ماجرای فتنه جمل و شیوه مقابله امیرمؤمنان با آن
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در ارومیه، حجت الاسلام والمسلمین سید مهدی قریشی، نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی در جلسه درسهایی از نهج البلاغه به شرح خطبه 22 پرداخت و اظهار داشت: این خطبه پس از ایجاد فتنه ناکثین بصره و دعوت حضرت به پرهیز از این فتنه که مورد قبول واقع نشد ایراد شده است.
وی افزود: اهل سنت و تشیع قبول ندارند که امام علی(ع) در قتل خلیفه سوم دست داشته باشند و شورشیان بصره خود عاملین قتل وی بودند.
نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی گفت: در ابتدای خطبه حضرت اهل بصره را به دست کشیدن از فتنه دعوت فرموده و در صورت عدم قبول به مقابله با آنان با تیزی شمشیر تهدید می کنند.
وی با توجه به بیانات امیر مؤمنان(ع) درمان فتنه و باطل هنگامی که با مذاکره و سخنرانی علاج نشود را تیزی شمشیر و مبارزه با سلاح گرم خواند و ادامه داد: هر چند که دین اسلام دین رحمت، عطوفت و مهربانی است و رحمت الهی هر چیزی را فرا گرفته است، اما در جایی که ضرورت ایجاد کند بسیار سخت و خشن برخورد می کند.
حجت الاسلام والمسلمین قریشی قطع عضو از سوی طبیب را به عنوان مثالی برای اثبات ضرورت مقابله سخت دین با باطل عنوان و اضافه کرد: اگر عضو فاسد قطع نشود تمام پیکره بدن دچار عفونت و جراحت شده و فساد عامل سقوط می شود.
وی با اشاره به وجود افراط و تفریط در تعریف دین از رحمانیت و غضب الهی، گفت: اعمال حج نماد دین است که فرد محرم حق کشتن یک پشه نشسته بر روی بدن خود را هم ندارد، اما همان خدا فرمان به قربانی در منا داده است.
امام جمعه ارومیه با بیان اینکه امام علی(ع) در برخورد خود با مؤمنان و فاسدان رفتار متناسب با هر فرد را اتخاذ فرموده و بر اساس عدالت و اعتدال عمل می کردند، ادامه داد: دین فرق برخورد بین مومن و کافر را با آیه《اشدا علی الکفار؛ رحما بینکم》مشخص فرموده است و با دشمنان اسلام امکان مقابله با زبان رحمت و عطوفت وجود ندارد.
وی با اشاره به وصیت امام علی(ع) به فرزندان خویش در بستر شهادت، ابراز داشت: تعصب به دین، داشتن تقوای الهی، عدم طلب دنیا و تاسف برای از دست دادن چیزی از آن، رفع اختلافها و یاری مظلومان و دشمنی با ظالمان از هر قشر و دینی که باشد، از سفارشات حضرت است که به شکل مطلق بیان شده است.
نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی با بیان اینکه رحمت و عطوفت الهی وجود امیرمؤمنان(ع) را فرا گرفته بود، گفت: در ادامه وصیت خود حضرت کودکان یتیم را مورد سفارش قرار می دهند که مبادا روزی آنان را سیر و روزی گرسنه نگه دارید.
وی با تأکید بر این موضوع که مؤمن باید جاذبه و دافعه داشته باشد، افزود: امام علی(ع) در کنار رحمت و عطوفتی که نسبت به مومنان و مظلومان داشتند با دشمنان به شدت برخورد می کردند که ویژگی اصلی مؤمنان است و مؤمن نباید در برابر دشمنان بی تفاوت بوده و با آنان طرح دوستی بریزد.
حجت الاسلام والمسلمین قریشی خاطرنشان کرد: هر مسلمانی که به روی دشمن لبخند بزند نشان از این است که مسیر خود را به درستی طی نمی کند و سر او از طرف دشمنان کلاه رفته است.
وی در ادامه شرح بیانات مولی المتقین امیرمؤمنان(ع)، اضافه کرد: حضرت از اینکه جمع شدگان در بصره ایشان را با تیزی شمشیر خود تهدید می کردند، ابراز تعجب کرده و فرمودند که مادرتان به عزای شما بنشیند تا کنون کسی علی(ع) را با جنگ تهدید نکرده است.
نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی افزود: از مرگ کسی می ترسد که به خدا اعتقادی نداشته یا با وجود اعتقاد راه او کج باشد، اما امام شیعیان حضرت علی(ع) از چه باید می ترسیدند وقتی راه ایشان در اوج درستی بود و کاملا در صراط مستقیم قرار داشتند که اول و آخر آن مقام قرب و رضایت الهی است و مرگ و شهادت فرصت رسیدن به فوض عظیم ایشان را هموار می کرد.
وی با بیان اینکه مؤمنان و پاک سیرتان از خدای متعال شهادت در راه او و رسیدن به مقام قرب و رضایت الهی را طلب می کنند، ادامه داد: امام علی(ع) همه عمر به دنبال شهادت بودند و هنگام ضربت خوردن فرمودند به خدای کعبه سوگند که رستگار شدم.
امام جمعه ارومیه اهل بصره و فتنه گران جمل را انسانهای پست و کوته فکری خواند که امام عصر خود را نشناخته اند و گفت: در کلامی از امام علی(ع) است که اگر روی زمین را دشمن فرا گرفته و من در مقابل آنان تنها بمانم ذره ای ترس وجودم را فرا نمی گیرد، چرا که من به خدا ایمان دارم و مسیرم حق است و شهادت مرا به معبودم می رساند.
وی با توجه به اینکه فرار از مقابل دشمن نشانه ترس افراد از گناهان و عدم اطمینان آنان به درستی مسیر خویش است، تصریح کرد: امیرمومنان(ع) در خطبه 45 می فرمایند:《اگر تمام عرب برای کشتنم متحد شوند هرگز از مقابل آنان فرار نکرده و در مقابل آنان می ایستم》.
استاد حوزه و دانشگاه ارومیه شخصیت مولی الموحدین امیرمؤمنان(ع) را الگویی برای مؤمنان دانست و افزود: اینکه رهبر عظیم انقلاب امروز چنین شجاعانه در برابر دشمنان ایستاده و هیچ واهمه ای از قدرتهای شیطانی ندارند، بخاطر تبعیت از دین و ائمه(ع) است.
وی با بیان اینکه ایمان و اعتقاد به مومنان قدرت و شهامت ایستادن در برابر هر نوع دشمنی را می دهد، خاطرنشان کرد: اینکه امام راحل(ره) شجاعانه در برابر ستمگران جهان ایستاده و فرمودند که آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند، بخاطر تبعیت از شیوه امیرمؤمنان(ع) است.
حجت الاسلام والمسلمین قریشی اظهار داشت: امام علی(ع) خود را نوری برگرفته شده از نور وجود رسول گرامی اسلام(ص) می دانستند که مسیر ایشان را ادامه می دهند.
وی ادامه داد: در جبهه باطل قرار گرفتن عموم اعراب سبب شد تا حضرت علی(ع) به این مسأله اشاره کنند که اگر فرصت برای قتل تمام این اعراب گمراه را به دست آورند همه آنان را گردن می زنند.
امام جمعه ارومیه به مسمم بودن امیرمؤمنان(ع) به جنگ با باطل اشاره و اضافه کرد: چنین فردی را تهدید کردن از جهالت است و بر اساس بیان ایشان امکان دادن به دشمن برای تسلط بر مسلمین و کشتن آنان، نشان از ضعف و ترس است و حضرت به دشمنان اجازه نفوذ نداده و پیش از ورود آنان به سرزمینهای اسلامی دشمن را در جای خود می نشاندند./936/202/ب2