۰۱ آذر ۱۳۹۵ - ۱۳:۴۷
کد خبر: ۴۶۲۶۳۹
سخنگوی وزارت خارجه:

تحولات آمریکا را با دقت رصد می کنیم

سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست با خبرنگاران تاکید کرد که با دقت و صبورانه تحولات ‌آمریکا را رصد می کنیم و به ارتقای روابط با اتحادیه اروپا نیز خوش بین هستیم.
بهرام قاسمی سخنگو و رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه

به گزارش خبرگزاری رسا، بهرام قاسمی در گفت وگوی خود با خبرنگاران، مواضع جمهوری اسلامی ایران در خصوص مسائل مختلف را تشریح کرد.

وی با اشاره به تحولات سوریه، طرح دیمیستورا درباره سوریه را مقطعی و ابتر دانست و گفت: هیچ یک از این طرح ها نتوانسته در صحنه میدانی و سیاسی سوریه به منصه ظهور برسد.

سوریه بازیگران و تاثیرگذاران زیادی دارد. تجزیه سوریه مخالفان جدی و زیادی دارد و به سادگی نمی تواند اتفاق بیفتد. هنوز به جایی نرسیدیم که این گونه مباحث را جدی تلقی کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره ممنوعیت فروش هواپیماهای مسافربری از سوی مجلس نمایندگان آمریکا اظهارداشت: در یک سال گذشته شاهد بودیم که لوایح زیادی در مجلس نمایندگان تصویب و یا مطرح شده که هیچ کدام قابلیت اجرایی ندارد.
قاسمی ادامه داد: ممنوعیت فروش هواپیما در کنگره تصویب شد و مرحله بعد این است که طرح به سنا رفته و باید به امضای رییس جمهوری برسد که زمانبر است و زمان زیادی تا آن موقع داریم، صبر می کنیم.
وی اضافه کرد: بعد از طی شدن این روند، در صورتی که مخالفت با برجام باشد یا منافاتی با منافع ما داشته باشد، به شکل مقتضی برخورد می کنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اظهارات مشاوران ترامپ و تمایل آنها برای مذاکره دوباره در خصوص برجام اظهار داشت: در مباحث و شعارهای انتخاباتی داده شده، صحبت های زیادی در خصوص مسایل گوناگون صورت گرفت و فقط به موضوع برجام اختصاص نداشت. در خصوص جهان عرب، اروپا، ناتو و خیلی چیزهای دیگر صحبت های متفاوت و حتی متناقض وجود داشت.
قاسمی یادآور شد: هنوز برای قضاوت زود است که چه اتفاقی می افتد. آنچه پیداست این است که هر چقدر آقای ترامپ به آغاز ریاست جمهوری خود نزدیک می شود، بر اساس قانون تعدیل شود و فکر می کنم در جامعه آمریکایی آنقدر خردگرایی وجود دارد که بر اساس آن، منافع جهانی، آمریکا و بین المللی را به خطر نیندازد.
وی تاکید کرد: به هر حال ایران آمادگی خود را داشته و گزینه های خود را برای هر وضعیتی مهیا کرده است و به وقت و زمان خود اگر احساس کنیم نهایتا طرف آمریکایی می خواهد در این خصوص اقدامی انجام دهد اقدامات لازم را ایران به عمل می اورد.
قاسمی گفت: برجام یک تفاهم دو جانبه نیست و چند جانبه است و این تفاهم به تایید سازمان ملل و شورای امنیت رسیده و تصورم این نیست که کار ساده ای باشد تا یک طرف این موضوع را زیر پا گذاشته و یا بخواهد طرح بازنگری مجدد آن را مطرح کند.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: هنوز نمی توانم در این خصوص جمع بندی خاصی را داشته باشم. همچنان صبور و منتظر خواهیم بود و وضعیت را درون آمریکا رصد می کنیم و با توجه به تیم ترامپ و اقدامات او تصمیم را بر اساس شرایط نوین خواهیم گرفت.

به ارتقای روابط با اروپا خوش بین هستیم
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص رویکرد اتحادیه اروپا به روابط با ایران بویژه بعد از انتخاب دونالد ترامپ به ریاست جمهوری ایالت متحده آمریکا اظهار داشت: اتحادیه اروپا در بیانیه چند هفته قبل، راهکار خود نسبت به ایران را روشن کرد، بخش اعظم بیانیه ای که بعد از نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا صادر شد، بیانیه مثبتی است و رویکرد مثبتی را نسبت به ایران نشان می دهد.
قاسمی اضافه کرد: نکته مهم در این بیانیه تاکید بر برجام است، با توجه به صدور این بیانیه بعد از انتخاب ترامپ می تواند نشانگر دیدگاه اتحادیه اروپا و تاکید آن بر اجرای برجام بین ایران و 1+5 باشد
وی با بیان اینکه دیدگاه اتحادیه اروپا در مورد برجام و بحث ایران کاملا مشخص است، اظهار داشت: رایزنی های ما با اتحادیه اروپا ادامه دارد، معاون وزیر امور خارجه هفته گذشته در بروکسل، دومین دور مذاکرات با اتحادیه اروپا را انجام داد و دور سوم این گفت و گوها را 6 ماه بعد در تهران خواهیم داشت.
سخنگوی سیاست خارجی با بیان اینکه تماس ها بین دو طرف ادامه خواهد داشت، گفت: امیدواریم بتوانیم در سایه این نشست ها و رایزنی ها با افزایش اشتراکات، تفاوت دیدگاه ها را کاهش دهیم و پایه و اساسی برای روابط توام با احترام با هم داشته باشیم.
قاسمی ادامه داد: اشتراکات ما با اروپا بسیار است و فاصله جغرافیایی زیاد نیست از این رو می توانیم در خاورمیانه و شمال آفریقا دیدگاه های مشترکی پیدا کنیم. ما خوشبین هستیم که بتوانیم با توجه به شرایط، روابط دو جانبه را در عرصه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی تا حد ممکن ارتقا دهیم.


کمیسیون مشترک اقتصادی با فرانسه نیمه دوم ژانویه در تهران
وی همچنین به سفر هفته گذشته مجید تخت روانچی معاون وزیر امور خارجه به فرانسه اشاره کرد و اظهار داشت: در جریان این سفر معاون وزیر خارجه با قائم مقام وزارت خارجه فرانسه، وزیر خارجه و مشاور دیپلماتیک رییس جمهوری، مذاکرات مفیدی داشته است و قرار شد نیمه دوم ژانویه اولین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و فرانسه بعد از حدود 20 سال از نو آغاز کنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: این کمیسیون مشترک در تهران و تحت ریاست وزرای خارجه دو کشور برگزار خواهد شد.
قاسمی با بیان اینکه تعداد کمیسیون های مشترک ایران با کشورهای اروپایی در سال های گذشته (در سطح وزیر) محدود بوده است، اظهار داشت: ما در سطح وزیر تنها با ایتالیا برای سالیان متمادی در حد وزرای صنایع کمیسیون مشترک داشتیم که نتایج ملموسی برای طرفین داشته است.
وی ابراز امیدواری کرد کمیسیون مشترک ایران و فرانسه که نیمه دو ژانویه در تهران برگزار می شود، نشست سازنده و فراگیری در حوزه های مختلف باشد.
این مقام وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: همانطور که بارها اعلام کردیم برای روابط با کشورهای عمده جهان تلاش می کنیم و آن ها هم این علاقه مندی را دارند. این نکته مثبتی برای گفت و گو و تفاهم است.

واکنش به آمادگی کویت برای نمایندگی ناتو
قاسمی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص اعلام آمادگی دولت کویت برای مقر نمایندگی ناتو گفت: اتکا به سازمان ها و ارگان های نظامی یا غیر نظامی و کشورهای قدرتمند برای کشورهای منطقه نسخه خوبی نیست که پیچیده و توصیه می شود.
وی ادامه داد: فکر می کنیم امنیت و ثبات در منطقه تنها می تواند توسط خود کشورهای منطقه و همفکری و همیاری خودشان اتفاق بیفتد. ورود نیروهای بیگانه و خارجی به منطقه هیچ وقت نتوانسته حلال مشکلات باشد و متاسفانه در گذشته هم شاهد بودیم که دستاویزی برای بی ثباتی، ناامنی و افزایش مشکلات در منطقه شده است.
سخنگوی سیاست خارجی ایران اضافه کرد: توصیه می کنیم به جای نظامی گری یا گرایش به سازمان ها، تشکل ها و نیروهایی مانند ناتو، با اتکا به نیروهای مردمی خود و تعامل سازنده با همسایگان بتوانند در تامین منافع خود، ثبات منطقه و کشورهای خود تلاش کنند و شاید این بهترین راهی است که تاریخ و تجربه تاریخی آن را به ما القا و بر آن تاکید و تایید می کند.

واکنش به نامه 11 کشور عربی/عربستان بانی تروریسم و صدور آن به جهان است
قاسمی در خصوص موضع ایران در برابر اتهامات 11 کشور عربی مبنی بر دخالت ایران در امور داخلی کشورهای عربی گفت: از نظر ما عربستان مبتکر این نوع سناریوها است و برخی از کشورهای امضا کننده یا همراهی کننده با عربستان به طور جد می توانند همراه عربستان باشند اما برخی از این ها چنین نیستند و بین اینها تا حدی در عمل می توانیم تمایز قایل شویم.
وی افزود: این رفتار توسط کشورهایی که برخی نزدیک و در مجاورت ما هستند غیرقابل قبول و قابل سرزنش است؛ یک نوع فرافکنی و کارشکنی است که توسط عربستان ایجاد می شود و ریشه های آن به مشکلات داخلی عربستان برمی گردد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان این که ریشه های خارجی آن در جهان غرب، درون آمریکا، اروپا و منطقه بخصوص در بحران یمن و اتفاقاتی است که در این کشور افتاد، ادامه داد: عربستان همچون صدام حسین تصور می کرد که می تواند در یک هفته در یمن به پیروزی های بزرگی نایل و جنبش مردمی یمن را سرکوب کند اما؛ یک سال از آغاز تجاوز بی رحمانه عربستان به یمن می گذرد و علاوه بر هزینه های مادی، هزینه های معنوی در نزد افکار عمومی و وجدان های بیدار ایجاد کرده است.
قاسمی تاکید کرد: عربستان تصور واهی و تخیل بی ربطی دارد که با داشتن یک دشمن که می تواند ایران باشد، بر مشکلات خود فایق می آید و تعدادی از کشورهای کوچک اطراف خود را در کنار خود دارد لذا در این برهه بر تلاش های مذبوحانه خود افزوده و شاید تصور می کند که در این دوران که دوران انتقال در آمریکا هم می تواند باشد، بتواند از گذر این تقلاها و تلاش ها برای خود منافعی را کسب و یک سری مشکلات را برای ایران ایجاد کند.
وی تصریح کرد: این از نادانی و کم دانایی است که می تواند ناشی از عدم شناخت جایگاه، نقش، تاریخ، فرهنگ و مردم ایران باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: باید به این ها توصیه کرد با تفکر و درایت بیشتری و با توجه به آینده منطقه درباره این نوع حرکات فکر کنند و تصمیم بگیرند. البته انتظار نداریم کشوری که بانی تروریسم است و بعد از چند دهه آن را ترویج داده و به تمام جهان صادر کرده، بتواند در این برهه یک تفکر یا تصمیم عاقلانه تری بگیرد اما به هر حال فکر می کنم مردم جهان و منطقه به اندازه کافی قدرت تشخیص و فهم مسایل و تحلیل اوضاع را خواهند داشت.

تا طرف مقابل پایبند برجام است ما هم اجرا می کنیم
وی همچنین در خصوص اظهارات اخیر مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره میزان آب سنگین،‌ گفت: این یک بحث فنی است. ما تا جایی که بتوانیم و طرف های مقابل ما بخواهند، بر تعهدات خود در برجام باقی خواهیم ماند و آن را دقیقا اجرا می کنیم.
وی افزود: ما به دلایل سنتی، فکری و عقیدتی خود، سعی می کنیم تا جایی که دیگران آن رعایت می کنند، بر تعهدات خود باقی بوده و آنها را اجرا می کنیم. ولی فکر می کنم پاسخ این سوال را سازمان انر‍ژی اتمی داد و مواضع کشور را اعلام کرد.
قاسمی خاطرنشان کرد: فکر می کنم به اندازه کافی صحبت ها و مواضعی که اتخاذ کردند، مواضع درست و منطقی است و آنچه به ما مربوط می شد، بحث اساسی برجام است که ما به تعهدات خود باقی بوده و آن را رعایت می کنیم. اگر چه قبلا مقامات خارجی تاکید کردند که ایران هم بر تعهدات خود در این خصوص باقی بوده و آن را اجرا کرده است.

نشست سه جانبه ایران،‌روسیه و آذربایجان
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره اظهارات سفیر روسیه مبنی بر برگزاری نشست سه جانبه ایران روسیه و آذربایجان در تهران گفت: اجلاس قبلی روسای جمهوری سه کشور دو سه ماه قبل در باکو برگزار شد. دیدار بعدی می تواند سال آینده در تهران برگزار شود.
قاسمی افزود: هنوز زود است در مورد تاریخ دقیق و دستور کار این نشست قضاوت کنیم اما نشست سه جانبه نشست مستمری است و امیدواریم این نشست بین سه کشور نهادینه شود و حتی تحت شرایطی گسترش یابد. /924/د102/ج

ارسال نظرات