بررسی ابعاد فقهی اعتراض و تجمع مدنی و صنفی در نشستی علمی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کرسی ترویجی، عرضه و نقد ایده علمی، با موضوع ابعاد فقهی اعتراض و تجمع مدنی و صنفی، امروز در سالن همایشهای پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، با حضور علما، اساتید و علاقهمندان این حوزه، برگزار شد.
حجت الاسلام مهدی فیروزی به عنوان دبیر علمی، حجت الاسلام سید جواد ورعی به عنوان ارائه دهنده و حجت الاسلام والمسلمین حسنعلی علی اکبریان و دکتر علی مشهدی به عنوان ناقدین این نشست علمی حضور داشتند.
حجت الاسلام ورعی در ارائه چکیده موضوع اعتراض و تجمع مدنی و صنفی، با طرح پرسشی، بیان داشت: آیا اعتراض، مقاومت و نافرمانی در برابر قوانین و مقررات، سیاستها و تصمیمات ناعادلانه، خلاف شرع و مصلحت عمومی دولتمردان و دولت مشروع اسلامی مجاز است یا خیر؟
وی اظهار داشت: با توجه به فلسفه تشکیل دولت اسلامی و وظایفی که دولت اسلامی در قبال شهروندان بر عهده دارد، در صورت وضع قوانین و اتخاذ تصمیمات ناعادلانه، خلاف شرع و مصلحت عمومی، شهروندان حق وظیفه دارند از طریق قانونی و در صورت نتیجه بخش نبودن، با اعتراض مقاومت و نافرمانی مدنی به لغو آن قوانین اقدام کنند.
حجت الاسلام ورعی با اشاره به آیات و روایات مختلف در این باره، ابراز داشت: دلایل نقلی متعددی از آیات قران، روایات، سیره و سنت معصومان درباره روابط دولت و شهروندان، چنین حقی را برای شهروندان اثبات میکند.
وی گفت: امانت بودن حکومت، عدالت به عنوان معیار حکمرانی، رابطه طولی میان اطاعت از حکومت با اطاعت از خداوند متعال، سیره پیامبر اکرم(ص) و امیر مؤمنان علی(ع) در اعزام امرای کشوری و لشکری و تعیین چارچوب اختیارات آنها ادله وجود نهی از منکر و جواب نقض حکم حاکم در برخی از موارد از جمله دلایل توجیهی جواز اعتراض، مقاومت و نافرمانی مدنی در برابر قوانین، سیاستها و تصمیمات دولتمردان در حکومت مشروع است.
گفتنی است، پس از ارائه این مقاله توسط حجت الاسلام ورعی، ناقدان این نشست علمی، حجت الاسلام و المسلمین اکبریان و دکتر مشهدی به پاسخ پرسشها و نقد علمی مطالب این کرسی ترویجی پرداختند که اخبار تکمیلی آن متعاقبا در خبرگزاری رسا منتشر می شود. /878/پ۲۰۲/ج