زندگی احسن الحال از دیدگاه امیر مؤمنان
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام سید امیر محمد امین، استاد حوزه و دانشگاه در جشن میلاد امیرمؤمنان(ع) که با حضور جمعی از طلاب و فضلای حوزه علمیه قم در دفتر آیت الله امین برگزار شد، به بیان فضایل و مناقب حضرت علی(ع) پرداخت و گفت: یکی از سعادت های انسان این است که یاد و ذکر امام علی(ع) را بیان کنند و در مجلسی حضور یابند که مناقب و فضایل امیرمؤمنان(ع) بیان شود.
حجت الاسلام امین با بیان این که دنیا همانند میدان مسابقه است و سه گروه وارد این مسابقه می شوند، گفت: گروه نخست افرادی هستند که از انجام مسابقه ترس دارند و این گونه می اندیشند که اگر در این مسابقه به موفقیت یا ناکامی دست یابند، به چه پاداشی خواهند رسید، بنابراین وارد میدان مسابقه نمی شوند.
استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: این افراد برنامه های برای پیشرفت معنوی در زندگی ندارند و این گروه در آخر مسابقه حسرت می خورند و در روایات اسلامی آمده است افرادی که سال گذشته با امسال، هفته گذشته با این هفته یک گونه رفتار کنند، حسرت می خورند.
حجت الاسلام امین عنوان داشت: در روایتی از امام صادق آمده است در قیامت به ازای هر ساعت دنیا صندوق هایی وجود دارد؛ صندوق نخست نورانی است که سبب خرسندی صاحب آن می شود و شامل زمانی است که فرد عبادت و بندگی خداوند را انجام داده است؛ صندوق دوم تاریک بوده و آن ساعتی است که انسان گناه و معصیت انجام داده است و سبب شرمساری صاحب آن می شود و صندوق سوم تاریک و نورانی نیست که سبب حسرت خوردن صاحب آن می شود.
وی با بیان این که گروه دوم شرکت کننده در این مسابقه افرادی هستند که در زندگی سیر تنزل و سقوط را میپیمایند، گفت: به مرور زمان گناه و معصیت در زندگی انسانها زیاد میشود و این گروه در مسیر جهنمی شدن گام برمیدارند و این گروه در مسابقه زندگی بازنده هستند.
حجت الاسلام امین ابراز کرد: حضرت امام صادق(ع) در روایتی فرموده است که مرگ برای این گروه همانند عروسی است و هر روزی که میگذرد پرونده معصیت ها و گناهان آنها بیشتر می شود.
این کارشناس مذهبی با بیان این که گروه سوم افرادی هستند که با برنامه ریزی وارد مسابقه زندگی می شوند، گفت: این افراد با روش و اسلوب صحیح زندگی میکنند، همانند این کسانی از فرصت ماه رجب، و شعبان استفاده می کنند و در این دوماه روزه و شب زندهداری دارند و با معنویت بالایی به استقبال ماه رمضان میروند.
وی در ادامه سخنانش با بیان این که حضرت امیر مؤمنان(ع) نسخه زندگی «احسن الحال» را برای انسان ها بیان کرده است، گفت: داشتن یاد خدا، رعایت تقوا، انس با قرآن، موعظه و نصحیت، گزینش دوستان صالح در زندگی از ویژگیهای سبک زندگی مؤمنانه در کلام امیرمؤمنان(ع) است.
حجت الاسلام امین با بیان این که نخستین دستور این نسخه داشتن یاد خدا در زندگی است، افزود: حضرت امام علی(ع) درروایتی آورده است که خداوند متعال یاد خویش را سبب جلای قلب ها قرار داده است؛ آیا انسانها طغیانگر توجه ندارند که خداوند آنها را مشاهده میکند.
وی دومین دستور این نسخه را رعایت تقوای الهی در زندگی دانست و گفت: امام علی(ع) می فرماید که تقوا و ترس از خدا، داروى بیماریهاى قلوب، بینایى دل ها، شفاى آلام جسمانى، مرهم زخمهاى جان ها، پاكیزه كننده آلودگى روح ها وجلاى نابینائى چشم ها است.
استاد حوزه و دانشگاه در ادامه سخنانش به انواع تقوا در زندگی اشاره کرد و گفت: تقوا در تمام امور زندگی همچون مسائل فردی و خانوادگی، اجتماعی، اداری، تعلیم و تربیت، تجارت و سیاست جاری است.
حجت الاسلام امین به تبیین شاخصه های تقوای فردی پرداخت و گفت: تقوای فردی این است که اعضای و جوارح انسان خدایی باشد و مؤمنان به انجام واجبات و پرهیز از محرمات اهتمام ویژهای داشته باشند.
وی با بیان این که تقوای خانوادگی بدین معنا است که خانواده ها بر اساس آموزهای قرانی تربیت شوند، ابراز کرد: از ویژگیهای خانواده های قرآنی این است که در آن خانواده ها آرامش حاکم است و میان زن و شوهر، والدین و فرزندان مهر و محبت جاری است، در خانوادهایی و درگیری وجود دارد، جزء خانواده قرآنی نیستند.
این کارشناس مذهبی سومین برنامه این نسخه را انس با قرآن بیان کرد و افزود: در روایتی از امیر مؤمنان(ع) آمده است که قلب انسان همانند آهن زنگار می زند و یاد و مرگ و قیامت و خواندن قران سبب برطرف شدن زنگار دل میشود.
وی چهارمین دستور حضرت علی(ع) را نصحیت و موعظه برشمرد و گفت: در نامه 31 نهج البلاغه که حضرت امام علی(ع) در اواخر عمر خویش به امام مجتبی(ع) نوشتهاند، آورده است که قلب خویش را با شنیدن موعظه و نصیحت زنده کنید.
حجت الاسلام امین ابراز کرد: رسول خدا(ص) از جبرییل درخواست موعظه میکند، جبرییل این نصحیت را به ایشان می کند که به هر میزانی می خواهی زندگی کن اما سرانجام خواهی مرد؛ هر چه را که میخواهی دوست داشته باش، اما بعد از مدتی از آن جدا خواهی شد؛ به آن چه دوست داری عمل کن اما نتیجه آن را ملاقات خواهی کرد.
وی با بیان پنجمین دستور امام علی(ع) گزینش دوستان صالح در زندگی است، بیان کرد: در روایتی امام علی(ع) فرموده است که «عمارة القلوب في معاشرة ذوي العقول» آبادی دل و جان با معاشرت انسان های عاقل به دست می آید، این افراد در تفریحات و شادی های دین خویش را از بین نمی برند.
حجت الاسلام امین در پایان سخنانش با بیان که در روایتی از رسول اکرم(ص) آمده است که «عنوان صحيفة المؤمن حبّ علي بن ابي طالب»، گفت:در قیامت پرونده برخی از افراد سیاه و تاریک است و شرم دارند که اعمال خویش را به دیگران نشان دهند، اما پرونده برخی از انسان ها روشن و نورانی بوده و در عنوان صحيفه اعمال مؤمنان دوستي و محب امير مؤمنان(ع) نوشته شده است./998/202/ب2