امر به معروف و نهی از منکر روح تمام دستورات اسلامی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیت الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید امشب در دیدار فرمانده نیروی انتظامی استان گیلان با بیان این که امر به معروف و نهی از منکر از فرائض مظلوم است، گف: با این که از مهم ترین فرائض به شمار می رود حق آن ها ادا نشده است.
وی افزود: برخی خیال می کنند تنها اثر امر به معروف و نهی از منکر این است که گناه انجام نمی شود در حالی که از روایات استفاده می شود بسیاری از مسائل اجتماعی با امر به معروف گره خورده که یکی از آن ها مسأله امنیت است.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با اشاره به روایتی از امام باقر(ع) درباره اهمیت امر به معروف اظهار داشت: حضرت فرمودند که امر به معروف و نهی از منکر دو واجب هستند که ضامن اجرای واجبات هستند، ستون خیمه این دو واجب هستند که اگر نباشد بقیه فرائض انجام نشده یا ناقص انجام می شود.
وی ادامه داد: امام می فرمایند حلیت کسب مردم در سایه امر به معروف است، جاده به سبب آن ها امن می شود، به وسیله امر به معروف حق الناس ها به صاحبان آن باز می گردد، بنابراین امنیت، ادای حقوق و انجام فرائض با امر به معروف ارتباط دارد.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با بیان این که امر به معروف و نهی از منکر روح تمام دستورات اسلامی است، ابراز داشت: اگر این روح گرفته شود دستورات دین بی جان و کم جان می شود، از این رو امر به معروف فقط برای ثواب نیست؛ برای افزایش امنیت، کاهش پرونده دادگستری، کاهش اختلافات خانوادگی و اداری حقوق باید به امر به معروف نگاه کرد و به دید وسیعی باید به آن نگاه کرد.
وی عنوان کرد: متأسفانه سالیان دراز امر به معروف و نهی از منکر در قانون اساسی ما بود و عمل نمی شد، ماده هشتم قانون اساسی یعنی مواد اولیه قانون درباره امر به معروف است، حالا اخیرا به مجلس و شورای نگهبان رفت و به دولت ابلاغ شد تا چه کنند و چگونه با آن معامله داشته باشند.
این مرجع تقلید خاطرنشان کرد: امر به معروف و نهی از منکر منهای این که در قانون اساسی وجود دارد وظیفه دینی ما به شمار می رود، قرآن کریم صریحا در موارد گوناگون درباره امر به معروف سخن گفته است.
وی اضافه کرد: امر به معروف و نهی از منکر احتیاج به آموزش دارد تا افراد بدانند چگونه باید انجام شود که جاذبه داشته باشند و سبب تنفر نشود، افراد باید آموزش بییند تا آگاهی لازم را از راهکارها داشته باشند.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با بیان این که سرزمین گیلان سرزمینی خاص است، گفت: مردم این سرزمین مردمی با محبت، دیندار، علاقه مند به انقلاب و اسلام هستند و مردم به شمار می روند که جای تردید نیست، از نظر موقعیت که جاذبه های گردشگری دارد و گردشگری های امروز ممکن است همراه با مسائلی باشد که اگر رها باشد سر از خیلی جاها در می آورد.
وی افزود: باید نظارت وجود داشته باشد، امر به معروف و نهی از منکر در سرزمینی همانند گیلان به دلیل وضع خاص محل وجوب مضاعف دارد ثواب آن هم مضاعف است، اگر دقت نشود و خدایی نکرده آلودگی ها زیاد شود حیثیت مردم این منطقه زیر سؤال می رود.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با بیان این که هرچه به امر به معروف اهمیت داده شود به جا است، اظهار داشت: لازم است با برنامه ریزی کامل برنامه ها پیگیری شود تا الگویی مناسب برای مناطق دیگر باشد، کنار دریا و شمال فقط گیلان نیست بلکه مناطق دیگر به شمار می رود آن ها هم باید الگو بگیرند.
وی ادامه داد: سعی کنید که منطقه گیلان الگو و مصداق سنت حسنه باشد، مسأله آسیب پذیری منطقه نباید فراموش شود، اگر غفلت صورت گیرد اوضاع از اختیار خارج و وضعیت به گونه ای می شود که مردم کشور به آن منطقه با دید منفی نگاه می کنند در حالی که مردم آن مخلص بوده و علمای خوبی دارد.
این مرجع تقلید با بیان این که امر به معروف قبل از این که وظیفه شرعی باشد وظیفه ای اجتماعی است، ابراز داشت: اگر دین هم نبود باید امر به معروف و نهی از منکر می کردیم چون سرنوشت افراد در جامعه به یکدیگر گره خورده است، در روایات مثال خوبی وارد شده که اگر در بازار مغازه ای آتش بگیرد آیا دیگران می گویند که به ما ربطی ندارد.
وی عنوان کرد: اتصال ارتباط سبب می شود که دیگران حق داشته باشند که موارد منکر حساسیت نشان دهند، این که برخی می گویند ما و شما را در یک قبر نمی خوابانند یا موسی به دین خود و عیسی به دین خود منطق اسلام و منطق عقل نیست.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی خاطرنشان کرد: باید به عنوان وظیفه اجتماعی و عقلانی افزون به وظیفه اسلامی به امر به معروف عمل شود و کسانی که خیال می کنند خلاف آزادی است باید آن ها را متوجه کرد که اگر می خواهند آزاد باشند حساب خود را از جامعه جدا کنند و به گوشه ای بروند اما در جایی در انسان ها با هم زندگی می کنند سرنوشت ها به هم گره خورده و این اتحاد سرنوشت به همه حق می دهد که ناظر بر کار همه باشند تا بدی ها و زشتی ها تسری پیدا نکنند./1323/پ202/ج