«حرص» در خانواده مهدوی راه ندارد
حجت الاسلام محمد یاوری، کارشناس مرکز تخصصی مهدویت در گفت وگو با خبرنگار مهدویت خبرگزاری شبستان که به مناسبت فرا رسیدن ۲۵ ذی الحجه، «روز خانواده» انجام شد در ارتباط با «الگوی مصرف در خانواده مهدوی»، اظهار کرد: آنچه به عنوان وظایف منتظران درباره ارتباط ما با و امام زمان علیه السلام، مطرح است و ویژگی هایی که برای یاران حضرت(عج) ذکر شده، همچنین روش حکومتی و اهداف حکومت ایشان، همه در کنار هم یک الگوی روشن از زندگی مهدوی به ما ارائه می کند؛ وقتی به ویژگی های شخصی حضرت امام مهدی علیه السلام مراجعه می کنیم می توانیم الگوی خوبی برای زندگی امروز پیدا کنیم.
وی با اشاره به روایتی از امام رضا علیه السلام گفت: حضرت ثامن الحجج علیه السلام می فرمایند: «امام دارای نشانه هایی است؛ او داناترین، پرهیزکارترین، عابدترین، بردبارترین، سخاوتمندترین، شجاع ترین و ... مردم است.» وقتی حضرت(ع) تک به تک این موارد ا نام می برند یعنی در زندگی شخصی، هر مسلمانی باید این نکات رعایت شود. وقتی امام ما داناترین مردم است طبعا علم باید در زندگی ما نیز پررنگ شود؛ وقتی امام ما بردبار، سخاوتمند، شجاع و پرهیزکار است طبعا ما نیز باید دارای این خصوصیات باشیم.
حجت الاسلام یاوری ادامه داد: امیرالمومنین امام علی علیه السلام در کلامی می فرمایند: «کسی که خود را امام قرار می دهد بر او لازم است که پیش از آن که دیگران را تعلیم دهد نسبت به تعلیم خود همت گمارد؛ دیگران را با رفتار خود تربیت کند پیش از آن که با گفتار تربیت کند.» یعنی اهل بیت علیهم السلام برای ما یک الگوی رفتاری در زندگی هستند. فقط تکالیف و وظایف را برای ما بیان نکرده اند بلکه خود عملاً این موارد را انجام داده و راه را مشخص کرده اند.
کارشناس مرکز تخصصی مهدویت با اشاره به مسئله ارتباط ما با امام زمان علیه السلام در این عصر، تصریح کرد: دقیقا به دلیل وجود همین ارتباط، خانواده باید به بحث «امیدبخشی» توجه ویژه داشته باشد. این امید برگرفته از امید به آینده و ظهور امام غایب(عج) است. یک خانواده مهدوی «امیدوار» است؛ پدر و مادر «امید و نشاط » را در زندگی فرزندان تزریق می کنند. در یک خانواده مهدوی، «آینده» همواه روشن است. ناامیدی، شکست، ترس و اموری از این دست در این خانواده رخنه نمی کند؛ نه این که شکست در زندگی آنها نیست، ولی شکست ها آنها را به زانو در نمی آورد.
وی تاکید کرد: طبق روایات، امام زمان علیه السلام شاهد و ناظر اعمال ما هستند و اعمال ما به ایشان عرضه می شود. بنابراین، ما خودمان را در محضر حضرت حجت(عج) احساس می کنیم. این احساس باید توسط خانواده تقویت شود. خانواده اولین و کوچک ترین واحد اجتماعی است اما از نظر تاثیرِ تربیتی، بزرگترین و تاثیرگذارترین واحد اجتماع است.
یاوری در ادامه سخنان خود با اشاره به مفهوم صحیح انتظار، ابراز کرد: انتظاری که رسول خدا صل الله علیه وآله آن را بهترین اعمال امت می دانند، دقت کنید که حضرت تعبیر «اعمال» را برای آن ذکر می فرمایند، یعنی صرفاً یک امید، آرزو یا امر قلبی نیست بلکه یک «حرکت» است. پس باید در این مسیر حرکت کرد. چگونگی این حرکت را نیز میتوان از خصوصیات یاران امام مهدی عجل الله تعالی فرجه تشخیص داد.
یاوری ادامه داد: درباره الگوی مصرف در خانواده مهدوی در روایات داریم که از رسول خدا صل الله علیه وآله درباره روش حکومتی امام مهدی علیه السلام سوال شد؛ حضرت(ص) پس از این که امام مهدی علیه السلام را به بخشش زیاد مال، عدالت اقتصادی و برقراری عدل و قسط توصیف می کنند، می فرمایند: «خداوند دلهای امّت محمّد صل الله علیه وآله را از بینیازی پر میکند» به عبارت دیگر نکته ای که اهمیت دارد «دل انسان» است. قبل از این که جیب و شکم انسان پر شود، باید «دل» او پُر باشد. انسان نسبت به دنیا حریص نباشد و احساس بی نیازی کند.
کارشناس معارف مهدوی تصریح کرد: خصوصیتی که در دوران امام مهدی علیه السلام وجود دارد - با توجه به این که در آن دوره عقل ها کامل می شود و اخلاق ها به کمال می رسد و مکارم اخلاق در جامعه توسعه می یابد- این است که مردم احساس بی نیازی می کنند. شاید جیب آنها هم پُر نباشد (که هست) ولی آن احساس بی نیازی است که اثرگذار خواهد بود. پیامبر صلوات الله علیه وآله در همین روایت مثالی می زنند و می فرمایند: «به فرمان امام مهدی علیه السلام منادی ندا می دهد هر کس نیازمند است به ما مراجعه کند تا به او مال عطا کنیم. فردی برمی خیزد و ابراز نیاز می کند، وقتی به محضر امام(عج) می رسد حضرت(عج) مال فراوانی به او می بخشند. اما او در هنگام بازگشت از محضر امام(عج)، پشیمان می شود و می گوید: در میان امّت محمد صل الله علیه وآله هیچکس از من حریص تر نیست؛ چرا که تنها من اظهار نیاز کردم در حالی که خداوند نیازهای مرا برطرف کرده است. او برمی گردد تا مال بخشیده شده را بازگرداند اما از او پذیرفته نمی شود و امام(عج) به او می فرمایند: «ما آنچه را بخشیده ایم پس نمی گیریم.»
حجت الاسلام یاوری بیان کرد: بنابراین، ما اگر به واقع می خواهیم در جهت ظهور حرکت کنیم باید حبّ و محبّت دنیا را از دل هایمان زایل کنیم، نه اینکه دنیا را نداشته باشیم به هر حال دنیا برای زندگی دنیایی لازم است اما به اندازه نیاز. یعنی حریص به دنیا نباشیم. بیشترین مشکلات امروز ما حرص است. اکثر مردم نیازهای اولیه زندگی را دارند اما مدام به دنبال تنوع بخشی آن هستند.
وی تاکید کرد: راهکار این مسئله «عمل کردن» است. ما در مقام بیان و حرف خود را منتظر می دانیم ولی در عمل اینگونه نیستیم. اکنون که نزدیک محرم الحرام است خوب است به این نکته اشاره کنم ما می بینیم مردم کوفه همه برای امام حسین(ع) دعوتنامه می نویسند اما وقتی می بینند پای گذشتن از مال و دنیا در میان است و برای وصال به امام(ع) باید اموال و امکانات دنیایی خود را فدا کنند و احتمال ضرر و زیان وجود دارد، خیلی ها خود را کنار می کشند.
یاوری خاطرنشان کرد: حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام در سخنی پرمعنا می فرمایند: «النَّاس عَبیدُ الدنیا؛ مردم بنده های دنیا هستند؛ وقتی سختی و آزمایش بر آنها نازل می شود بسیاری از آنها دین و دینداری را رها می کنند.»/۱۳۲۵//۱۰۳/خ