اهمیت پاسخگویی و تبلیغ دین در فضای مجازی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، لزوم تبلیغ دین در همه زمانها و مکانها و شرایط مختلف از سوی علما و دلسوزان عرصه دین و علوم اسلامی مطرح شده است. آیات و روایاتی که در این باره رسیده مورد کنکاش و بررسی قرار گرفته و به طور مستدل بر لزوم واهمیت تبلیغ دین تاکید کرده است.
بستر فضای مجازی که در سال های اخیر فرا گیر شده و مورد توجه قشر جوان قرار گرفته نیز از موارد لزوم حضور مبلغان دینی و تبلیغ دین است. به طور کلی هر فضایی که به نوعی فرصت عرضه مهملات، اوهام، بی دینی و ارزش های ضد دین است اهمیت حضور دین و تبلیغ آن لزوم صد چندانی دارد. در سال های اخیر ماهواره و فضای مجازی به دو ابزار قدرتمند دشمن تبدیل شده تا از این راه علاوه بر مبارزه با دین و نظام اسلامی قوه تفکر و تعقل اسلامی جوانان را با جلوه دادن به ضد ارزشها به حاشیه رانده و از داخل، نظام اسلامی را مورد تهاجم و فساد قرار دهد تا به اهداف شوم خود برسد.
متاسفانه با هزینه های گزاف در این فضا تا حدودی موفق عمل کرده اند و از این رو سیاست های خود را اجرایی کرده اند. آنها دائم در حال رصد اوضاع حضور و فعالیت نسل جوان ایرانی در این فضا هستند و بارها با برگزاری نظرسنجی های موجه پیرامون نام خلیج فارس و اهانت به مقدسات یا قضایای دیگر اعم از سیاست، اقتصاد، انتخابات و ... میزان حضور و علاقه مندی نسبت به دین و یا نظام را سنجیده اند و برای آن برنامه ریزی کرده اند و حال آنکه در داخل مدیریتی نسبت به این فضا و مبارزه با این هجوم دشمن صورت نگرفته است. هر چند عده ای دلسوز از قشر روحانیت یا انقلابی ما به طور پراکنده اقدام به پاسخگویی و روشنگری کرده اند اما این سَد های کوچک یارای مقابله با موج های سهمگین دشمن را ندارد و به اصلاح می شود گفت یک دست صدا ندارد.
مدیریت در ارگانهای متصدی فرهنگ و تبلیغ دین
دشمن با هزینه پول، زمان و کارشناسی همه جانبه، در کنار ایجاد رسانه های قدرتمند و اداره آن فرصت تهاجم و عملیاتی کردن نقشه های خود را پیدا کرده است حال آنکه در داخل کشور نسبت به هزینه در این فضا و مبارزه با دشمن با کارشناسی دقیق دچار مشکل هستیم. برخی ارگانهای مذهبی- تبلیغی با برگزاری مسابقات و جشنواره های مذهبی در فضای مجازی سعی در شکستن فضای تلخ و ضد ارزشی اینترنت دارند لکن این قسم برنامه ها به مسکن های موقت می ماند که اثری کوتاه مدت دارد که علاج این مشکل محسوب نمی شود.
علاوه بر آنکه نحوه مدیریت بر این دستگاه ها در برخی موارد خود سبب پس رفت و درجا زدن می شود چرا که ممکن است زمانی مدیری عهده دار امور شود که اعتقادی به این نوع فضا و مبارزه ندارد بنابراین تمام همّ و غم خود را برای هزینه امکانات و زمان در بخش سنتی تبلیغ دین قرار می دهد و از این وادی غافل می ماند و در زمانی مدیری دیگر جایگزین او می شود که برخلاف برنامه مدیر سابق، اعتقادی به فضای سنتی ندارد و برعکس فقط به بحث تبلیغ دین و پاسخگویی در فضای مجازی می پردازد که هر دو مورد آسیب های خاص خود را دارد. پس باید به صورتی کار شود که این دو فضا توام با هم رو به جلو حرکت کند و در جهت تقویت هم برآیند تا به موفقیت مورد نظر برسند.
دشمن روز به روز با ابزار و برنامه های کار آمد به حمله خود علیه دین و نظام ادامه می دهد با ارائه شبهات مختلف سعی در تخریب چهره دین در تفکرات نسل جوان را دارند. حتی با جعل احادیث و روایاتی از دین به تبلیغ ضد دین پرداخته اند.
امروزه در دست هر فردی اعم از زن و مرد، پیر و جوان و حتی خردسال تبلت و یا گوشی های همراه هوشمندی را مشاهده می کنیم که فقط درصد کمی از آنها به اینترنت پر سرعت و شبکه های مجازی متصل نیستند. اکثرا شبکه هایی اجتماعی نظیر فیسبوک، تویتر، تلگرام، لاین، واتساپ و وایبر و غیره را دارا هستند و سرگرم کار و یا وقت گذرانی در آن فضا هستند اما از عوارض حضور دائمی در این فضا و مشاهدات آن یا بی اطلاع و یا بی توجه هستند.
دشمن بیشتر توجه خود را در فضای مجازی گذاشته به دلیل دسترسی آسان تر و عدم منع قانونی خاصی مثل ماهواره و جاذبه های بصری و سرعت انتشار و اطلاع دسانی و دریافت بازخورد آن و استفاده از نرم افزارهای ساده ولی مخرب همچون چت، بهتر می تواند به اهداف خود برسد و مبارزه خود را ادامه دهد.
با وجود فیلتر شکن های مختلف رایگان که این نیز توسط دشمن در راستای اهداف خودش ارائه می شود و دارای سرعت و کیفیت بالایی هستند عمل فیلتر شبکه های اجتماعی و فضای اینترنت بی فایده و گویی مضحک است مگر آن که همراه این کار با مدیریت جامع فضای مجازی و سرلوحه قرار دادن کار مذهبی و تولید و انتشار محتوای قوی همراه با پاسخگوی سریع و متقن به شبهات آن هم قوی و مستدل به صورت فراگیر در اینترنت حضور پر رنگی داشته باشیم و این تهدیدی که دشمن برای ما ایجاد کرده بدل به فرصتی طلایی در راه اهداف اسلام و نظام اسلامی کنیم به صورتی که هر جا مطلب ضد ارزشی و دینی بود یکی در پاسخ آن و دیگری در توصیف ارزشی آن مطلب کار شود در این صورت ابزار دشمن از آن کارآمدی اولیه فاصله گرفته و در برخی موارد می توان خود او را زیر سوال برده و با سلاح خودش ضربه ای کاری بر او زد.
وظیفه دولت و حوزه های علمیه
دولت می تواند با تعیین بودجه ای مدیریت را به نخبگان حوزه بسپارد و علما و بزرگان با پاسخگویی به شبهات و تولید محتوا، امر را به طلاب کار بلد یا غیر طلبه های دغدغه مند بسپارند تا میدان مبارزه از نیروهای خودی و ارزشی خالی نباشد. متاسفانه برخی از علما که دارای قدرت پاسخگوئی بی نظیر و تبیین مسائل مختلف دینی با توجه به شرایط روز هستند از رسانه گریزان بوده و خود را فقط صرفا در درس و مباحثه علمی با طلاب منحصر می کنند که با توجه به آیات و روایات فروان پیرامون نشر علم و دانش دینی، این روش و منش پذیرفته نیست بنابراین شایسته است با درک اوضاع فعلی جامعه و نیل جامعه به خصوص نسل جوان به سمت شهوات و مادیات بر اساس تهاجم فرهنگ غرب به خود آمده و تغییری در نحوه تعامل خود با جامعه به ویژه رسانه های حوزوی و انقلابی به وجود آورند.
حوزه های سراسر کشور نیز در کنار دروس معمول حوزه به تربیت علاقمندان این فضا بپردازند و یک شبکه و جریان همسان و انقلابی را در کشور پوشش دهند که سیاست ها و مدیریت کامل آن توسط افراد کاردان به تصمیم گیری و ابلاغ راه و رسم مبارزه بپردازد بر این اساس شبکه قدرتمند دینی توان مقابله در برابر هر شبکه و هر هجمه ضد ارزشی را خواهد داشت و فرصت را از دست دشمن به این طریق بگیرد و فضا را تهدیدی برای رسوایی او در چشم مخاطب ایرانی در مرحله اول و جهانی در مرحله دوم قرار دهد.
در فضای مجازی توسط دشمن و عمال آنها در هر دقیقه هزاران فیلم و عکس و مطلب مستهجن آپلود می شود و به راحتی در دسترس همگان قرار می گیرد از سویی دیگر شبکه های اجتماعی هم با رویه انتشار عکس های خصوصی و خانوادگی در این قضیه سهیم بوده و گویی فرهنگی را ابداع کردند که به خصوص در خانم های عضو با تحریک حس حسادت زنانگی و اینکه چه کسی برتر و زیباتر است آنها را متقاعد کرده که با انواع و اقسام آرایش و بدون حجاب عکس تهیه کرده و در دید عموم به نمایش بگذارد تا دیگران به اصطلاح لایک نموده و تعریف و تمجید نمایند.
جدای از عدم فرهنگ سازی در استفاده از نرم افزارهای چت در برند داخلی و خارجی، تمسخر احکام الهی به خصوص پیرامون قضایای محرم و نامحرم از سوی دشمن شدیدا پیگیری می شود با رویه طنز و کاریکاتور علی رغم تمسخر این احکام به توجیه و بی اهمیت بودن آنها در عصر جدید و فضای ارتباطات می پردازند.
خلاصه کلام آنکه دشمن در این فضای تاریک و بی انتها جولان می دهد و متاسفانه موفق عمل می کند حال آنکه جبهه خودی هنوز از ایجاد یک سپاه قدرتمند مجازی برای مقابله با آن بی نصیب است و دلخوش به پاسخ های ضعیف برخی از افراد ولایتمدار به لحاظ کمیت و در برخی موارد از جهت کیفیت هستیم.
با توجه به هشدارهای مکرر رهبری نسبت به مراقبت از فضای مجازی و هجوم فرهنگی دشمن و اخیرا بحث نفوذ در شکل های مختلف آن، مسؤلان امر با بررسی روشهای مبارزه با دشمن در این فضا و آموزش و تربیت افراد انقلابی، تا زمان بیش از این از دست نرفته است با اقدام و عمل کارشناسی شده، نگرانی رهبری، علما و افراد دلسوز را درک کنند./704/933/ب1
جواد رستمی