پاسخ بدی دیگران را با خوبی دادن از مکارم اخلاق است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، خانم احمدی پارسا، استاد حوزه علمیه خواهران مشهد، امروز در جلسه تفسیر که در حسینیه معین الضعفا در موسسه دختران آسمان برگزار شد به ویژگی های پرهیزگاران در آیات قرآن پرداخت.
وی با اشاره به آیه «وَسَارِعُواْ إِلَى مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ، بر يکديگر پيشی گيريد برای آمرزش پروردگار خويش و رسيدن به آن بهشت که ، پهنايش به قدر همه آسمانها و زمين است و برای پرهيزگاران مهيا شده است.». ابراز کرد: در این آیه انفاق کردن، اولین ویژگی متقین شمرده شده است، انفاق کردن ابعاد فردی و اجتماعی بالایی دارد.
این استاد حوزه علمیه خواهران مشهد با اشاره به این که انسان پرهیزگار در توانگری و تنگدستی انفاق می کند، افزود: انسان پرهیزگار نه تنها در توانگری بلکه در تنگدستی هم انفاق می کند. ممکن است این سؤال مطرح شود که چگونه انسان در زمان تنگدستی انفاق می کند که باید در جواب گفت، انفاق فقط مالی نیست؛ بلکه انواع انفاق، همچون انفاق عاطفی و مالی نیز داریم.
صدقه دادن و لبخندی بر روی فرد بینوا زدن مصداقی از انفاق کردن است
احمدی پارسا به انواع انفاق ها اشاره کرد و افزود: امر به معروف و نهی از منکر نوعی از انفاق کردن است. صدقه دادن، جواب سلام دادن، کسی را راهنمایی کردن، لبخند بر روی فرد بینوا زدن، مشکلی را حل کردن نیز از موارد انفاق کردن است.
این محقق و پژوهشگر حوزوزی افزود: اگر در دنیا به اندازه درهمی انفاق کنیم، این انفاق ما پرورش می یابد و خداوند متعال در روز قیامت به بزرگی کوه احد، جزای آن را به ما می دهد.
وی ابراز کرد: کظم غیظ کردن، دیگر ویژگی محسنین است. غیظ به معنای عصبانیت شدید است. عصبانیت صفت زشت اخلاقی است که اگر آن را رها کنیم، عواقب بدی دارد. بسیاری از کارها که بعدا پشیمانی به بار آورده است، بخاطر یک لحظه عصبانیت بوده است.
این استاد حوزه علمیه خواهران مشهد گفت: عصبانیت، مانند شهوت از جمله قوای باطنی انسان است که باید تعدیل شود. اگر غیظ طغیان کند ما را به ناکجا آباد می برد؛ از این رو است که اسلام برای مبارزه با عصبانیت، دستور العمل هایی عنوان می کند.
احمدی پارسا تغییر مکان دادن، استعاذه گفتن و به خدا پناه بردن، وضو گرفتن، یک جرعه آب سرد نوشیدن را از جمله کارهایی دانست که باعث فروکش شدن عصبانیت می شود.
شیطان در هنگام عصبانیت و قضاوت کردن به انسان نزدیک است
این محقق و پژوهشگر حوزوزی اظهار کرد: شیطان در سه جا به انسان نزدیک است؛ در هنگام عصبانیت، در هنگام تنهایی زن و مرد نامحرم و در هنگام قضاوت کردن. بسیاری از انسان ها زمانی که در هنگام عصبانیت کاری را انجام دادند، آرزو می کنند که ای کاش به لحظه قبل عصبانیت برگردند. در مورد قضاوت کردن نیز، ما بسیاری اوقات با وجود اینکه از ماهیت کار اطلاع نداریم، اما به قضاوت در مورد دیگران می نشینیم.
وی با خاطر نشان کردن این که دیگر ویژگی انسان های پرهیزگار این است که دیگران را عفو می کنند، افزود: انسان های پرهیزگار نه تنها خشم خود را فرو می برند؛ بلکه دیگران را نیز می بخشند و کینه ای از دیگران به دل ندارد.
این استاد حوزه علمیه خواهران مشهد گفت: ما در برابر بدی که دیگران به ما می کنند سه راه داریم، اینکه در مقابل بدی آن ها به آن ها بدی کنیم. دوم این که به آن ها بدی نکینم و سوم این که بدی آن ها را با خوبی جواب بدیم که این جز مکارم اخلاق است و باید این نکته را فراموش نکنیم که رسیدن به مکارم اخلاق، سختی می خواهد./1309/202/ب2