مهریه سنگین نمیتواند ضامن خوشبختی و پشتوانه زن باشد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین محمد مهدی فقیهی، پیش از ظهر امروز در جلسه تفسیر قرآن کریم در شبستان نجمه خاتون حرم حضرت معصومه(س) با بیان اینکه هر مردی که زنی را به عنوان همسر برای زندگی زناشویی انتخاب میکند باید برایش مهریه تعیین کند، گفت: در صورتی که مهریه زن معین نباشد، روش تعیین مهریه زن مهرالمثل است.
وی افزود: تعیین نکردن مهریه موجب باطل شدن عقد نمیشود و در این مورد در آیات قرآن آمده که «لَا جُنَاحَ عَلَیْکُمْ إِنْ طَلَّقْتُمُ الْنِّسَآءَ ماَلمَ تَمَسُّوهُنَّ أَوْ تَفْرِضُواْ لَهُنَّ فَرِیضَةً وَمَتِّعُوهُنَّ عَلَى الْمُوسِعِ قَدَرُهُ وَعَلَى الْمُقْتِرِ قَدَرُهُ مَتَعَاً بِالْمَعْرُوفِ حَقّاً عَلَى الْمُحْسِنِینَ»؛ یعنی اگر زنان را مادامی که با آنان آمیزش نکردید، طلاق دهید و مهریهای را معین نکردید بر شما گناهی نیست ولی گشاده دست به اندازه توانش و فقیر وتنگدست نیز به اندازه توانش آنها را با هدیه ای شایسته بهره مند سازید که این سزاوار نیکوکاران است.
وی افزود: در صورتی که برای زنی مهریه تعیین نشود در این صورت مهریه این زن مهر المثل است؛ یعنی اگر خانمی با شرایط وی در همان جامعه ازدواج کند، مهریه وی به اندازه مهریه این خانم است.
حجت الاسلام والمسلمین فقیهی با بیان اینکه خداوند هر کسی را به میزان توان وقدرتش تکلیف کرده است، ادامه داد: در این آیه خداوند می فرماید «هر کسی به اندازه توان مالی که دارد مهریه پرداخت کند».
وی تصریح کرد: خداوند درآیه «وَإِنْ طَلَّقْتُمُوهُنَّ مِنْ قَبْلِ أَنْ تَمَسُّوهُنَّ وَقَدْ فَرَضْتُمْ لَهُنَّ فَرِیضَةً فَنِصْفُ مَا فَرَضْتُمْ إِلَّا أَنْ یَعْفُونَ أَوْ یَعْفُواْ الَّذِى بِیَدِهِ عُقْدَةُ الْنِّکَاحِ وَأَنْ تَعْفُواْ أَقْرَبُ لِلتَّقْوى وَلَا تَنْسَوْا الْفَضْلَ بَیْنَکُمْ إِنَّ اللَّهَ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِیرٌ» میفرماید»؛ اگر زنان را قبل از آمیزش طلاق دهید؛ در حالی که برای آنها مهریه تعیین کرده اید، لازم است نصف مهریه آنها را پرداخت کنید.
استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: مگر آنکه زنان حق خود را ببخشند یا کسی که عقد ازدواج به دست وی است، گذشت کند؛ اما اگر شما گذشت کنید و تمام مهریه را بپردازید به پرهیزگاری نزدیکتر است و بخشش میان خودتان را فراموش نکنید که خداوند به آنچه انجام می دهید بینا است.
حجت الاسلام والمسلمین فقیهی یادآور شد: مهریه از لحاظ شرعی و عرفی حق زن است و این تفکر که مهریه پشتوانه زن است، درست نیست؛ زیرا اگر مردی، اخلاق نداشته باشد، زن را در تنگنا قرار میدهد؛ تا وی مهریهاش را ببخشد و بالعکس افرادی هستند که زیاد یا کم بودن مهریه برایشان تفاوتی ندارد./837/پ202/ف2