تبیین مبانی عرف در جامعه مهدوی/ مهارت های برقراری ارتباط مؤثر
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، محمدصادق شیرین کلام در همایش «تعامل صحیح با جنس مخالف» که در سالن آمفی تئاتر دانشگاه مفید قم برگزار شد، اظهار داشت: مهارت های زندگی باید با تمرین در فرد نهادینه شود و اگر مهارت ها فقط به شکل تئوری بیان شود، بعد از مدتی از ذهن فراموش می شود و کارایی مفیدی نخواهد داشت.
مشاور مسائل خانواده و ازدواج ابراز داشت: ضرورت آموزش پیش از ازدواج، آشنایی و عشق در انتخاب همسر بسیار مهم و اساسی هستند و اگر به شکل صحیح به آن ها پرداخته شود، زوجین با مشکلی رو به رو نمی شوند.
وی ادامه داد: اگر کسی مهارت های لازم را آموزش ببیند، با یک سؤال می تواند نسبت به طرف خود آشنایی های لازم را پیدا کند و با انتخابی موفق، خوشبخت شود.
مهارت های برقراری ارتباط مؤثر
پزشک عمومی استان قم به تعریف «ارتباط» پرداخت و گفت: فرایند ارسال و دریافت پیام های کلامی و غیر کلامی است یعنی فرایندی که از طریق آن افکار، عقاید، احساسات و هیجان های خود را ابراز کرده و افکار و احساسات دیگران را دریافت می کنیم.
وی تأکید کرد: چرا در یک زندگی زمانی که دو جنس مخالف از کنار هم رد می شوند، توجه آن ها به هم جلب می شود و به عبارتی دیگر چرا زن و مرد به زندگی مشترک نیاز دارند.
شیرین کلام افزود: در درون هر انسانی دو دستگاه زنانه و مردانه وجود دارد اما این دستگاه در زمان جنینی در تمام جنین ها یکسان است و با یک سلول این جنسیت تغییر پیدا می کند؛ براساس نظرات محققان یک نیاز فطری دو طرفه میان این دو جنس وجود دارد.
وی بیان داشت: دیدگاه های مختلفی درباره ارتباط وجود دارد که یک دیدگاه آن، ارتباط مبنی بر اصل ضرورت است؛ دلایل این نوع ارتباط بر این اساس است که می گویند که اهل بیت(ع) روایاتی درباره ارتباط بر اصل ضرورت وجود دارد و سنت معصومان(ع) و بزرگان دین نیز به همین شیوه بوده است.
مشاور مسائل خانواده و ازدواج گفت: عشق معمولا بر اثر مراوده و به تدریج ایجاد می شود به همین دلیل است که باید مراقب اختلاط ها باشیم، چرا که این اختلاط در طولانی مدت موجبات گناه را فراهم می کند.
وی با بیان این که حضرت یوسف(ع) دارای نور علم، یقین و قدرت بود که توانست در برابر زلیخا خود را حفظ کند، ادامه داد: انسان های عادی که نه عصمت دارند و نه از چنین قدرت هایی برخوردار هستند، هر لحظه امکان آلوده شدن به گناه در آن ها وجود دارد.
پزشک عمومی استان قم افزود: گروه دوم اصل ارتباط را بر مبنای نیاز می داند و اظهار می کند که اگر شخصی خانواده اش از دنیا رفته باشد، چگونه باید نیازهای خود را برطرف کند؟ از سوی دیگر تفریح یکی از ضروریات زندگی است و انسان لازم است که از طبیعت بهره مند شود، پس نمی تواند در خانه حبس شود.
وی با اشاره به این نظریه که انسان حریص است و اگر منع شود، بدتر می کند، تصریح کرد: شهید مطهری درباره این دیدگاه می گوید که عامل ایجاد کننده حرص، فقط منع نیست و عامل تحریک هم از عوامل ایجاد کننده حرص است.
شیرین کلام حضور زنان در ورزشگاه را نادرست دانست و اظهار داشت: این که می گویند نباید زن ها در ورزشگاه ها حضور پیدا کنند، به این دلیل است که حضور زنان در چنین مکان هایی زمینه های گناه را فراهم می کند.
وی خاطرنشان کرد: امام خمینی(ره) اصولی را برای نوع ارتباط زن و مرد تبیین کردند و در دانشگاه ها عرض کرده بودند که میان دانشجویان دختر و پسر دیوار و پرده نکشید، اما در جای دیگر در مسجد گفته بودند که پرده میان زنان و مردان را جمع نکنید؛ سؤالی مطرح می شود که بالاخره کدام نوع ارتباط درست و مدنظر امام راحل است؟
مشاور مسائل خانواده و ازدواج ادامه داد: وقتی که به قرآن کریم مراجعه می کنیم، متوجه می شویم که این کتاب آسمانی هیچکدام از این نظریه ها را قبول ندارد؛ در قرآن کریم برای نوع ارتباط میان زن و مرد می توانیم به داستان حضرت موسی(ع) و دختران حضرت شعیب(ع) مراجعه کرد.
وی ابراز داشت: قرآن کریم رفتار، نگاه، پوشش و رفتار بر اساس حیا را تأکید کرده است؛ 12 مرتبه کلمه معروف در زمینه ارتباط میان زن و مرد آمده و شیوه های نوع معاشرت را اینگونه بیان کرده است که باید ارتباط بر مبنای معروف باشد.
پزشک عمومی استان قم گفت: معروف به معنای عملی شناخته شده است که در ذوق طرف نمی زند و از طرف دیگر هم باعث ایجاد ذهنیت در تصور افراد نمی شود؛ البته باید توجه داشت که معروف به معنای عرفی است که در جامعه مهدوی وجود دارد.
ویژگی های عرف در جامعه مهدوی
وی تأکید کرد: نخستین عرف این است که این کار مورد پسند عقل باشد؛ مورد پسند شرع بودن و هماهنگ بودن با طبیعت آدمی دیگر ویژگی هایی است که باید رعایت شود تا این عرف همان عرف در جامعه مهدوی باشد.
شیرین کلام تصریح کرد: کارکردن زن با اتوبوس یا قصابی زن ها اگر حتی بر اساس برطرف کردن نیاز و با پوشش اسلامی باشد، باز هم درست نیست چرا که با طبیعت زن در تضاد است، چرا که زن جنسی لطیف دارد.
وی در پایان گفت: قرآن کریم ارتباط را نفی نمی کند اما آن را مشروط می داند؛ از نظر عقلانی هم انسان کمال طلب است و ارتباطات ممکن است از یک سلام کردن شروع شود و به با توجه به کمال خواهی، به روابط نامشروع ختم شود./840/پ201/ج1