۲۴ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۶:۰۰
کد خبر: ۵۵۸۹۲۷
تاملی بر حضور پمپئو در وزارت امور خارجه آمریکا؛

حلول رادیکالیسم در کالبد کاخ سفید

برکناری رکس تیلرسون وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا از قدرت و جایگزینی "مایک پمپئو"رییس سازمان سیا در این مسند، پیام آور تحولات تازه ای در کاخ سفید می‌باشد.
رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا

به گزارش خبرگزاری رسا، برکناری رکس تیلرسون وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا از قدرت و جایگزینی "مایک پمپئو"رئیس سازمان سیا در این مسند، پیام آور تحولات تازه ای در کاخ سفید می‌باشد. در محافل داخی ایالات متحده آمریکا و حتی در نزد جمهوری‌خواهان سنتی و دموکرات‌ها، از تیلرسون به عنوان یکی از معدود نمادهای عقلانیت سیاسی در کابینه ترامپ یاد می‌شد. با این حال پمپئو همواره یکی از نمادهای افراطی گری در ساختار سیاسی و امنیتی ایالات متحده آمریکا بوده است.

از این رو محافل داخلی آمریکا معتقدند ترامپ با حذف تیلرسون از قدرت، عملا روح رادیکالیسم و افراطی گری را در کالبد دولت خود به جریان انداخته و متعاقبا از این پس رفتارهای پرهزینه تری در نظام بین الملل خواهد داشت. رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا در حالی وزیر امور خارجه خود را برکنار کرده است که هنوز مذاکرات حساس واشنگتن و پیونگ یانگ بر سر اختلافات فیمابینی آغاز نشده است. از سوی دیگر، دونالد ترامپ قرار است حدود دو ماه دیگر تصمیم نهایی خود را در خصوص توافق هسته ای با ایران اعلام کند. در چنین شرایطی جا به جایی وزیر امور خارجه آمریکا پیام‌آور تحولات مهمی در کاخ سفید می باشد.

اگرچه ساختار سیاسی آمریکا ( خصوصا در حوزه سیاست خارجی) متکی به فرد نمی‌باشد، اما حضور پمپئو به عنوان نماد افراطی گری در راس معادلات سیاست خارجی ایالات متحده ، نشان دهنده تقابل جدی تر دولت ترامپ با جامعه جهانی محسوب می شود. در این خصوص نکاتی وجود دارد که نمی توان به سادگی از کنار آنها گذشت :

نخست اینکه حضور پمپئو در راس معادلات سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا نگرانی های زیادی را در میان متحدان واشنگتن و خصوصا کشورهای اروپایی برانگیخته است. یکی از مواردی که در آن میان پمپئو و ترامپ اشتراک نظر وجود دارد، مقابله با موجودیت و ماهیت اتحادیه اروپاست. پمپئو به عنوان رئیس سازمان سیا طی یکسال اخیر نقش به سزایی در حمایت از گروه‌های راست افراطی و ملی گرا در اروپا ایفا کرده است. دونالد ترامپ در برخی مواضع خود، صراحتا از پدیده‌هایی مانند برگزیت حمایت کرده و خواستار الگوگیری سایر کشورهای اروپایی از آن شده است. بازگشت اروپا به دوران ملی گرایی، سیاست کلانی است که ترامپ و پمپئو طی یکسال اخیر ( خصوصا در سال 2017) آن را دنبال کرده و همچنان نیز دنبال می کنند. بدیهی است که در دوران حضور پمپئو در وزارت امور خارجه آمریکا، این روند تشدید خواهد شد.

نکته دوم اینکه حضور پمپئو در مسند وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا مولد بحرانهایی در میان طرفداران حل و فصل دیپلماتیک پرونده هسته ای و موشکی کره شمالی خواهد بود. بدیهی است که حضور پمپئو در راس تیم مذاکره کننده هسته ای آمریکا و کره شمالی، نه تنها منجر به نتیجه‌بخشی در مذاکرات دو جانبه یا چند جانبه در این خصوص نخواهد شد، بلکه به عنوان عاملی بازدارنده عمل خواهد کرد. از این رو بسیاری از کشورهای منطقه شرق دور مانند ژاپن و کره جنوبی نیز نسبت به حضور پمپئو و برکناری رکس تیلرسون از مسند وزارت امور خارجه آمریکا نگران هستند. این نگرانی طی روزهای آتی به عناوین مختلفی ابراز می شود.

نکته سوم به موضوع برجام و تصمیم گیری دونالد ترامپ در این خصوص باز می گردد. مایک پمپئو از اصلی ترین مخالفان توافق هسته ای با ایران محسوب می شود. دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا صراحتا عنوان کرده است که  با تیلرسون در موضوعات مختلف از جمله توافق هسته‌ای با ایران اختلاف نظر داشته و دیدگاه‌هایش با پمپئو مطابقت دارد. ترامپ در این خصوص می گوید :

"ما درباره مسائلی اختلاف نظر داشتیم. به نظر من توافق هسته‌‌ای با ایران وحشتناک است، اما فکر می‌کنم او با این توافق مشکلی نداشت.من می‌گفتم این توافق را به هم بزنیم، یا کاری درباره‌اش انجام دهیم، اما نظر او کمی متفاوت بود.بنابراین، ما یکسان فکر نمی‌کردیم، اما تفکرات من و مایک (پمپئو) بسیار شبیه به هم است."

همان گونه که از اظهارات ترامپ بر می آید، یکی از اصلی ترین نقاط اختلاف تیلرسون و ترامپ، نحوه مواجهه با توافق هسته ای با ایران بوده است. این اختلاف نظر از مدت‌ها قبل وجود داشته است. بی دلیل نبود که تیلرسون از شورای بررسی برجام در آمریکا ( در همان دوره وزارت امور خارجه خود ) کنار گذاشته شد و نیکی هیلی نماینده ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل متحد به اصلی ترین بازیگر در مواجهه با توافق هسته ای با ایران تبدیل شد. بدون شک، اقدام اخیر ترامپ در برکناری تیلرسون از مسند وزارت امور خارجه، به معنای دورخیز وی برای خروج از توافق هسته ای محسوب می شود.

همان گونه که تاکید شد، پمپئو نیز خواستار ابطال برجام یا تغییر آن به سود اهداف ایالات متحده آمریکا می باشد. پمپئو نیز مانند ترامپ و نیکی هیلی معتقد است که باید در توافق هسته ای تغییراتی را اعمال کرد از جمله اینکه امکان دسترسی آژانس بین المللی انرژی اتمی به اماکن نظامی در ایران فراهم شود و محدودیت‌های زمانی گنجانده شده در برجام ( بندهای موسوم به غروب آفتاب) حذف شده و محدودیت‌های دائمی جایگزین آن شود. همچنین آمریکا خواستار گنجاندن مسئله موشکی ایران در توافق هسته ای و ایجاد ارتباط فنی و حقوقی میان این دو می باشد. بدیهی است که جمهوری اسلامی ایران هیچ یک از این خواسته های وقیحانه را نخواهد پذیرفت و در مقابل زیاده خواهی های ایالات متحده آمریکا و بازی دوگانه تروییکای اروپایی در این خصوص به صورتی جدی مقاومت خواهد کرد. در چنین شرایطی احتمال دارد ترامپ در اقدامی یکجانبه، خروج ایالات متحده آمریکا از برجام را اعلام نماید.

نکته دیگری که طی ماه‌های گذشته به محل اختلاف جدی رئیس جمهور آمریکا و تیلرسون تبدیل شده بود، دخالت‌های "جرد کوشنر" داماد دونالد ترامپ در حوزه سیاست خارجی ایالات متحده ، خصوصا در مسائل منطقه غرب آسیا بود. کوشنر در این خصوص اقدامات و ملاقات‌هایی با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم اشغالگر قدس و دیگر مقامات صهیونیستی صورت می داد ،بدون آنکه تیلرسون را در جریان این ملاقات‌ها قرار دهد. همین مسئله بارها منجر به ابراز نارضایتی تیلرسون گردید اما ترامپ در این منازعه اساسا ورودی پیدا نکرد و به عبارت بهتر، با سکوت خود راه را برای موازی کاری داماد خود در حوزه سیاست خارجی آمریکا فراهم کرد.

با این حال به نظر می رسد پمپئو اساسا به عنوان سیاستمداری وابسته به دونالد ترامپ، مخالفتی با عدم استقلال وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا نداشته باشد. وی در سازمان سیا نیز به سیاستمداری وابسته به ترامپ و مایک پنس تبدیل شده بود. در هر حال، باید در انتظار آثار و تبعات اقدام اخیر ترامپ و حضور پمپئو در راس معادلات سیاست خارجی ایالات متحده ماند..../۹۶۹//۱۰۲/خ

منبع: رسالت

ارسال نظرات