10 برداشت طلبگی از زندگی مؤسس حوزه علمیه قم
![مرحوم شيخ عبدالکريم حائري](/Original/1394/06/08/IMAGE635765507604335190.jpg)
حجت الاسلام و المسلمین محمدرضا صفایی بوشهری از استادان درس اخلاق حوزه علمیه قم در گفت و گویی با خبرنگار خبرگزاری رسا، که به مناسبت سالروز رحلت آیت الله حائری یزدی، مؤسس حوزه علمیه قم انجام شد، گفت: با بررسی های انجام شده، مرحوم آیت الله حائری یزدی دارای 10 ویژگی بارز بودند که طلبه های ما نیز بایستی تا حد توان این ویژگی ها را در خود تقویت کنند.
معرفت به نظام طلبگی
اولین ویژگی بارز ایشان معرفت به نظام طلبگی و روحانیت است بنابراین طلبه های ما نیز اولا بدانند برای چه طلبه شده اند و هدفشان چه بوده پس شناخت کافی نسبت به این نظام از ضروریات است.
تقوا و اخلاص
دومین خصوصیت مهم ایشان تقوا و اخلاص بوده است که باستی این تقوا جزء ذاتی طلبه باشد و طلبه ای که تقوا و اخلاص سرلوحه خود قرار ندارد چگونه می تواند مردم را به تقوا دعوت کند.
جدیت در یادگیری
سومین صفت از صفات اصلی مرحوم حائری یزدی جدیت در یادگیری می باشد. ایشان از لحظه لحظه عمرشان نهایت بهره برداری را می کرد. دانش پژوهان دینی ما نیز از هدر دادن وقت به شدت برحذر باشند و سعی کنند در کلاس های درس به دقت حرف های استاد را گوش کنند و بعد از کلاس نیز درس ها را مباحثه و مطالعه کنند.
کنترل غرائز
چهارمین ویژگی ایشان کنترل غرائض نفسانی است. طلبه ها نیز نگذارند غرائز و هوس های دنیوی مانع سلوک آنها به سمت معنویات شود.
مراقبه و محاسبه اعمال
پنجمین مورد از خصوصیات مرحوم حائری مراقبه و محاسبه اعمال بود که اگر طلبه ما نیز این گونه باشند می توان نام عالم دینی بر آنها گذاشت و مصداق حدیث «العلما باقون ما بقی الدهر» باشند.
توسل و توکل
ششمین صفت بارز ایشان توسل و توکل به درگاه خدا و اهل بیت(ع) بوده است. شاگردان مکتب امام صادق(ع) هم اگر از این مطلب غافل نشوند خداوند را همیشه و همه جا در کنار خود یار و یاور می بینند.
تهجد و تضرع
هفتمین ملکه اخلاقی وی تهجد و تضرع است. من به قطع می گویم برهر طلبه ای واجب است بخشی از شبانه روز را برای خلوت و مناجات با خداوند قرار دهد تا این کار لکه های سیاه بر قلب نشسته را درمان می کند.
رعایت زی طلبگی
هشتمین ویژگی مهم مرحوم حائری رعایت زی طلبگی بوده است به این که اندیشه، اعتقادات، رفتار و گفتار وی برگرفته شده از اهل بیت(ع) باشد چرا که اصل بنای حوزه بر اخلاقیات است.
توجه به مشی بزرگان
نهمین مورد این که ایشان به بزرگان و روش زندگی شان توجه ویژه ای داشت. طلاب ما نیز سعی کنند دنباله رو عالمان و بزرگان دین باشند و سعی کنند اخلاقیات آن ها را در خود پرورش دهند.
عزت نفس و دوری از هوای نفس
دهمین و آخرین موردی که به آن اشاره می کنیم داشتن عزت نفس و دوری از هوای نفس بود که در وجود مرحوم حائری نمود ویژه ای داشت.
گفتنی است حجت الاسلام صفایی بوشهری در پایان با اشاره به آیه «ومن أحسن قولاً ممن دعا إلى اللّه» ابراز داشت: در قرآن بهترین افراد را کسانی معرفی می کند که مردم را به سمت خدا ومعنویات دعوت می کنند، بنابراین اگر طلبه های ما سعی کنند ویژگی های فوق را در خود پرورش دهند و مردم را به خدا دعوت کنند یقینا مصداق واقعی این آیه خواهند بود./1330/ت302/س