تحول متون حوزه نیازمند نگاه جهانی مسؤولان است
حجت الاسلام جواد نیک بین، مدیر مدرسه علمیه حاج شیخ کاشمر، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، با بیان این که تحول متون حوزه های علمیه باید از سوی اساتید به روز صورت بگیرد، گفت: آنانی که می خواهند متون حوزه را تغییر دهند باید با کنار گذاشتن دید رو به گذشته، خود را با علم روز مطابقت دهند.
وی ادامه داد: بدون شک باید برای تحول متون حوزه به دنبال اساتید فعال رفت زیرا که نیازهای روز و ملموس جامعه را دانسته و احساس می کنند و نباید طلاب را چندین سال در «صرف و نحو» معطل کرد.
مدیر مدرسه علمیه حاج شیخ کاشمر تحول در متون حوزه را نیازمند نگاه جهانی مسؤولان، علما، مدرسان و مولفان خواند و ابراز کرد: مطابق با فرمایش مقام معظم رهبری حوزه های علمیه باید افق دید جهانی داشته و خود را برای دنیای پیش رو آماده کنند.
وی افزود: هرگاه افق دید طلاب حوزه های علمیه کلان شد، تغییر و تحول در متون حوزوی دیده می شود و با افق دید وسیع است که مولف و مدرس دست به تالیفات روز مطابق با تناسب جامعه می زنند.
حجت الاسلام نیک بین محدودیت افکار و قداست دادن به کتب را از موانع تحول متون حوزه خواند و بیان کرد: برخی ها خیال می کنند تدریس متون قداستی به وجود آورده و به همین جهت متون را وحیانی جلوه داده و جرأت تغییر متن را به خود نمی دهند، به همین جهت باید کاری کنیم تا همه عوامل در راستای تحول حوزه ها هموار شود.
وی با بیان این که یکی از اصلی ترین موضوعات در تحول تاکید بر مطالبات مقام معظم رهبری است، گفت: سال 69 با تدوین منشور حوزه های علمیه، مقام معظم رهبری به اصول و فروع کارهای حوزوی نگاه متفاوتی داشتند که اگر از کلام ایشان این اصول و فروع را استخراج کنیم حداقل 30 تا 50 درصد از متون حوزه باید تغییر کرده و یا ابداع می شد.
مدیر مدرسه علمیه حاج شیخ کاشمر با بیان این که هنوز تحول در حوزه های علمیه تحقق نیافته و نسبت به تمدن سازی علوم دینی فاصله داریم، اظهار کرد: باید مدیران عالی و ارشد حوزه های علمیه نسبت به تحول در متون حوزوی تدابیری عملیاتی و کارآمد اندیشیده و آن را به کار ببندند.
حجت الاسلام نیک بین حوزه های علمیه را در کشور مرجع و پناهگاه دین خواند و بیان کرد: در حال حاضر حوزه علمیه قم، ام القری جهان اسلام و تشیع است و اگر توجهمان به تحول حوزه ها معطوف نباشد، حوزه آرام آرام به انحطاط کشیده می شود که پسندیده نیست.
وی با بیان این که وقتی متن مورد مباحثه بروز نباشد هیچ اعتباری ندارد، خاطر نشان کرد: با متون گذشته، خود به خود محصلان حوزه احساس سرخوردگی می کنند و این بحران هویت منجر به منزوی شدن حوزه های علمیه می شود که ممکن است لباس دین را داشته باشند اما محتوا برای بیان معارف دین نخواهند داشت.
مدیر مدرسه علمیه حاج شیخ کاشمر با بیان این که باید در حوزه متن های متناسب با کارکرد های حوزه تدوین شود، تاکید کرد: طلاب باید متن های بروز و متناسب با نیاز زمان بخوانند زیرا که حوزه های علمیه و طلاب باید بر همه علوم سیطره داشته باشند.
حجت الاسلام نیک بین در پایان افزود: متاسفانه همه با پیش گرفتن یک حوزه همچون «صرف و نحو» به تحصیل می پردازند و این عدم تنوع سبب می شود تا طلاب تنها در بخشی از احکام و شریعت تبحر داشته و اهمیت و ارزشی به باقی پیکره دین ندهند که اگر اینگونه عمل کنیم و تنها متخصص در یک حوزه باشیم دین را به دیگران کاریکاتوری عرضه کرده و چهره شنیعی به آن داده ایم./302/864/ب1