نشست علمی چرایی تنصیف دیه و ارث زنان از منظر فقه و حقوق برگزار شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کرسی علمی ترویجی چرایی تنصیف دیه و ارث زنان از منظر فقه و حقوق اسلامی شامگاه دوشنبه به همت مرکز بین المللی توسعه علم، فرهنگ و عقلانیت با همکاری انجمن فقه و حقوق اسلامی حوزه و دبیرخانه هیأت حمایت از کرسی های نطریه پردازی نقد و مناظره در سالن کنفرانس دبیرخانه انجمن های علمی حوزه علمیه برگزار شد.
این نشست علمی با ارائه و نقادی حجج اسلام حسین عندلیب عضو هیأت علمی دانشگاه مجازی المصطفی(ص) و سید علیرضا حسینی عضو هیأت علمی دانشگاه حضرت معصومه(ص) برگزار شد و حجت الاسلام محمدتقی طبرسیان نیز دبیر علمی این نشست را برعهده داشت.
در آغاز نشست حجت الاسلام عندلیب به بیان نظرات خود پرداخت و اظهار کرد: مباحث مطرح شده در این نشست بر اساس سؤالی مبنی بر فلسفه نصف بودن ارث و دیه زن نسبت به مرد چیست؟ است.
وی ادامه داد: بر اساس گفته ویل دورانت در کتاب تاریخش در اقوام پیش از اسلام ارث برای زنان ممنوع بوده است و حتی در تمدن ایران باستان نیز چنین تفکری وجود داشته است که کتاب تاریخ اجتماعی ایران از زمان ساسانیان به این نکته اشاره کرده است.
حجت الاسلام عندلیب با بیان این که احترام به زنان در زمان جاهلیت عرب حداقلی بوده است، گفت: اگر می خواهیم بدانیم پیامبراکرم(ص) چه خدماتی برای زنان انجام داده است باید فعالیت های او را با همان زمان سنجید و مشاهده کرد زنان از چه مواردی محروم بوده اند اما پیامبر(ص) آنها را زنده کرده است.
وی خاطرنشان کرد: در قانون گذاری به ویژه در قانونی که در اذهان مردم از پشتوانه قوی برخوردار است، باید به مسأله انعطاف در قانون توجه کرد چنانچه در مشروعیت نیز خداوند این گونه عمل کرده است؛ به عنوان مثال در مرحله نخست شراب خواری در نماز را ممنوع می کند و پس از آن اصل شراب خواری را حرام می کند.
در ادامه حجت الاسلام حسینی با ارائه تعریفی از فقیه گفت: فقیه باید براساس ادله اربعه حکم یا فتوا را صادر کند و از طرف دیگر باید به مقتضیات زمان نیز توجه کند.
لازم به ذکر است، گزارش کامل نشست علمی چرایی تنصیف دیه و ارث زنان از منظر فقه و حقوق اسلامی به زودی در سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا منتشر می شود./1324/پ۲۰۲/ج