توکلی: یک جناح نمیتواند کشور را اداره کند/ مبلغ: امکان تقلب در ساختار انتخابات ایران وجود ندارد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، نشست« تحلیلی بر نتایج انتخابات مجلس دهم» با حضور دکتر احمد توکلی نماینده مجلس شورای اسلامی، فعال سیاسی اصولگرا و دکتر مرتضی مبلغ معاون سیاسی وزارت کشور در دولت اصلاحات و فعال سیاسی اصلاح طلب عصر امروز19 اسفند در سالن اجتماعات دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی برگزار شد.
احمد توکلی در ابتدای این نشست به تحلیل و بررسی آثار و نتیج انتخابات گذشته در کشور پرداخت و گفت: همه کسانی که در انتخابات شرکت کردند بر این باور بودند که نظام جمهوری اسلامی ضامن امنیت و آرامش آنها است.
وی درادامه با اشاره به نتایج انتخابات در تهران افزود: با توجه به نتایج حاصله در تهران باز هم مشکلی پیش نیامد و همه نتایج را قبول کردند و بر این باور بودند که اگر اعتراضی هست از مجاری قانونی پیگیری شود.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به این که این ویژگی که مسؤولان و کانون قدرت با رأی مردم جابهجا و تغییر کنند، در جهان سوم بینظیر است، بیان داشت: نکتهای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که هر انتخاباتی که در دور اول ریاست جمهوری فردی برگزار شده، مردم در انتخابات مجلس به افرادی رأی دادهاند که به دولت نزدیک باشد و از طرفی در زمان ریاست جمهوری آقای هاشمی مجلس سوم با ایشان زاویه داشت اما در انتخابات مجلس چهارم، افراد متمایل به ایشان رأی بالایی آوردند.
توکلی تصریح کرد: در ابتدای روی کار آمدن دولت اصلاحات نیز همینگونه بود؛ وقتی این دولت روی کار آمد مجلس پنجم میانه خوبی با دولت نداشت اما در انتخابات مجلس ششم، نامزدهای متمایل به اصلاحات رأی بالایی داشتند. این انتخابات نیز همین طور بود مردم تهران که سیاسیترین شهر کشور است، به افراد متمایل به آقای روحانی و دولت ایشان رأی دادند.
فعال سیاسی اصولگرا در بخش دیگری از صحبتهای خود به نتیجه دیگر این انتخابات اشاره کرد و تأکید کرد: وقتی رهبری از همه مخالفان هم دعوت میکند تا در انتخابات شرکت کنند، نشان دهنده استحکام نظام است که نتایج برایش چندان اهمیت ندارد و هرچه خواست مردم باشد میپذیرد.
توکلی در ادامه به پیامدهای خارجی انتخابات پرداخت و بیان کرد: برگزاری این انتخابات در شرایط پر تنش منطقه و با صحت و امنیت کامل، اثر مثبتی بر ثبات سیاسی کشور دارد و همچنین علی رغم تحریمهای چند سال اخیر که علیه مردم اعمال شد و هدفشان جداسازی حکومت و مردم بود که با این میزان مشارکت مردم، خنثی شد.
در ادامه این نشست مرتضی مبلغ ، فعال سیاسی اصلاحطلب پیامهای انتخابات اخیر را به سلبی و ایجابی تقسیم کرد و افزود: پیامهای سلبی این انتخابات این بود که اولاً مردم به غوغا سالاری و افراط گرایی از هر نوع، نه محکم گفتند.
وی ادامه داد: ثانیاً مردم به بداخلاقی و اتهام افکنیها به ویژه مسائلی که در آستانه انتخابات به وجود آمد، نه گفتند و پیام سلبی سوم این بود که اگر گروهی بخواهد با هر روشی و پشتیبانی قوی رسانهای بخواهد چیزی را برای جا بیندازد، ممکن است یک بار مردم تحت تاثیر قرار گیرند، اما افکار عمومی به صورت ثابت تن به آن نمیدهد.
معاون سیاسی وزارت کشور در دولت اصلاحات در ادامه به سایر پیامهای سلبی اشاره کرد وگفت: پیام سلبی دیگر مردم در این انتخابات نه به رد صلاحیتهای گسترده بود، همچنین مردم به مخالفان دستاوردهای مهم کشور از جمله برجام و کسانی که خدمتگزاران کشور را خائن میدانند، نه گفتند.
فعال سیاسی اصلاح طلب در بخش دیگری از صحبتهای خود به پیامهای ایجابی و مثبت انتخابات اشاره کرد و خاطر نشان کرد: پیام مثبت اول این است که مردم در این انتخابات با آرامش و اعتدال حاضر شدند و پیام دوم این که مردم به اجماع نخبگان خود پاسخ مثبت دادند. پیامهای مثبت دیگر هم این بود که مردم به بهبود وضعیت خود کمک کردند، همچنین نظام با حضور مردم ، اقتدارش را حفظ کرد.
توکلی درادامه به دو مشکل در فضای سیاسی کشور اشاره و تصریح کرد: مشکل اول ما درفضای سیاسی کشور فقدان حزب است و مشکل دوم داشتن روحیه نفی که فقدان حزب موجب میشود نماینده نتواند وظایف نمایندگی خودش را انجام دهد و به دنبال تحقق وعدههای بعضاً نامربوط خود به مردم حوزه انتخابیه خود باشد.
یک جناح نمیتواند کشور را اداره کند
وی ادامه داد: داشتن روحیه نفی هم موجب میشود که جریانهای سیاسی کشور همدیگر را تحمل نکنند و نخواهند به هم نزدیک شوند. بنده به این نتیجه رسیدم که یک جناح نمیتواند کشور را اداره کند، همه باید همدیگر را کمک کنند و حول مشترکات کنار یکدیگر قرار گیرند.
نماینده مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: نکتهای که باید دقت شود این است که نباید تهران را معادل همه ایران بدانیم، در این انتخابات، فعلا 104 کرسی مجلس اصولگرایان در مقابل 99 اصلاحطلب است و البته نمایندگان تهران هم مهم هستند.
این نماینده مجلس افزود: لیست اصلاحطلبان در تهران تجربه کمی دارند و واقعا این لیست ناکارآمد است که این لیست نتیجه سلبی رأی دادن بود.
احمد توکلی در این مناظره گفت: در تهران نتیجه انتخابات صفر بر سی شد و آقای جنتی به عنوان نفر آخر خبرگان انتخاب شدند و آقایان مصباح و یزدی نیز رأی نیاوردند.
این نماینده مجلس بیان کرد: این نتیجه درحالی رقم خورد که هیچ فردی اعمال قدرت نکرد تا بخواهد نظر خود را بر نتایج انتخابات تحمیل کند. این رفتار امانت دارانه سابقه قابل توجهی دارد و به انتخابات خرداد 76 بازمی گردد.
توکلی خاطرنشان کرد: در این سال ناطق نوری در یک طرف و رییس دولت اصلاحات در طرف دیگر به رقابت پرداخته اند. تصور میرفت ناطق نوری رآی آورد که نشد و همه نتیجه را پذیرفتند و روزی که رییس جمهور را تنفیذ میکردند اشک شوق در چشمان من ایجاد شد چرا که میدیدم یک قدر قدرت می رود و جای آن فردی با رأی مردم روی کار می آید.
این فعال سیاسی اصولگرا با اشاره به این که تاریخ انقلاب نشان داده هر انتخاباتی که در زمان یک رییس جمهور برگزار میشود، معمولا همسویان دولت رأی میآورند، گفت: در مجلس ششم نیز مشاهده کردیم که همسویان دولت رأی آوردند همچنین این نتیجه را در مجلس هشتم و مجلس دهم نیز شاهد بودیم.
وی با بیان اینکه علی رغم بالا بودن رد صلاحیت ها؛ اما عملا شاهد رقابت گسترده بودیم در ادامه به دستاوردهای این انتخابات در عرصه داخلی و خارجی اشاره و تصریح کرد: زمانی که مقام معظم رهبری تاکید میکنند تمامی جناح ها و تفکرات در انتخابات شرکت کنند به این معناست که نظام مستحکم است و از نتیجه انتخابات نه تنها نگران نیست که از آن حمایت نیز میکند که این خود یک دستاورد است.
نماینده مجلس نهم ادامه داد: در حوزه بین الملل نیز مشاهده کردیم با توجه به این که در منطقه ای پرتنش زندگی میکنیم انتخابات با یک نظم و در یک آرامش کامل برگزار شد و این افتخاری برای جمهوری اسلامی ایران است.
مبلغ بر اهمیت نهاد انتخابات تاکید و آن را زیر ساخت بسیاری از وقایع دانست و خاطرنشان کرد: از همان آغاز پیروزی انقلاب عده ای در کشور موافق این نظریه نبودند و می گفتند رأی مردم رای عوام و حکومت یک امر عمیق است.
وی افزود: این جریانات متأسفانه وارد قدرت شدند و تفکرات آنان توسعه یافت و این امر به یکی از چالش های کشور تبدیل شد به طوری که یک جریان بر رأی مردم ارزش می نهاد و جریانی دیگر خیر.
مبلغ در ادامه سخنان خود نه گفتن به افراطی گری، بداخلاقی ها، تن ندادن مردم به آموزه های کلیشه ای و نه گفتن به رد صلاحیتهای گسترده، همچنین نه گفتن به مخالفان دستاوردهای برجام را از پیام های سلبی این انتخابات برشمرد و گفت: متانت و آرامشی که مردم در این انتخابات از خود نشان دادند میتواند در کل منطقه به عنوان یک آوانگارد مطرح شود و نشان دهد مردم اعتدال می واهند همچنین مردم به اجماع نخبگان و گشایش در وضعیت خود آری میگویند.
هیچ راهی جز انتخابات نمیتواند منجر به تداوم آرمانها شود
این فعال سیاسی اصلاح طلب ضمن تاکید بر این نکته که این حضور گسترده مردم منجر به افزایش اقتدار نظام شد، تصریح کرد: مردم فهمیده اند که هیچ راهی جز انتخابات نمیتواند منجر به تداوم آرمانهای آنان شود.
توکلی در ادامه این نشست به فقدان تحزب و روحیه نقد در کشور اشاره کرد و گفت: با توجه به این که نامزدهای انتخاباتی باید به سراغ مردم بروند بنابراین نمی توانند وعده های ملی بدهند چرا که نه میتوانند چنین وعده هایی دهند و نه اینکه مردم متوجه میشوند، به همین دلیل وعدههای ملموس میدهند که این امر به دلیل فقدان تحزب در کشور است.
این نماینده مجلس نهم در ادامه سخنان خود تصریح کرد: نباید خطای عضوی از یک جناح را به پای کل آن حزب بنویسیم چنانچه این تفکیک را قائل شویم خواهیم توانست با یکدیگر همکاری و کشور را اداره کنیم.
وی با بیان این که تهران را نباید با ایران یکسان بگیریم در خصوص نتایج انتخابات مجلس دهم، بیان داشت: تاکنون نتایج انتخابات میان اصلاح طلبان و اصولگرایان یکسان بوده است.
دو جناح اصلاح طلب و اصولگرا در قالب احزاب توانمند کارآمد میشوند
مبلغ با بیان این که نزدیک 80 حوزه انتخابی به دلیل رد صلاحیت های گسترده نامزد اصلاح طلب نداشت، تصریح کرد: کشور نشان داده که دو جناح اصلاح طلب و اصولگرا در قالب احزاب توانمند کارآمد میشوند چرا که با فقدان حزب مردم سالاری ایجاد نمیشود همچنین این دو جناح همواره باید در مسیر شکوفایی کشور و انقلاب حرکت کنند.
این فعال سیاسی اصلاح طلب با اشاره به این که بزرگترین مشکل این است که یک جناح با محدودیت های گسترده در یک سوی و جناحی با فضای بسیار باز در سوی دیگر قرار دارد، گفت: این مسئله باعث می شود دو جریان نتواند با یکدیگر رقابت سالم داشته باشند و این گونه است که هم افزایی به وجود نمی آید.
وی با تاکید بر این که تا زمانی که شرایط برابر وجود نداشته باشد همچنان چالش های مخرب وجود خواهند داشت، تصریح کرد: چنانچه شرایط برابر شوند از رانت ها خلاص خواهیم شد.
پرسش و پاسخ
در ادامه معصومی، یکی از دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد با طرح این پرسش که جناح اصلاح طلب چه کرده که این رد صلاحیت های گسترده را از آنان شاهد هستیم؟ گفت: روزی رییس دولت اصلاحات در روزنامه کیهان گفت: قرآن به درد زندگی قومی و قبیله ای می خورد.
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه جناح اصلاح طلب هر زمان که انتخابات را برده است نتایج آن را پذیرفته و هر زمان که نتیجه انتخابات به نفعش نبوده اقدام به توهین و اردوکشی خیابانی کرده است.
این دانشجو خطاب به مبلغ بیان کرد: چرا اعتراف به شکست نمیکنید؟ پس از بیان این سخنان معصومی جمع کثیری از دانشجویان در مقابل سخنان وی موضع گرفتند.
خطای یک نفر از جناح اصلاح طلب را نمی توان به پای کل جریان اصلاحات نوشت
توکلی در ادامه این مناظره با اشاره به این که چنانچه تمرین کنیم سخن یکدیگر را بشنویم می توانیم کار کنیم، گفت: خطای یک نفر از جناح اصلاح طلب را نمی توان به پای کل جریان اصلاحات نوشت باید بیاموزیم که اشتراکات یکدیگر را ببینیم. اشتراکات ما بسیار است و با استفاده از آنان می توانیم اختلافات را حل کنیم.
مبلغ در جواب به این دانشجو گفت: این فرد قربانی همان کسانی است که نمیخواهند کشور را به درستی اداره کنیم شما به روزنامه ای اعتراض کردید که به دروغگویی شهره است.
این فعال سیاسی اصلاح طلب در ادامه خاطرنشان کرد: جریانی در این کشور از صبح تا شب پمپاژ نفرت می کند و نمی گذارد این کشور را به درستی اداره کنیم سؤال ما این است که چرا اصولگرایان در مقابل این افراد سکوت کرده اند؟
مبلغ خاطرنشان کرد: در همین انتخابات تردید نداریم کسانی به این می اندیشیدند که اصلاح طلبان را منفعل کنند؛ اما اصلاح طلبان با همه مشکلاتی که بود آمدند.
مبلغ تاکید کرد: صدا و سیما در هر انتخاباتی که باب طبعش باشد مارش میزند و زمانی که باب طبعش نباشد مدام از مشکلات مردم سخن میگوید در این انتخابات نیز مشاهده کردیم که صدا و سیما هر روز و در هر برنامه مشکلات را مطرح می کرد.
این فعال سیاسی اصلاح طلب با بیان این که نزدیک ظهر روز انتخابات از صدا و سیما فهمیدم که کار تمام است، گفت: نزدیک ظهر روز انتخابات به یک باره رفتار صدا و سیما تغییر کرد.
وی با اشاره به این نکته که ما پیش بینی کرده بودیم که شکست می خوریم، اما به خاطر امید دادن به مردم به انتخابات آمدی، گفت: متأسفانه شخصیت های برجسته کشور در انتخابات رد صلاحیت میشوند و افرادی بدون این که سندی از مراجع ذی صلاح بیاید به اسم عدم التزام به نظام و قانون رد می شوند.
اصلاح طلبی یک سوی آن متدینین و یک طرف آن افراد سکولار قرار دارند
توکلی در ادامه بیان داشت: اصلاح طلبی یک طیف است که یک سوی آن متدینین و یک طرف آن افراد سکولار قرار دارند متاسفانه تبری از سمت درست به نادرست انجام نمیشود من به این معنا اصلاح طلب نیستم؛ اما به معنای دفاع از آزادی و اسلام اصلاح طلبم.
این نماینده مجلس نهم تاکید کرد: من اصولگرای اصلاح طلبم بر شریعت و مبانی اسلام اصرار دارم و با سکولاریسم مخالفم.
در ادامه این مناظره مبلغ ضمن تاکید بر این که در انتخابات ما امکان تقلب گسترده وجود ندارد، گفت: در انتخابات سال 88 رفتارهای تحریک کننده ای رخ داد که چنانچه نبود این واکنش های گسترده مردم نیز به وجود نمی آمد.
این فعال سیاسی اصلاح طلب ادامه داد: در شرایطی که نظارت و اجرا از دو جریان سیاسی کشور باشد مشکلی رخ نمی دهد البته تخلف به وجود می آید؛ اما تقلب خیر و آن تخلفی که رخ می دهد نیز در سرنوشت کلی انتخابات اثرگذار نخواهد بود.
مبلغ در خصوص نتایج انتخابات در مشهد نیز بیان داشت: در خصوص انتخابات مشهد ریز مسائل را نمیدانم بنابراین نمی توانم در مورد آن قضاوت کنم.
توکلی در ادامه ضمن تاکید بر این که در انتخابات تقلب گسترده امکان پذیر نیست، گفت: تجربه به من می گوید در ایران با توجه به اینکه حدود 30 نفر سر صندوق های رای حضور دارند امکان یک دست کردن آراء وجود ندارد./ 934/ز503/ج