاه برتری قرار داشتند و اگر ایشان در بین مراجع بینظیر نبودند، کم نظیر بودند.
وی با اشاره به جایگاه علمی آیت الله میلانی خاطرنشان کرد: آیتالله میلانی در تفسیر مجتهد بود و در فلسفه و عرفان، علوم تفسیر، حدیث، عرفان و اصول در بین مراجع کم نظیر بود؛ ایشان انسان روشنی بود و چشم بصیرت و بینایی وسیعی داشت.
شاگرد آیتالله میلانی اهمیت دادن این عالم نسبت به مسائل سیاسی اظهار داشت: آیتالله میلانی(ره) قبل از مهاجرت به ایران چهرهای مبارزاتی بودند و معتقد بود که با حکومتهای طاغوتی باید مبارزه کرد و نسبت به پهلوی شناخت کاملی داشت؛ وی میگفت رژیم پهلوی، رژیمی ضددینی و ارزشی و رژیمی است که با ارزشهای دینی مبارزه میکند.
حجتالاسلام مقدسیان افزود: ایشان با نظام سلطنتی به شدت مخالف بود و سر سازش نداشت؛ اولین کسی که در برابر لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی به شدت مقابله و مخالفت کرد، آیتالله میلانی(ره) بود.
وی تصریح کرد: پس از هجوم وحشیانه مزدوران پهلوی به مدرسه فیضیه، آیتالله میلانی(ره) عزای عمومی اعلام کرد و در صحنههای مبارزاتی با امام خمینی(ره) همراه شد.
شاگرد آیتالله میلانی گفت: ایشان از سال 41 که نهضت شروع شد به طور جدی در کنار امام راحل بود؛ وقتی امام خمینی(ره) به ترکیه تبعید میشوند نامهای می نویسد و میگوید «خوشا به سعادت آن سرزمین که حضرت عالی در آن تشریف دارید» اما در کنار این، آن چه بیشتر جالب توجه است، ایشان اخلاص و ارادتش با انگیزه و جهت دار بوده و به جهت مصالح مسلمین از ایشان همواره پشتیبانی کرده است.
حجتالاسلام مقدسیان با اشاره به سخنی از آیتالله وحید خراسانی یادآور شد: این مرجع درباره آیتالله میلانی(ره) میگفتند که آیتالله میلانی جزو نخبگان مراجع بود و این افتخار را داشت که در درس مرحوم کمپانی(ره) شرکت کرد؛ این عالم به هیچ عنوان اهل تسامح با رژیم طاغوتی نبود؛ آیتالله میلانی(ره) از نظر اخلاقی انسان عجیبی بود؛ ایشاذن دائم الذکر بود و یک ابهت و معنویت خاصی داشت.
در این برنامه همچنین مستندی از زندگی مرحوم آیتالله میلانی و سخنانی از علما و بزرگان درباره شخصیت این عالم پخش شد.
سید محمد هادی میلانی، در 7 محرم 1313قمری در نجف زاده شد. پدرش سیدجعفر حسینی از شاگردان شیخ حسن مامقانی به شمار میرفت. سیدمحمدهادی در کودکی پدرش را از دست داد. مادرش دختر شیخ محمدحسن مامقانی و همسرش دختر دایی عبدالله مامقانی صاحب تنقیح المقال بود.
آیتالله میلانی تحصیلاتش را در نجف آغاز کرد، و در همانجا به تدرس مشغول شد، او بارها به ایران سفر کرد، وی در 1332 شمسی جهت زیارت قبر امام رضا(ع) به مشهد رفت و به درخواست مردم و برخی از علمای آن روز خراسان، از زمان اقامت تا آخرین سال حیات خود، در آنجا به تدریس خارج فقه و اصول مشغول بود.
او همچنین از محضر اساتید بزرگی چون آیتالله ابوالحسن اصفهانی، آیتالله نائینی و آیتالله آقا ضیاءالدین عراقی بهرههای وافر برده و پایههای علمی خود را در فقه و اصول استحکام بخشیده و در طول 23 سال حضور در دروس و محافل علمی این بزرگان توانسته بود بر آرا و نظرات قویترین اساتید مسلط گردد؛ ایشان هشت سال نیز در علوم حدیث با آیتالله شیخ علی قمی مباحثه و مذاکره داشت.
بزرگانی چون آیات و حجج اسلام حاج شیخ حسین وحیدخراسانی، سید ابراهیم علمالهدی سبزواری، سیدعباس صدر، حاج سیدحسین شمس، حاج شیخ محمدرضا مهدوی دامغانی، شیخ محمدتقی جعفری، مهدی نوقانی، محمود کلباسی، سید نورالدین میلانی، سید محمد شیرازی، شیخ محمدتقی عندلیب سبزواری، سید محمدباقر حجت طباطبایی، محمدعلی علمی، از شاگردان برجسته ایشان هستند.
جمعه هفدهم مردادماه 1354 شمسی این اسوه فضیلت و پاکی چشم از جهان فانی فروبست و به خانه بقا شتافت و روح بلندش به عالم ملکوت پیوست و پیکر مطهرش در روز شنبه 18 مردادماه پس از یک تشییع بینظیر و با حضور شخصیتهای بزرگ علمی و مذهبی(داخل و خارج) کشور و هزاران مؤمن عزادار در جوار مرقد مطهر امام علی بن موسی الرضا(ع) به خاک سپرده شد./822/پ201/س